21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCazul milionarului Jitea. Cât alcool se poate scoate din lapte?

Cazul milionarului Jitea. Cât alcool se poate scoate din lapte?

Reţeaua condusă de omul de afaceri Liviu Jitea scotea alcool neaccizat din propria firmă pe care îl încărca apoi în cisterne de lapte şi-l vindea pe piaţa neagră.

Tribunalul Galaţi a dispus ieri arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a omului de afaceri Liviu Jitea, liderul unei grupări de contrabandă cu alcool din Focşani. Prejudiciul este estimat de procurori la 8 milioane de euro. Magistraţii au dispus arestarea altor şapte membri ai grupării. Pentru alţi zece a fost instituită interdicţia de a părăsi localitatea până pe 8 aprilie, dar procurorii au făcut recurs, cerând şi arestarea acestora.

Vineri, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) Galaţi au coordonat 59 de percheziţii efectuate în Vrancea, Galaţi şi Brăila, de poliţişti şi jandarmi, echipe de la Bacău şi structura centrală a Gărzii Financiare. Percheziţiile au fost efectuate la sedii de firme şi domiciliile unor directori sau angajaţi ai firmelor lui Jitea. A fost organizat un flagrant, în timpul descinderii la fabrica de lapte Vranlact SA Focşani, fiind depistată o cisternă pentru lapte care tocmai ieşea pe poartă cu peste 2.000 de litri de alcool fără documente.

La percheziţii a mai fost găsită o cantitate de 16.000 de litri de alcool, fără documente. La DIICOT Galaţi au fost aduse pentru audieri 75 de persoane, printre care Liviu Jitea, soţia acestuia şi salariaţi ai firmelor sale. Sâmbătă, procurorii DIICOT i-a reţinut pentru 24 de ore pe Jitea şi alţi 17 membri ai grupării. Ieri, a urmat arestarea.

Cu „by-pass”-ul la banii statului

Liviu Jitea e acţionar majoritar la trei firme din Focşani, la societatea producătoare de băuturi spirtoase Trust LF SA, la producătorul de vinuri, Vinexport SA şi la firma de produse lactate SC Vranlact SA. Potrivit anchetatorilor, „în perioada iulie 2011 – martie 2013, Liviu Jitea, în calitate de administrator la două societăţi, ar fi participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara antrepozitului fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra”.

Alcoolul dublu rafinat produs la Trust LF SA era scos din antrepozitul fiscal prin metoda „by-pass”. Cantităţile de alcool produse într-o societate cu statut de antrepozit fiscal sunt măsurate cu contoare montate la instalaţii, sigilate de autoritatea vamală. Prin „by-pass”, era întreruptă instalaţia înaintea contoarelor şi erau montate instalaţii artizanale prin care alcoolul era scos din instalaţiile de la Trust LF SA şi dus în rezervoarele de la fabrica de lapte SC Vranlact SA. De acolo, era încărcat în cisternele de lapte şi comercializat la negru.

Un tun de 8 milioane euro

Potrivit Codului Fiscal, acciza pentru alcoolul pur este de 750 de euro/hl. La cei 2.000 de litri de alcool capturat la poarta fabricii de lapte numai acizele neplătite statului sunt de 150.000 de euro, la aceasta adăugându-se TVA-ul.

Pentru cealaltă cantitate capturată vineri, de 16.000 litri, accizele erau de 1.200.000 de euro. Jitea e suspectat că „a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri”. La această cantitate numai accizele neplătite statului înseamnă 6.000.000 de euro. Adăugând şi TVA, se conturează suma de 8.000.000 de euro.

Pasionat de bani, fotbal şi box

Liviu Jitea e considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, fiind trecut Top 300 Capital, cu o avere estimată la 56-58 de milioane euro. Înainte de 2004, era un apropiat al baronului de Vrancea, Marian Oprişan, cei doi fiind amfitrionii concursurilor “Miss Vrancea”. Relaţiile sale s-au extins, în mediile politice fiind considerat un protejat al tuturor partidelor. La Focşani se spune că e cumătrul lui Gheorghe Florea, patronul Fulger SA Bragadiru şi apropiat al lui Genică Boerică.

În anii 2000, Jitea a fost patronul echipei de fotbal Unirea Focşani. Acum e sponsor în fotbalul de sală, fiecare din firmele sale având echipe de futsal. Jitea a fost unul din sponsorii care au cotizat la cumpărarea drepturilor de televizare ale meciului dintre Bute şi Librado Andrade.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă