11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialLe Figaro: Terorismul lovește, din nou, în inima Parisului. Principalele ziare franceze...

Le Figaro: Terorismul lovește, din nou, în inima Parisului. Principalele ziare franceze de vineri, întoarse de la tipar, pentru a deschide ediția cu cel mai recent atentat din Franța | FOTO

Principalele ziare din Franța au dedicat prima pagină a ediției de vineri atacului terorist care a avut loc, joi seara, pe bulevarul Champs-Elysees din Paris, soldat cu moartea unui polițist și rănirea altor doi, cât și a unei turiste, notează Le Figaro și Le Monde.

Potrivit surselor citate, unele dintre publicații închid ediția la ora 21.00, astfel că au dedicat prima pagină atacului. 

„Terorismul lovește, din nou, în inima Parisului”, scrie Le Figaro, în timp ce „Le Parisian” titrează: „Atac pe Champs Elysees”.

„Suflul terorismului s-a extins, joi noaptea, în zona simbolică a Champs-Elysees. Barbarismul a lovit din nou Capitala, direct în inimă”, remarcă jurnalistul Le Figaro Cristophe Cornevin.


Citește și: Ar putea influența atentatul de pe Champs Elysee rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică? 

Cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din Franța participau la o ultimă dezbatere televizată, înainte de ieșirea la urne, duminică, atunci când un atacator a deschis focul asupra unor polițiști de pe Champs Elysee, cauzând moartea unui polițist și rănirea altor doi, dar și a unei turiste. În acest context, analiștii politici se întreabă ce impact ar putea avea incidentul de joi seara asupra rezultatului alegerilor, în condițiile în care aproximativ un milion de alegători sunt încă nehotărâți cu privire la persoana pe care o doresc la conducerea Republicii.


„Poliția e ținta, la fel ca și armata. La fel sunt și preoții, cât și evreii. Victime sunt și jurnaliștii, copiii de pe Promenada des Anglais, femeile de la terase și tinerii de la concerte. În realitate, amenințarea e permanentă și universală. Oamenii ăștia nu sunt altceva decât ucigași”, susține editorialistul Le Parisien, Jean-Marie Montali.

Și presa locală a acordat o atenție aparte acestui subiect. Publicația Soud-Ouest a deschis ediția de vineri cu un articol titrat: „Champs-Elysees: împușcături mortale”. La Voix du Nord a titrat: „Atentat pe Champs-Elysees”.

„După Luvru și Orly, a venit rândul bulevardului Champs-Elysees. Toată lumea știe că nu există ceva precum un risc zero. Cel mai bun răspuns pe care îl putem oferi jihadiștilor este să păstrăm unitatea națională”, a scris jurnalistul Soud-Ouest, Bruno Dive.


Citește și: Alegerile prezidențiale din Franța: Sondaje fluctuante, candidați cu viziuni opuse și dezbateri încinse. Toate scenariile sunt posibile, în primul tur de scrutin | Corespondenţă specială de la Paris 

Sondaje de opinie fluctuante, candidați cu viziuni opuse umăr la umăr și două dezbateri televizate care au bătut recordurile de audiență, aceasta este atmosfera in Franta, la doar câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale care au loc duminică. Niciodată previziunile n-au fost mai incerte și, în aceste condiții, participarea la vot devine factorul esențial în desemnarea câștigătorului. O slabă participare l-ar avantaja pe François Fillon, pe când o mobilizare importantă i-ar servi lui Le Pen și Mélenchon, potrivit estimărilor agențiilor de evaluare a sondajelor.


Jurnalistul Christophe Bonnefoy, de la Journal de la Haute-Marne, susțin că „țelul teroriștilor este să răspândească teama și să incite la ură”. „Întrucât eșuăm în încercarea de a ne obișnui cu aceste atacuri, trebuie să fim conștienți că teroriștii pot acționa în orice moment”.

Jan-Claude Soulery, de la Depeche de Midi, remarcă: „Violența, care a devenit semnătura terorismului, a fost invitată, seara trecută, la știri, cât și într-un loc cu o semnificație simbolică penru noi toți – și asta la câteva ore înainte de alegerile prezidențiale”.

Un polițist a fost omorât, iar alți doi sunt grav răniți, într-un atentat terorist revendicat de gruparea Statul Islamic, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța. Atacatorul a fost împușcat, iar o turistă a fost zgâriată de un glonț. Președintele Francois Hollande a anunțat că atacul de pe bulevardul Champs-Elysées a fost unul terorist.  


Citiți continuarea aici: Statul Islamic lovește la Paris, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale. Atacatorul ar fi un francez condamnat la 15 ani, pentru că a încercat să omoare un polițist și pe fratele lui. Un al doilea suspect s-a predat vineri, la o stație de poliție din Anvers | FOTO+LIVE VIDEO


 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă