12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodSondaj: Iliescu, vinovat de moartea lui Ceauşescu

Sondaj: Iliescu, vinovat de moartea lui Ceauşescu

Peste 90 la sută dintre români cred că soţii Ceauseşcu ar fi trebuit să aibă un proces corect, conform unui sondaj dat publicităţii, miercuri, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), transmite Mediafax.

Sondajul “21 de ani de la revoluţie. Revoluţia română în memoria socială”, rezultă că 94 la sută dintre români cred că soţii Ceausescu ar fi trebuit să aibă un proces corect, iar numai 5 la sută cred contrariul.

Conform cercetării, 23 la sută dintre români cred că Ion Iliescu este vinovat de executarea soţilor Ceauşescu, 13 la sută cred că de vină sunt cei care au preluat puterea (FSN, Guvernul sau Parlamentul) şi 5 la sută că vina aparţine completului de judecată.

De asemenea, 60 la sută dintre români regretă moartea lui Ceauşescu şi 55 la sută susţin că nu au fost de acord nici în 1989 cu moartea celor doi.

Conform aceluiaşi sondaj, 45 la sută dintre români cred că Revoluţia din decembrie 1989 a fost lovitură de stat, în timp ce un procent identic spun că a fost revoltă autentică a maselor.

Întrebaţi dacă sunt de părere că Revoluţia din 1989 a fost influenţată de forţe externe, 64 la sută au răspuns afirmativ, 30 la sută – că nu a fost vreo influenţă, iar 5 la sută – că nu ştiu. 51 la sută dintre români mai cred că Rusia a fost ţara care a intervenit în Revoluţia din România, 13 la sută – America şi 4 la sută – Ungaria.

Sondajul a fost realizat între 19 şi 21 decembrie pe un eşantion de 1.476 de persoane de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 2,7 la sută.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă