19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAtletismFOTO Imagini rare cu invazia Armatei Roșii în Cehoslovacia, din 1968

FOTO Imagini rare cu invazia Armatei Roșii în Cehoslovacia, din 1968

Invazia din Cehoslovacia a fost surprinsă de un geolog polonez, într-o serie de fotografii care nu au mai fost publicate niciodată până acum. 

La momentul invaziei sovietice, Leszek Sawicki se afla la Praga, la o conferință. Imaginile au rămas ascunse până la moartea geologului, când au fost descoperite de soția lui și trimise Radioului Public Ceh.

În 20 august 1968, armata sovietică, alături de țările-satelit Albania, Polonia, RDG, Ungaria și Bulgaria, au invadat Cehoslovacia, ca urmare a democratizării pe care încerca să o facă Alexander Dubček.

El a permis ridicarea unor restricții în ceea ce privește existența mai multor partide politice, libertatea de exprimare, libertatea presei și dreptul la circulație în afara țării. A început o descentralizare a puterii, în defavoarea celei de la Praga. De asemenea, în Cehoslovacia – stat federal compus din Cehia și Slovacia, a început o dezbatere referitoare la restructurarea administrativă, prin formarea a trei republici: Cehia, Moravia – Silezia și  Slovacia.

Numele “Primăvara de la Praga”, atribuit revoluției pașnice din Cehoslovacia,  a fost preluat de la un festival cu același nume, organizat la data de 12 mai 1968 pentru a comemora moartea compozitorului  Bedřich Smetana.

despre 



Deschideți galeria foto pentru a vedea fotografiile. 

 

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă