16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO Hotnews: Procurorii DIICOT au deschis dosar penal pentru constituire de grup...

FOTO Hotnews: Procurorii DIICOT au deschis dosar penal pentru constituire de grup infracţional organizat în proiectul RO-NET pentru informatizarea zonelor sărace

Procurorii DIICOT au deschis dosar penal şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi delapidare, reţinându-se existenţa unui grup de persoane constituite cu scopul de a prejudicia interesele Ministerului Comunicaţiilor şi implicit ale statului român, se arată în Ordonanţă DIICOT, obţinută de HotNews.ro, prin care procurorii cer informaţii şi documente de la Ministerul Comunicaţiilor referitoare la derularea proiectului RO-NET de 85 milioane de euro pentru informatizarea zonelor sărace.

HotNews.ro a scris în exclusivitate, luni, că procurorii DIICOT au solicitat Ministerului Comunicaţiilor o serie de informaţii şi documente legate de implementarea reţelei de internet de mare viteză Ro-Net, proiect în valoare de peste 85,5 milioane de euro, finanţat cu fonduri UE. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Comunicaţiilor.

"DIICOT, Structura Centrală, a făcut o solicitare la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în vederea transmiterii unor informaţii. Va rugăm să va adresaţi DIICOT pentru detalii", se arată în răspunsul Ministerului.

Ro-Net este un proiect major în valoare de peste 377,8 milioane lei (TVA inclus) – peste 85,5 milioane euro – finanţat prin fonduri structurale europene, prin care ar trebui creată o infrastrutura de internet de mare viteză în 783 de localităţi rurale din zone dezavantajate din ţară, unde nu a existat până acum un interes comercial de introducere a comunicaţiilor electronice.

Ministerul Comunicaţiilor, condus în prezent de Lucian Şova, a comunicat în dată de 6 octombrie către HotNews.ro stadiul implementării acestui proiect.

"Lucrările din cadrul proiectului RO-NET au fost finalizate într-un număr de 361 localităţi. MCSI a finalizat recepţia în teritoriu, conform prevederilor HG 273 şi HG 51 pentru un număr de 150 localităţi.

Proiectul RO-NET a fost demarată în anul 2013 în mandatul lui Dan Nica (PSD), pe atunci ministru al Comunicaţiilor, care în prezent este urmărit penal în dosarul Microsoft ÎI. 

Iniţial a fost lansată o licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate, licitaţie câştigată de asocierea formată din Confero Finance şi Cognos Bussines Consulting cu o oferta financiară de peste 1,88 milioane lei, apoi a fost lansată licitaţia pentru managementul proiectului, unde câştigătoare a fost desemnată asocierea formată de Aego Business Consulting şi European Funds Invest, cu o oferta financiară de 901.716 lei.

Licitaţia propriu zisă pentru reţeaua RO-NET a fost demarată în luna noiembrie a anului 2013 şi câştigată în vara anului 2014 de către licitaţiei câştigate anul trecut, de către grupul de firme Telekom (fostele Romtelecom şi Cosmote), având că terţ susţinător furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, iar că subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co şi Business Service Consult Internaţional.

Un deputat PNL susţinea, în martie 2015, într-o interpelare către premierul Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, că unele firme care participa la proiectul RO-NET ar fi controlate de Sebastian Ghiţă

De notat faptul că, deputatul PNL Mircea Cazan, susţinea în luna martie 2015, într-o interpelare către premierul Victor Ponta şi către Ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Sorin Grindeanu, faptul că mai multe firme câştigătoare ale proiectului Ro-Net ar fi controlate de Sebastian Ghiţă.

"Referitor la proiectul Ro-NET care îşi propune să dezvolte reţele de infrastructură backhaul (de distribuţie), care să ofere servicii en gros de bandă largă în zonele rurale din România care nu sunt deservite până în prezent şi unde nu există planuri de acoperire stabilite pentru viitor (..) având în vedere obligaţiile statului român asumate faţă de instituţiile comunitare incidente realizării proiectului susmentionat, va solicit să clarificaţi următoarele aspecte survenite în derularea corespunzătoare a acestei investiţii majore şi de interes naţional pentru ţară noastră, astfel:

– pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului a fost declarată câştigătoare, în decembrie 2012, asocierea formată dintre SC Confero Finance SRL şi SC Cognos Bussines Consulting SRL, cu o oferta financiară de 1.881.040,00 lei. Interesant este că asocierea s-a realizat între firmele nominalizate dar controlate de avocatul Boştină Doru (prin firmele BOŞTINĂ & ASSOCIATES LIMITED şi AGN NETWORK LIMITED, ambele cu sediul social în Cipru), respectiv de numitul STELEJAN GHEORGHE CRISTIAN, care este unic acţionar şi administrator al societăţii Cognos Bussines Consulting, persoană care anterior, cu 'totul întâmplător' a fost unul dintre actionarii companiei SC TEAMNET INTERNAŢIONAL S.A. Ploieşti, alături de bine cunoscutul Ghiţă Sebastian Aurelian, căruia i-a cedat în anul 2006 cota să de acţiuni deţinute că urmare a retragerii sale fără nicio pretenţie din societate începând cu dată de 01.01.2006.

Ce prevede proiectul RO-NET

Potrivit contractului, Ministerul Comunicaţiilor a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea operarea şi mentenanţă infrastucturii. Infrastuctura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate în urmă unui studiu de fezabilitate că 'zone albe', cu eşec de piaţă, în care operatorii nu aveau planuri să investească. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice. Nouă reţea de distribuţie va avea aproximativ 4843 km, mai adaugă sursa citată.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă