4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist4 iunie în istorie: Traian pornește spre Dacia. Europa recunoaște unirea Transilvaniei...

4 iunie în istorie: Traian pornește spre Dacia. Europa recunoaște unirea Transilvaniei cu România

La 4 iunie 105, împăratul Traian pornește spre Dacia. În 1920 a fost semnat Tratatul de la Trianon. În 1944, aliații eliberează Roma de sub ocupația germană. Iar în 1989, sindicatul Solidaritatea câștigă alegerile în Polonia.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 4 iunie în istorie

105: Împăratul Traian părăsește Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106)

1798. A murit celebrul aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt.

1812. S-a născut George Bariţ, om politic, publicist şi istoric, participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania.

1876. La Bucureşti a fost creată Societatea Naţională de Cruce Roşie a României.

1890. S-a născut filosoful şi publicistul Nae Ionescu.

1893. S-a născut Armand Călinescu, om politic, fost prim-ministru al României. A fost asasinat de legionari în anul 1939.

1918. A murit actriţa Aristizza Romanescu, una dintre personalităţile artei dramatice româneşti.

1919. Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.

1920. La Trianon a fost semnat Tratatul de Pace între Puterile Aliate şi Ungaria. Tratatul marchează recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Tratatul a intrat în vigoare la data de 26 iulie 1921. În urma acestuia, Ungaria a pierdut 71 la sută din teritoriu și 63 la sută din populație.

1925. A încetat din viaţă compozitorul Gheorghe Dima.

1928. Președintele Republicii China, Zhang Zuolin, este ucis de explozia unei bombe puse de agenți japonezi.

1937. Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman.

1939. S-a născut acorul Alexandru Arșinel.

1942: Al doilea război mondial. Victoria americană în bătălia aeronavală cu japonezii de la Midway.

1944: Al doilea război mondial: Eliberarea Romei de către trupele aliaților

1971. A murit filosoful și esteticianul György Lukács.

1975. S-a născut actrița Angelina Jolie.

1989. Sute de manifestanţi neînarmaţi au fost uciși în Piaţa Tiananmen din Beijing când armata a pus capăt mişcării studenţeşti prodemocratice. China a justificat decizia prin necesitatea de a combate o rebeliune „contrarevoluţionară”.

1989. În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea", condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat communist. La 19 august 1989  s-a format primul guvern postcomunist al Poloniei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă