10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăGDPRCe boli poate ascunde căderea părului

Ce boli poate ascunde căderea părului

Firul de par este alcatuit dintr-un tip de proteina numit keratina. Fiecare fir de par are o radacina situata sub piele, un folicul din care iese firul de par si un bulb unde se produce pigmentul de culoare sau melanina. Firul de par depinde de o hranire corespunzatoare a foliculului: cu oxigen si nutrienti (proteine, vitamine si minerale). In cazul in care acesti nutrienti nu ajung la folicul, radacina poate slabi, se produc dereglari in producerea de sebum, apar probleme precum parul uscat sau matreata, sau parul poate incepe sa cada.

In mod normal, o persoana pierde, in medie, pana la 50-100 de fire de par pe zi. Acestea vor fi inlocuite de fire noi, car vor creste din acelasi folicul. In cazul in care pierderea este mai mare de 100 de fire, probabil ca te confrunti cu o problema. Daca problema persista, mergi la un medic dermatolog pentru a ti se stabili diagnosticul si pentru a urma tratamentul corespunzator.

Cauzele caderii parului

• Una dintre cauzele frecvente pentru caderea parului o reprezinta o alimentatia defectuoasa sau consumul de alimente sarace in proteine, vitamine si minerale. Cei care tin un regim alimentar foarte strict pentru o perioada indelungata, care au slabit foarte mult intr-un timp foarte scurt sau care sufera de dereglari in alimentatie precum bulimia sau anorexia, sunt supusi unui risc ridicat de pierdere a parului. Anemia (lipsa fierului in organism) sau un deficit de vitamine, nu ii mai permit foliculului sa obtina nutrientii necesari si astfel radacina slabeste si firul de par cade.

• Vegetarienii se pot confrunta cu caderea parului din cauza lipsei de fier din organism generata de lipsa carnii din alimentatie (o sursa importanta de fier).

• Anumite boli precum diabetul sau problemele cu glada tiroida pot provoca schimbari hormonale in organism care determina caderea parului. In cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice poate fi cauza fie a pierderii parului, fie a aparitiei acestuia in zone nedorite precum fata sau mainile.

• Medicamentele sau tratamentele au drept efect secundar piederea parului. Dintre acestea, cel mai devastator efect il au citostaticele, folosite in lupta impotriva cancerului. Insa chiar si tratamente considerate “mai usoare” pot avea efecte negative asupra parului provocand caderea acestuia.

• Afectiuni ale pielii scalpului precum dermatita seboreica pot aparea inca din adolescenta si pot provoca pierderea parului. De cele mai multe ori parul se regenereaza, insa este nevoie de un tratament strict dat de medicul dermatolog.

• Caderea parului poate fi cauzata si de anumite traume, de interventii chirurgicale solicitante sau de nasterea unui copil. In aceste cazuri, de cele mai multe ori, dupa trecerea evenimentului parul se regenereaza si firele pierdute se redobandesc.

• Vopsirea parului, intinderea lui, incretirea cu solutie “de permanent” sau decolorarea pot duce la caderi temporare de par. Firele pot cadea din radacina ca urmare a traumatizarii scalpului cu solutii chimice, sau se pot rupe. O alta cauza ar fi strangerea parului strans intr-o coada. Tensiunea care se aplica prin aceasta metoda asupra scalpului duce la deteriorarea foliculilor si la caderea firelor de par. Daca parul este tinut strans pentru o perioada lunga de timp, afectiunea poate deveni permanenta.

• Stresul si caderea parului par a fi strans legate. In conditii de stres se poate intampla ca o mare parte dintre firele de par sa se opreasca din crestere. Dupa 2-3 luni, din cauza faptului ca radacina le este afectata, firele de par incep sa cada la o simpla pieptanare a parului. Daca problemele care cauzeaza stresul sunt indepartate, parul incepe sa isi revina. Totusi, e posibil sa dureze cateva luni pana sa isi revina complet. Tot in conditii de stres se poate intampla ca celulele albe din organism sa atace foliculii de par cauzand pierderea lor in anumite portiuni ale scalpului. Aceasta afectiune se poate extinde chiar si la parul de pe corp, dar, in general, parul creste la loc in momentul in care persoana in cauza isi rezolva problemele legate de stres.

Ce poti face?

• Primul pas pe care trebuie sa il faci cand ai observat caderi masive de par este sa te duci la un medic dermatolog. Informeaza-l in legatura cu antecedentele familiale, cu tratamentele pe care le urmezi (daca este cazul) si cu tipul de alimentatie. Medicul poate stabili diagnosticul numai in urma discutiei sau poate sa-ti recolteze o bucatica din pielea capului pentru investigatii.

• Asigura-te ca ai o alimentatie cat mai sanatoasa, mai diversificata si mai bogata in proteine, vitamine si minerale.

• Fa-ti analizele la sange periodic. Acestea vor stabili daca exista o lipsa de vitamine sau fier in organism. De multe ori, alimentatia nu este suficienta si este nevoie sa-ti iei vitaminele, mineralele si fierul in forma medicamentoasa.

• Asigura-te ca samponul tau nu iti irita scalpul. Pentru mai multa siguranta poti folosi un sampon pentru bebelusi care are o formula mult mai blanda.

• Evita pe cat posibil sa-ti vopsesti parul, sa folosesti fixativ, spuma si orice substanta chimica ce il poate afecta. Este recomandat sa iti lasi parul sa se usuce singur, fara a folosi uscatorul. Daca, totusi, este absolut necesar, foloseste-l la cel mai mic nivel. Aranjeaza-ti parul abia dupa ce s-a uscat pentru a evita ruperea firelor.

• De cele mai multe ori, caderile de par sunt temporare si, odata cu inlaturarea cauzelor, parul se regenereaza si isi revine la grosimea de dinainte. Totusi, caderea parului este un semn pe care corpul tau ti-l transmite si care nu trebuie ignorat. Poate ascunde probleme mult mai grave si care merita intreaga ta atentie.

Articol preluat de pe www.121.ro, copyright www.121.ro

Articole din aceeasi categorie:

Parul tuns scurt cade mai putin?

Ritualuri de frumusete

 

 

Cele mai citite

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU