12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist21 martie în istorie: Dezastru la mina Vulcan. Parlamentul Rusiei aprobă ocuparea...

21 martie în istorie: Dezastru la mina Vulcan. Parlamentul Rusiei aprobă ocuparea peninsulei Crimeea

La 21 martie 1919 s-a proclamat Republica  Sovietică Ungaria. În 1986 s-a înregistrat un grav accident la mina Vulcan. În 2006 a început să funcționeze Twitter.  Iar în 2014, Parlamentul Rusiei a legimitat ocupația asupra peninsulei Crimeea.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 21 martie în istorie.

1556: Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury, a fost ars pe rug la Oxford,  sub acuzația de erezie.

1685. S-a născut compozitorul german Johann Sebastian Bach  (decedat 1750).

1729. S-a născut economistul scoțian John Law.

1768. S-a născut matematicianul francez Jean Baptiste Joseph Fourier.

1800: Cu conducerea bisericii alungată din Roma, în timpul unui conflict armat, Papa Pius al VII-lea este încoronat Papă la Veneția.

1804. A intrat în vigoare codul civil francez (Codul lui Napoleon), care, alături de Codul Comercial (1808) şi Codul Penal (1810), a reprezentat baza juridică a noilor relaţii social-economice.

1806. S-a născut revoluționarul Benito Juarez, erou naţional al Mexicului.

1839. S-a născut compozitorul rus Modest Petrovici Musorgski.

1857. Cutremur la Tokyo. Peste 100.000 de victime.

1871. Otto von Bismarck este numit cancelar al Imperiului German.

1910. S-a născut actorul Ştefan Ciubotăraşu.

1919. Se proclamă Republica Sovietică Ungaria care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.

1927. S-a născut Hans-Dietrich Genscher, ministru de externe și unul dintre arhitecții reunificării Germaniei.

1933. Construcția lagărului de la Dachau, primul lagăr de exterminare nazist, este finalizată.

1935. Persia adoptă noul nume: Iran.

1939. Ultimatum adresat Poloniei prin care Germania nazistă cerea Gdansk (Danzig) şi deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.

1943. Un atentat asupra lui Hitler, plănuit de un ofițer din Wehrmacht, eşuează.

1944. C.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu au adresat mareşalului Ion Antonescu o scrisoare în care i-au cerut să negocieze cu Germania în privinţa ieşirii României din război.

1945. A luat fiinţă Universitatea Muncitorească a P.C.R., ulterior Academia de învăţământ social-politic Ştefan Gheorghiu.

1960. S-a născut pilotul brazilian de Formula 1 Ayrton Senna  (decedat 1994).

1963. Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.

1980. Președintele Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afganistan.

1980. S-a născut fotbalistul brazilian Ronaldinho.

1986. Un grav accident produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor două.

1999. Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.

2000. A murit scriitorul și criticul literar Mircea Zaciu.

2001. A murit handbalistul Virgil Hnat. Ca jucător al echipei Dinamo București a câștigat mai multe titluri naționale și Cupa Campionilor Europeni (1965). Ca jucător al echipei naționale de seniori a câștigat două titluri mondiale (1961, 1964) și medalia de argint la Campionatele Mondiale de handbal în 11 (Austria, 1959).

2004. A murit dirijorul Paraschiv Oprea. A condus Ansamblul Rapsodia Română şi Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române.

2006. Microsoft a încheiat cu Deutsche Telekom un acord prin care compania germană va utiliza software Microsoft pentru serviciile de televiziune prin Internet.

2006. A început să funcționeze site-ul de social media  Twitter.

2014. Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă