11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe perdea se potrivește în fiecare cameră? Perdelele şi draperiile se aleg...

Ce perdea se potrivește în fiecare cameră? Perdelele şi draperiile se aleg conform personalităţii şi stilului amenajării

Perdelele au un important rol decorativ şi funcţional. Se spune că perdeaua „îmbracă“ orice casă și îi conferă mai multă intimitate și căldură iar în acelaşi timp apără de privirile indiscrete precum şi de razele puternice ale soarelui. Cum le alegem?

Perdeaua are același rol decorativ precum o vază sau un tablou. Din cauza aceasta sunt mii de modele, care mai de care mai felurite. În funcție de materialul din care sunt confecționate, perdelele şi draperiile pot fi naturale, de in, mătase sau bumbac – în acest caz fiind folosite pentru spații mai rustice, cu mobilier din lemn sau pentru ambient mediteranean – sau clasice, din polyester și vâscoză – acestea fiind cele mai folosite deoarece sunt ușor de întreținut şi rezistente în timp. De asemenea, în funcție de modul în care sunt confecționate, există diferite tipuri de perdele, de la cele simple la panouri japoneze și storuri romane.

În cazul ferestrelor foarte mari, pentru a avea intimidate, vă recomandăm să puneți perdelele cât mai încreţit. Ca sfat practic, pentru o fereastră de 2 metri liniari este nevoie să cumpărați material pentru perdea de 5 sau 6 metri liniari. În cazul în care priveliștea este frumoasă și nu sunt alte case în apropiere, se pot monta perdele foarte fine, semitransparente, prin care se poate vedea și admira peisajul.

Pe de altă parte, perdeaua reprezintă o mică parte a personalității fiecăruia. Se spune din popor că oamenii care au perdele și tablouri în casă sunt iubitori de artă, de frumos, sunt familiști, și pun mare preț pe armonia spațiului interior.

Fiecare încăpere are tipicul ei și, așa cum suntem atenți la alegerea mobilierului, la fel trebuie să procedăm și cu perdelele.

În sufragerie. Din toată casă, livingul are un rol important. Acesta este spațiul unde îți întâmpini musafirii și unde stai cu prietenii într-o zi de sâmbătă. Perdelele au un rol decorativ, trebuie asortate cu mobila și cu tot spațiul, trebuie să fie vaporoase, luminoase și cât mai elegante posibil. Vă recomandăm modelele uni, asortate cu draperii cu model.

În dormitor. Pentru dormitor, locul în care ne petrecem cel mai mult timp după ce ajungem acasă, obosiți după o zi grea, vă recomandăm materialele opace de draperii și o perdea cât mai fină și cu un design frumos, să vă facă plăcere să o priviți dimineața când vă treziți. Este camera unde orice persoană alege cea mai frumoasă variantă și practică în același timp.

În camera copilului. Pentru camerele de copii se aleg materiale bogate cromatic – culori vesele și combinații de mai multe culori – , materiale tematice – desene animate, animăluțe, stele, peisaje, personaje din povești –, preferabil din poliester, pentru a fi ușor de spălat – copilul desenează atât pe pereți, cât și pe perdele și se întâmplă mai des diverse mici „accidente“ cu cerneală, carioca etc.

În birou. Pentru birou, de obicei, se folosesc materiale simple, uni, în culori calde. Biroul este locul unde îți trebuie liniște și concentrare, și unde nu predomină atât latură decorativă, cât cea practică. Se pot folosi materiale nu foarte vaporoase, ci dimpotrivă. 

În bucătărie și baie. La bucătărie, fiind zonă de lucru și locul unde avem nevoie de multă lumină, sunt folosite materiale simple, cu model în dungi fine sau uni. Vă recomandăm storul roman, care este ușor de manevrat și practic, și care poate fi lăsat în poziții intermediare pe fereastră, în funcție de câtă lumină este nevoie. Și aici este necesar un material care se poate spăla ușor, ori de câte ori este cazul, și nu prea pretențios. Nici aici nu se pune preț pe partea decorativă. 

Pentru baie, de principiu se folosesc materiale teflonate, care nu pățesc nimic în contact cu apa și care sunt rezistente la abur. Sunt materiale speciale pentru acest spațiu.

Tips&Tricks: Contextul, tema si mesajul pe care vrem să-l transmitem

Masha Verhoogt, interior designer & coach, www.mashaverhoogt.com; masha_verhoogt@yahoo.com

Ţesaturile în general şi perdelele în particular nu sunt de neglijat în amenajarea casei. Cel mai adesea ele dictează nota cromatică a spaţiului pe care îl definesc. Combinaţia de texturi între in, mătase şi catifea este favorita mea deoarece toate aceste texturi sunt purtătoare de semnificaţii foarte diferite, dar,  puse împreună, conduc privitorul dincolo de prejudecăţi estetice.

Dacă ești un personaj cu gustul într-o permanentă schimbare, îţi recomand să abordezi încăperea într-o notă cromatică neutră pentru elementele de bază, având în felul acesta libertatea de a interveni cu nota cromatică preferată abia la final, atunci când îţi este mult mai clar încotro te îndrepţi şi când de fapt este şi momentul să alegi ţesăturile pentru perdele şi draperii.

Dacă ar fi să fac o comparaţie din zona fashion aş spune că este la fel ca atunci când porţi vestita rochie neagră la care poţi interveni în funcţie de stare cu o eşarfă colorată sau poţi rămâne „all black“ ori poţi adauga accesorii (pantofi, geantă) în culori puternice etc.

La ce te ajută să îți păstrezi flexibilitatea în alegeri atunci când ajungi la capitolul ţesături? E simplu, este destul de uşor să dai draperiile sau perdelele jos şi să pui unele  noi tourqoise sau orice altă culoare, atâta timp cât baza are o abordare neutră şi, deci, permisivă.

O altă mare calitate a ţesăturilor folosite în ambientarea unui spaţiu este aceea ca poţi crea o notă unitară chiar şi atunci când în încăpere piesele de mobilier sunt din diferite poveşti. Coordonarea cromatică între perdele, pernute decorative, tapițeria fotoliilor şi scaunelor leaga imediat ambientul într-un mod unic și foarte personal. 

Dacă ești mai antrenat, te poti juca cu o lipsă de coordonare voită, însă atent studiată. Aceasta este o etapă de maiestrie care vine o dată cu experiența, dublată fiind de creativitate și intuiție.

Alegerea ţesăturilor este determinată de context. Tema și mesajul pe care vrem să-l transmitem sunt de asemenea criterii care influentează selecția.

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă