13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodRevoluţia văzută de cititorii România liberă şi romanialibera.ro

Revoluţia văzută de cititorii România liberă şi romanialibera.ro

Aşa cum v-a promis la începutul campaniei “2112 – Poveşti despre Revoluţie”, romanialibera.ro a realizat o selecţie a comentariilor dumneavoastră referitoare la poveştile celor implicaţi, într-un fel sau altul, în evenimentele din decembrie 1989.

Astăzi redăm câteva din sutele de comentarii pe care ni le-aţi trimis. 

1 Decembrie – Petre Roman: „Ceauşescu trebuia împuscat, a avut parte de justiţia pe care el a instituit-o”

Crime premeditate de Marcela Bratosin

“Ceauşescu trebuia împuscat, a avut parte de justiţia pe care el a instituit-o” – aşa gândesc şi acţionează toţi dictatorii. Ceauşescu n-a fost împuşcat de justiţia instituită, ci de uneltele loviturii de stat în a cărei schemă nu intra un Ceauşescu în viaţă. Trofeele însuşite după lovitura de stat de acest clan, sunt crime premeditate la adresa poporului român şi a României ca ţară, capul lui Ceauşescu fiind doar un tribut necesar pentru a face să funcţioneze schema ce a dus România în abisul în care este azi.”

2 Decembrie – Teodor Mărieş: „Ion Iliescu să-şi recunoască crimele şi să ceară iertare poporului român”

Atitudine ciudată a Curţii Constituţionale de curtean de taina

„Atitudinea Curţii Constituţionale e ciudată – cel puţin privită din afara României.
Eu trăiesc în afara graniţelor României şi de aici am impresia – poate greşită – că această Curte Constituţională nu contribuie la lichidarea comunismului, ci la menţinerea lui.
E inexplicabil şi revoltător că încă nu se aplică legea lustraţiei şi că nu se judecă procesele revoluţiei şi ale mineriadelor.
De asemeni rolul jucat de Iliescu şi prietenii lui trebuie lămurit odată pentru totdeauna.
E greu de crezut că un curtean al regelui Ceauşescu e curat ca porumbelul alb.
De necrezut.
România continuă să fie o ţară comunistă?”

3 Decembrie – Nicolae Prelipceanu: Stai, domnule, să luăm pâine şi ne ducem după aia la Revoluţie!

“Se iau în uşor tragediile trecutului” de no name

“Cuvinte grele, domnule Prelipceanu, cuvinte pline de gravitate! Vă cred, vă înţeleg: nici eu nu reuşesc să pătrund în modul de a gândi al tinerei generaţii de azi, în universul acesteia. Sunt un om care a trăit întreaga nenorocire a comunismului (din plin!) şi pot înţelege foarte bine, de ce consideraţi că cei care nu au trăit această nenorocire pe pielea lor, nu o pot înţelege. Dar cred că ceea ce le lipseşte lor, nu este această experienţă, făcută la propriu, pe viu, ci reperele morale, care ar putea să-i ghideze spre o atitudine mai puţin “apolitică”.
Este de-a dreptul cutremurător să constaţi, în ziua de azi, cum presa românească reuşeşte să treacă, pur şi simplu, peste toată învăţătura acelor timpuri, aruncând o mărturie atât de tristă ca aceasta, a dumneavoastră, laolaltă cu fandoselile unei “Lady Gaga” sau cu “horoscopul săptamânii”. Ma refer la presa pe care noi, românii, ne încăpăţânăm să o luăm în serios. O presă capabilă să declare drept “recomandarea redacţiei” o epistolă a unui individ care afirma, în mod serios, că Iliescu ar fi dorit să pună în aplicare ideile lui… Ion Mihalache, dar nu a putut face acest lucru, pentru că a fost împiedicat de… Corneliu Coposu, care şi-ar fi dorit răul României! Asta e presa noastră, aşa ceva se petrece zilnic sub ochii tuturor, fără ca nimeni să se revolte – de aceea tinerii nu se vor întoarce din străinatate, de aceea şi nu pentru că nu au trăit comunismul pe pielea lor!
Iată, aceasta e, după părerea mea, adevărata problemă a noastră, a tuturor românilor, bătrâni sau tineri, în ziua de azi: ne lispsesc instanţele morale, fără de care niciun popor nu poate supravieţui!”

4 Decembrie – Cum a văzut din America fostul director al Europei Libere, Nestor Ratesh, “Revoluţia încâlcită”

Revoluţia ’89 de Elisa

“Am trăit-o cu gustul sângelui în suflet. Între realitatea de atunci şi azi mai simt şi acum acel gust ,amestecat cu gustul prafului provocat de fuga săracilor români peste hotare pentru o viaţă mai bună; promisiunile interesatelor puteri nu ţin de foame şi provoacă distrugeri de identitate cultural-naţională. Într-un cuvânt, suntem sclavii marilor puteri, nu ne mai amăgim degeaba . Bun cine a găsit expresia capitalism pe pâine – care democraţie??? HOŢIE . Nu toţi ne lăsăm spălate creierele. Am văzut soldaţi şi civili ucişi după capturarea lui Ceauşescu , scenariul a prevăzut toate sacrificiile acestea şi n-a fost Ceauşescu cel care le-a organizat . Revoluţie încâlcită ,DA . S-au furat documente secrete pentru. a apăra integritatea acelor politici de dupa Ceau…, altfel puteau fi sabotaţi şi poporul nu ar mai fi avut atâta “ÎNCREDERE OARBĂ”. Am fost întotdeauna sub dictatura cuiva la nivel mondial, bineînţeles că Ceauşescu era muntele de dărâmat din faţa intereselor celeilelte familii (deţinătoarea bogăţiei bancare mondiale). Păcat că cei care văd realitatea sunt puţini. Ajunge – am descărcat aici o parte din veninul acumulat în 20 de ani de nedreptate naţională şi…”

5 Decembrie – Cum s-a văzut revoluţia din ASE

Interesant… de eu******

„Se poate remarca că marea majoritate recunoaşte acum că „alţii ne-au furat visurile”!
Au venit „băieţii deştepţi”, bine pregătiţi din vremurile vechi şi ne-au dus acolo unde au vrut ei! „Dezbină şi conduce!” aplicat ca la carte, oprit numai de “Seniorul” care a reuşit să unească forţele politice progresive!Poate ne-a lipsit un sprijin mai constant şi mai puternic din afara ţării pentru a vedea dincolo de ceaţă!
Cine este de vină? Noi, pentru că nu ne-am dorit suficient de puternic să ne ducem la bun sfârşit visul!”

6 Decembrie – Scriitorul Radu Paraschivescu: “Îmi vine greu să accept că Ion Iliescu e liber”

Da, d-le Paraschivescu de ticuta2IV1940

“Iliescu, după ce a fost aşa zis „îndepărtat” de Ceauşescu şi-a atras de partea lui eşalonul doi al activiştilor comunişti, nemulţumiţi la acea perioadă de cum îi trata conducătorul suprem şi acest eşalon doi este astăzi peste tot în toate posturile cheie. Şi astăzi are alături de el securişti, bine informaţi, care-l protejează.
Când va dispărea acest individ de pe scena politică (nu mă interesează cum, dar să dispară) abia atunci România va intra pe drumul normal către o democraţie autentică, el a fost şi este promotorul tuturor contradicţiilor sociale din ţara şi mai mult a reuşit să antreneze şi unii lideri naivi de de sindicat în lupta lui pentru Perestroika, modelul conceput de Gorbaciov.”

7 Decembrie – Mihai Iordache: “Pe 22 decembrie Iliescu a devenit ‘salvatorul naţiunii’. După 22 lumea a murit inutil”

Isterie socială de finis coronas opus

“Eram militar în termen. Am fost solicitat din paza unui obiectiv, unitate de miliţie, ca forţă de sprijin pentru alt obiectiv, castel de apă. Acolo se trăgea ca la război. Era noapte şi întuneric. “Linia de front” era undeva între 100 – 400 de metri, la liziera unei păduri. Vizibilitatea era foarte redusă. Pe vremea aceea nu existau dispozitive de ochire pentru timp de noapte. Tragerile se făceau la lumina gloanţelor trasoare. Magazinul încărcător era muniţionat într-o gheretă de lemn, de către un căpitan, responsabil cu pregătirea fizică şi procedee de luptă corp la corp. Pe cât era de erou la instrucţie, pe atât de laş s-a dovedit în faţa unor situaţii de real pericol. L-am întrebat în cine se trage. Mi-a răspuns să trag în cei care : “Se dau peste cap şi trag din orice poziţie”. Mi-a ordonat să asigur colegii din linia de apărare pe flancul stâng. Am executat ordinul, m-am îngropat în zăpadă şi mi-am dat sincer toată silinţa de a-mi apăra camarazii în cazul unui eventual atac prin surprindere pe latura pe care o asiguram. Un coleg din Argeş, ţigan, s-a târât la mine şi plângând mi-a spus că se scuză datorită faptului că a vrut să mă împuşte crezând că sunt “terorist”. Nu ştia că am fost dispus în dispozitivul de luptă pe acea latură. Am avut noroc cu un fruntaş din Moldova, care cică l-ar fi oprit să tragă în mine. Urcase cu mine de la unitatea de miliţie, pentru a acorda sprijin “forţelor noastre atacate din trei laturi”. Dimineaţa am “periat” zona în care se făcuse uzul de armă. Atunci am remarcat că întradevăr se făcuse uz de armă împotriva militarilor din dispozitiv. Gurile metalice de aerisire ale castelului de apă prezentau orificii cu sensul de penetrare dinspre pădure înspre castel. Focul executat de militari, era în sens invers. Orificiile difereau ca dimensiuni. Cele de 7,62 ale militarilor erau mai mari dimensional decât cele cu care se trăsese înspre dispozitiv de “pază şi apărare”. La liziera înspre care trăseseră militarii cât şi în pădure nu s-a găsit nici o urmă de sânge. Singurele urme în zăpadă de care îmi aduc aminte, erau urmele unor încălţăminte de femei, înguste şi cu toc destul de mare. Întrebarea mea a rămas de atunci şi până astăzi nelămurită : Cine, în cine a tras? Diversiunea a fost perfectă. Victimele au fost colaterale. Cei înarmaţi au tras…! Am înţeles să trăiţi, tov. căpitan! Eram un brav “vânător de munte” atunci. Şi chiar eram mânat de sentimente patriotice, ţara fiind pentru mulţi dintre noi, ceva echivalent cu Dumnezeu…Dacă acest răspuns poate lămuri o singură persoană despre o anumită “stare de fapt” a acelor timpuri, înseamnă că a fost util. Sărbători fericite!”

8 Decembrie – Alison Mutler, corespondent AP: Românii l-au văzut pe Iliescu ca pe un comunist reformat pentru că nu le oferea mâncare pe cartelă

Ceausescu.cc de Radu Roncea

“Acum 21 de ani, poporul român a rupt cătuşele libertăţii de la mâini şi picioare, câştigându-şi o libertate fizică. În mândria lor prostească, în loc a le arunca, cătuşele rupte şi le-au pus coroană pe frunţi, încătuşându-şi minţile.
De 21 de ani, în România, monarhia prostiei domneşte peste tot, cu mii, zeci de mii, milioane de regi închipuiţi. Acelaşi popor care a dat naştere celor mai străluciţi oameni de ştiinţă şicultură ai lumii şi care nu de mult depăşeau cu regularitate producţiile preconizate, astăzi oferă lumii întregi un spectacol al prostiei fără precedent.
Cei ce au puterea a înţelege ceea ce se întâmplă şi preferă a nu opri acest spectacol absurd sunt adevăraţii trădători. Cei ce ne conduc, practic nu au nicio vină, deoarece ei nu sunt decât exponenţii prostiei şi incompetenţei populare.
De 21 de ani ne închinăm prostiei, incompetenţei şi visurilor noastre absurde, lăsându-ne sufletele întemniţate în trecut.
Dati-vă jos coroanele regii mei!”

9 Decembrie – Dizidentul Radu Filipescu: “Regimul Ceauşescu s-a bazat pe teroare”

Nu pot de Marin

“Nu pot să scriu despre ce a urmat din ‘90 încoace pentru ca în data de 11 august ’90 scârbit de mineriade şi democraţia originală ce s-a instaurat în România am părăsit ţara definitiv. Am tăiat definitiv orice cale de întoarcere (singura legătură care a rămas sunt părinţii). Am devenit egoist ca mulţi alţii şi mă gândesc mai mult la familia mea şi viitorul ei.”

10 Decembrie – Cum transformă un număr de înmatriculare Revoluţia din ’89 în lovitură de stat

Amintiri din 89 de Elisabeta Pangica

“Articolul îmi aduce aminte ceva ce uitasem demult… Dimineaţa la serviciu beam cafeaua împreună cu colegii. Ne adunam cu toţii şi jumătate de oră savuram o cafea bună (aveam aşa ceva căci lucram în turism… pe litoral) şi discutam politică, sau ceea ce consideram noi atunci că e politică. Mi-aduc aminte că într-o zi de primăvară o colegă care se întorsese din Bucureşti, unde avea o fată maritată cu un securist, de lucra la Casa Poporului, ne spunea picanterii despre Ceauşescu. Printe altele şi faptul că era deja stabilit că va fi înlocuit de un tip ce era pregătit în secret şi pe care-l cheama ILIESCU. Mă doare capul când mă gândesc! Ce a fost oare REVOLUTIA???

11 Decembrie – Istoricul Gheorghe Dumitraşcu: Este imposibil ca în 1989 să nu fi fost o lovitură de stat

Concluzia finală de Constantin

„După 20 de ani, concluzia finală este că românilor li se potrivea comunismul ca o mănuşă pe o mână de neam prost.
De departe, din Canada, va urez domnule Dumitraşcu să vă concentraţi pe subiecte mai importante decât revoluţia şi asasinatul cuplului Ceauşescu din 1989. Trecutul e atât de ruşinos încât nu mai are rost să ni-l amintim.
Prezentul de asemenea este ruşinos…
Singura speranţă e să moară cel puţin o generaţie ca nepoţii noştri să preia ştafeta.”

14 Decembrie – Dorel Vişan: Am predat puterea cui nu trebuia

Puterea se ia! Dreptatea se cere! de eu******

“Puterea nu se predă, puterea se ia! Aici au greşit revoluţionarii cu sufletul şi cu simţirea!
Alţii – puciştii – ştiau lecţia şi au luat puterea, iar pâna s-au prins fraierii ei erau bine mersi instalaţi şi mai greu să îi mai dai jos din căruţă!
Revoluţia a ţinut câteva zile (15-19 decembrie la Timişoara, şi 21-22 decembrie la Bucureşti), dar contra-revoluţia/lovitura de palat a ţinut mai mult (22-28 decembrie la Bucureşti), ca să înţeleagă fraierul că nu are ce căuta acolo nebăgat în seamă! Mii de vieţi omeneşti pierdute şi fără un vinovat în puşcărie pentru teatrul de la Bucureşti!.
Se pare că la Cluj este la fel ca la Bucureşti, morţi fără nici un vinovat!
Vreau Dreptate! Pedepsirea vinovaţilor!”

18 Decembrie – Sergiu Tofan, doctor în filosofie şi revoluţionar: „Clanul Ceauşescu nu putea fi demolat decât din interior”

Un interviu clarificator de Triada

„Uite unde se ascundea “Adevărul despre Revoluţie”, dom’le: nu la Bucureşti, nu la Timişoara, ci tocmai la Galaţi!
Spun asta fără pic de ironie, cu toată seriozitatea. Care va să zică, aceasta a fost procedura “revoluţionarilor” din Armată, Partid şi Securitate: lăsăm proştii să iasă în faţa gloanţelor, îi luăm frumuşel locul lui Ceauşescu şi, pe urmă, punem puştile pe proşti să intre înapoi în casă! Simplu, sângeros şi eficient. Pe urmă, vedem noi cum facem democraţia şi capitalismul: cu tovarăşii în frunte, până la moarte! OK, dar nu prea… Cât mai merge aşa?!”

20 Decembrie – Ana Blandiana, despre lovitura de stat din 1989 şi misterul basculantei cu copii

Superb!!! de DanCanada

„Sunt în interviul ăsta nişte adevăruri uriaşe: din popor vegetal în popor manelizat, Jos Ceauşescu vs. Jos Comunismul, cercuri concentrice de vinovăţie etc. Ce spune dna. Blandiana aici explică foarte multe din ce s-a întâmplat după ’89. Păcat! Probabil am fost o ţară care a avut într-adevăr Sfîntul Duh o zi sau două, dupa aia de-alde Brucan şi Iliescu au avut grijă să ne întoarcă la aceleaşi “structurili”, aceeaşi Mărie cu altă pălărie.”

21 Decembrie – Egmont Puşcaşu, Gavroche al Revoluţiei din 1989: „Dacă populaţia l-ar fi prins în stradă pe Ceauşescu, l-ar fi sfâşiat în bucăţi” (VIDEO)

DICTATURA CU ACTE NORMATIVE -dupa 21 de ani de Kiatra Neamt

„Am ajuns să trăim şi DICTATURA SECURISTă dupa Dictatura Comunistă din 2004 şi pâna în prezent.
Păcat că acum 21 de ani au murit oameni nevinovaţi pentru ca acest POPOR BLESTEMAT să beneficieze de TRĂDĂTORI de NEAM…
Atâta timp cât GENOCIDUL a fost şi este investit cu acte normative, indiferent cine va fi la conducerea acestui POPOR BLESTEMAT – BINE nu va fi …
Au ajuns să DISTRUGĂ cu acte normative şi VIITORUL ROMÂNIEI…”

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă