7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialFOTO: Amenajarea unui dormitor matrimonial de 16 mp

FOTO: Amenajarea unui dormitor matrimonial de 16 mp

Prin funcţiunile pe care le posedă, dormitoarele nu sunt încăperi care ies în evidenţă în ansamblul unei locuinţe. Fiind camere rezervate odihnei, ele nu suscită, la un nivel înalt, atenţia şi creativitatea proprietarilor şi a proiectanţilor la fel de mult ca celelalte încăperi.

Unul dintre motive ar fi caracterul intim al acestor camere; faptul că în ele nu se petrece mult timp în perioada zilei, face ca să nu fie supuse unor aprecieri critic-estetice din partea oaspeţilor şi nici chiar a proprietarilor.

Un al doilea motiv îl putem identifica în sfera financiară: cheltuielile ridicate pe care le necesită un living spectaculos sau o bucătărie nouă sunt contrabalansate, în cadrul bugetului reamenajării, de chetuielile reduse solicitate de lucrările din dormitoare.

În aceste condiţii, lucrurile par cât se poate de simple atunci când se discută amenajarea unei asemenea încăperi. Ele se vor reduce la alegerea finisajelor pentru pereţi şi pardoseală, a mobilierului şi a obiectelor decorative.

Ei bine, tocmai această alegere poate transforma dormitorul dumneavoastră dintr-o încăpere banală, într-una originală, de excepţie. Trebuie să investiţi ceva fantezie în proiectul dumneavoastră şi, eventual, ceva mai mulţi bani.

În cele ce urmează ne vom opri asupra unui dormitor care a trecut printr-un asemenea proiect. Acesta are o suprafaţă de 16,5 mp şi o formă regulată, poligonală, cu 6 laturi, generată de amplasarea unei logii în proximitatea dormitorului.

De asemenea, în vecinătate a fost amenajat un dressing, accesul la el făcându-se direct din dormitor. Punctul de plecare al amenajării a fost o temă din sfera cromaticii.

Mai exact, a fost aleasă culoarea roşie ca reprezentativă pentru dormitor. Înainte de aceasta însă, au fost efectuate lucrările de bază ale renovării. Au fost trase firele instalaţiei electrice spre locurile de folosinţă. Acestea au fost direcţionate pe pardoseală, după ce, în prealabil, au fost introduse în tuburi rigide din plastic.

Tot pe pardoseală au fost trase conductele instalaţiei de încălzire (foto 1). Au fost folosite conducte din cupru moale, trecute prin izolaţie.

Plafonul a fost placat cu gips-carton (foto 2). Deoarece singurul scop al acestei soluţii a fost să ofere o bază perfect plană pentru finisaje, profilele metalice CD60 au fost fixate, la limita inferioară a bridelor, aproape direct pe planşeu.

Pe pardoseală a fost turnată şapă din ciment şi nisip (foto 3). Grosimea ei, de 10 cm, a permis integrarea fără probleme a tuturor instalaţiilor. După întărire, a fost turnat un al doilea strat de şapă autonivelantă peste care, la final, a fost montat parchetul din lemn de bambus.

Pe peretele pe care a fost amplasat patul a fost aplicat un obiect decorativ. Acesta a fost fabricat din PAL şi a fost decorat cu vopsea în nuanţe de roşu, în tehnica sponging. Aceasta creează un efect moale, de suprafaţă pătată prin folosirea unui burete natural cu care se aplică straturile superioare de vopsea. Pereţii împreună cu tavanul au fost zugrăviţi în alb.

 

Cele mai citite

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...

De ce sunt coroanele integral ceramice atât de scumpe?

Dacă ai nevoie de o coroană dentară, există o gamă largă de opțiuni. În funcție de situația clinică și de pretențiile estetice, dar și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă