16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFoodGalerie foto: Cum arată noul spital Colţea, după o investiţie de 90...

Galerie foto: Cum arată noul spital Colţea, după o investiţie de 90 de milioane de dolari

Cu o investiţie de câteva zeci de milioane de euro în aparatură de ultimă generaţie, dar şi în refacerea interioarelor, Spitalul Colţea a devenit un exemplu pentru modul în care ar trebui să arate unităţile spitaliceşti din România.

Pe holurile aşezământului aflat la kilometrul zero al Capitalei domneşte o curăţenie impecabilă, aparatura pare scoasă din ţiplă, înghesuiala din saloanele proaspăt renovate a dispăut cu desăvârşire.

Spitalul funcţionează în clădirea actuală de la sfârşitul secolului al XIX-lea. De pe la mijlocul anilor ‘50 spitalul a început să fie, atât din punct de vedere al dotărilor, dar şi al amenajărilor depăşit. Cu toate astea, abia în 1999, Guvernul a decis să investească 90 milioane de dolari pentru modernizarea spitalului, bani obţinuţi printr-un împrumut extern. În pofida sumei consistente, lucrările s-au desfăşurat în ritm de melc în primii opt ani şi mai accelerat în ultimii trei sau patru. Unul dintre motive a ţinut de Ministerul Culturii şi Cultelor care a impus anumite restricţii. Renovarea faţadei s-a făcut după schiţe şi imagini de arhivă. În anumite părţi ale clădirii s-a interzis instalarea aparatelor de aer condiţionat, care au fost „mascate” în tavan. Montarea antenelor pe pereţii exteriori nu este permisă, după cum micii pacienţii nu au voie să scoată pe geam alimentale primite de acasă. Suma investită în aparatură şi tehnică modernă a fost de aproximativ 40 de milioane de dolari, restul fiind cheltuiţi în construcţie. Este vorba despre o centrală termică,dispozitive de climatizare la toate nivelurile, o bucătărie nouă, splătorie. De asemenea, a fost înlocuit mobilierul, iar în parcul din faţă care are deschidere la bulevard s-au realizat o serie de lucrări de reamenajare.

„Se operează ca la uzină”

Directorul medical Ion Bruckner lucrează în spital din 1971. Îşi aminteşte că, pe atunci, spitalul avea 900 de paturi, iar acum sunt 315, proces firesc dacă ţinem cont că a fost nevoie de extinderea spaţiului dedicat sălilor de tratament, laboratoarelor, cercetării.

La mijlocul anului trecut, la Colţea a fost inaugurat al doilea centru de radioterapie oncologică din ţară, dotat cu două noi acceleratoare lineare. Cu ajutorul acestora, zilnic, sunt trataţi în jur de 150 de pacienţi bolnavi de cancer, un număr foarte mare dacă ţinem cont de faptul că în Europa media este de 18. În spital se fac 12-14 intervenţii chirurgicale, zilnic, la care pot asista 2-3 chirurgi. Dacă ţinem cont că la chirurgie sunt 50 de paturi, un calcul ar arăta că cei 12 chirurgi operează o treime din pacienţii internaţi. „Se operează ca la uzină”, ne-a declarat un medic.

Tratament de 100.000 de euro, gratis la Colţea

În curând, bolnavii de leucemie vor putea fi trataţi şi la Spitalul Colţea, unde se va realiza un departament de autotransplant cu celule stem. „Este o procedură care se mai utilează, în Bucureşti, doar la Fundeni şi de care au nevoie foarte mulţi pacienţi. În străinătate, la o clinică privată, un astfel de tratament costă 100.000 de euro”, explică medical Nicoleta Berbec, şeful secţiei hematologie. Datorită numărului mic de centre unde se pot urma astfel de tratamente, există bolnavi înscrişi pe liste de aşteptare în decembrie şi cărora le vine rândul numai în iunie.

Nici un ban din cei investiţi nu s-a dus spre fondul de salarii. „Salariile sunt la fel. Eu lucrez de 40 de ani, dar cred că voi avea o pensie mai mică decât unii care au muncit 20 de ani şi protestează, azi, în stradă”, spune directorul medical al spitalului.

Bătrânii sunt uitaţi şi ajung în spital

„Problema numărului mare de paturi din spitalele există, dar ea se explică prin sistemul de asistenţa socială foarte deficitar. Multe persoane în vârstă, cu adevărat bolnave, se internează la noi pentru că acasă fie nu mai au pe nimeni, fie membrii familiei sunt foarte ocupaţi şi nu are cine să îi îngrijească, cine să le dea o doctorie.

În alte ţări, bolnavii sunt supravegheaţi atent. Spre exemplu, în Marea Britanie, în fiecare seară o asistentă sună acasă la bolnavii de diabet arondaţi, şi dacă unul nu răspunde la telefon sau întâmpină o problemă, cadrul medical respectiv mergea să îl vadă. La noi, această verigă lipseşte”, explică profesorul Bruckner numărul mare de internări din România comparativ cu vestul Europei.

15 intervenţii chirurgicale au loc în fiecare zi la Spitalul Colţea.

90 milioane de dolari este suma investită pentru modernizarea Spitalului Colţea.

“În curând, la Colţea se va realiza un departament de autotransplant cu celule stem. In străinătate, la o clinică privată, un astfel de tratament costă 100.000 de euro.” NICOLETA BERBEC, şeful Secţiei Hematologie

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă