7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodEXCLUSIV. Corneliu Stoica: "Am ucis la revoluţie"

EXCLUSIV. Corneliu Stoica: “Am ucis la revoluţie”

Corneliu Stoica, campion internaţional la tir-talere, a fost unul dintre cei chemaţi de Dan Iosif să-l apere cu arma în mână în seara de 22 decembrie 1989. În declaraţia dată la Parchet, Stoica a recunoscut că a tras şi a ucis oameni, iar pentru serviciile sale Dan Iosif l-a plătit a doua zi cu 600 de dolari, 1.200 mărci germane şi 5.000 de lei. Plata a fost făcută în fostul sediu al CC al PCR.

“Cine a tras în noi/ după 22″ a fost una dintre lozincile scandate la toate mitingurile postdecembriste. Justiţia a pedepsit doar crimele comise în perioada 16-22 decembrie 1989, când au murit prin împuşcare 168 de persoane. Au fost condamnaţi şi executaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, iar câţiva lideri ai PCR şi ofiţeri de Miliţie, Securitate şi MApN au făcut puşcărie. Însă pentru cele peste 1.170 persoane ucise de gloanţe şi alte peste 2.000 rănite prin împuşcare după 22 decembrie 1989 nu a fost nimeni pedepsit. Justiţia încă nu a stabilit vinovaţii pentru acele crime deoarece anchetele făcute de echipa generalului magistrat Dan Voinea au fost stopate chiar înainte de finalizarea lor prin rechizitoriu de trimitere în judecată. Copiile documentelor din aceste dosare au ajuns însă în posesia Asociaţiei „21 Decembrie 1989″, în urma deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, după ce liderul organizaţiei, Doru Mărieş, a stat de două ori câte 70 de zile în greva foamei. Printre documentele obţinute de Asociaţia „21 Decembrie 1989″, România Liberă a descoperit declaraţiile fostului campion de tir Corneliu Stoica, zis „Nenei”. Declaraţia acestuia decupează atât portretul celebrului revoluţionar Dan Iosif, cât şi o parte din acţiunile acestuia în perioada 21-23 decembrie 1989. Redăm câteva fragmente din declaraţia dată de Stoica procurorilor.

Primele rafale asupra CC au fost trase doar „pentru a crea panică”

Potrivit decla-raţiei date la Par-chet, în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, Corneliu Stoica a fost chemat la sediul CC al PCR de către prietenul său Dan Iosif, înarmat de acesta şi amplasat pe balcon pentru a ţine sub observaţie mişcările de trupe din Piaţa Palatului Regal. A deschis focul doar la ordinul lui Dan Iosif.

„În sediul CC m-am întâlnit cu Dan Iosif, care m-a dus într-o cameră la etajul 1 (…) A precizat că va fi război în CC şi că pistolul nu îmi este suficient. M-a întrebat dacă vreau armă automată sau de precizie şi, în urma alegerii mele, mi-a dat o puşcă semi-automată cu lunetă, calibru 7,62 mm. (…) După aproximativ două ore, am fost anunţat să merg pe balcon (etajul 1, CC al PCR – n.n). Ajuns acolo, am constatat că se trăgea asupra CC-ului dinspre Palat (colţul dinspre Biserica Kreţulescu, ultimul etaj). Arăt că se trăgea în rafale scurte (…) fără a lovi oameni sau în ferestre. Se trăgea numai în ziduri. (…) Am văzut că înapoia ferestrelor de unde se trăgea erau trăgători de elită, cu feţele acoperite. I-am făcut semn lui Dan pentru a deschide şi eu focul, dar acesta mi-a răspuns negativ, făcându-mi semn că totul este în regulă şi, mai târziu, recunoscând că acei oameni erau acolo tocmai pentru a crea panică, fiind instruiţi pentru a nu răni pe nimeni. După ce m-a asigurat că nu se va trage asupra noastră, mi-a zis să supraveghez din balcon piaţa, pentru a nu trage cineva în manifestanţi, cu specificaţia că dacă se întâmplă, să-l împuşc pe cel care trage. Până în jurul orei 18.00, s-a tras din Palatul Regal în rafale scurte, la intervale mari de timp, asupra clădirii CC al PCR. (…) În jurul orei 16.00, au apărut în piaţă primele TAB-uri ale Armatei, care s-au poziţionat cu frontul către Palat şi au deschis focul. Imediat am remarcat cum din Palat, atât de la ultimul etaj, cât şi de la etajul 1, s-a deschis foc în rafale scurte asupra TAB-urilor, trăgându-se succesiv de la diferite ferestre”.

„Am fost şapte care am tras”

„În jurul orelor 17.00, a apărut de pe strada Oneşti un autoturism ARO militar care s-a oprit imediat după colţul CC, în faţa acestuia. Am remarcat de la balcon faptul că ocupanţii erau îmbrăcaţi în haine civile.(…) Timp de aproximativ o oră ocupanţii au rămas în maşină, iar apoi au coborât lângă maşină, ca şi când ar fi aşteptat un semnal. Menţionez că din momentul sosirii lor nu s-a mai tras dinspre Palat. După ce au coborât din maşină, întreaga atenţie a lui Dan Iosif era îndreptată spre ei. După aproximativ 3 minute, cei 5 ocupanţi, dispuşi 3 pe partea maşinii dinspre Palat şi 2 pe cealaltă parte, au deschis focul circular, înspre manifestanţi, trăgând de la şold. Imediat am văzut manifestanţi căzuţi, loviţi de gloanţe, concomitent cu momentul în care Dan Iosif a deschis focul, făcându-ne semn să facem acelaşi lucru, asupra ocupanţilor din ARO. Nu îmi amintesc numele celor din balcon care au tras asupra celor din ARO, dar cu Dan Iosif cred că am fost aproximativ 7 persoane care am tras. Dintre aceştia, unul era poreclit «Pictorul» şi avea barbă, iar Dan Iosif i se adresa «Sorin». În urma focului nostru, cei 5 au fost loviţi de gloanţele noastre şi ale Armatei, care a ripostat imediat ce gloanţele celor din ARO au ajuns în direcţia TAB-urilor, militarii fiind loviţi de gloanţe (…) După ce focul s-a oprit, cei 5 ocupanţi au fost aduşi în sediul CC şi depozitaţi la subsol de către mai mulţi militari. Acolo i-am văzut şi eu (…) am asistat când au fost controlaţi şi nu s-au găsit asupra lor acte de identitate. Armele lor nu păreau a fi de provenienţă sovietică (…) Imediat după acest episod, Dan Iosif mi-a zis să aştept încă o oră în balcon, după care să merg la Televiziune”(…)

„Am ripostat cu arma cu lunetă, împuşcându-l în gât”

Corneliu Stoica i-a ascultat ordinului lui Dan Iosif şi la ora 22 a ajuns la sediul Televiziunii Române.

„Se trăgea atât din TVR înspre TAB-uri, cât şi invers. Ştiu că doi militari au fost împuşcaţi de către cei care trăgeau din TVR (…) Am intrat la parterul TVR. Imediat, din vila aflată vizavi s-a deschis foc asupra TVR, am urcat la etaj şi am ripostat cu arma cu lunetă pe care o aveam, împuşcându-l în gât pe cel aflat în vilă, care trăgea asupra noastră (…) Revin şi arăt că atunci când am luat arma de la Dan Iosif am primit şi o staţie de radio emisie-recepţie şi o legitimaţie tipărită nominal cu titlul «membru al Frontului Salvării Naţionale», semnată de Dan Iosif, fără de care nu aş fi putut purta arma şi nici intra în TVR (…)”

La TVR, după capturarea lui Nicu Ceauşescu, Ion Iliescu ar fi spus: „Hai, că ne-a ieşit treaba!”

„Imediat după împuşcarea celui din vilă, cineva a lansat zvonul că sunt terorişti la etajele 3 şi 4 ale TVR. A fost momentul în care l-am reîntâlnit pe Dan Iosif. (…) În jurul orei 23.00 am remarcat doi civili şi doi militari care conduceau un individ pe care l-am recunoscut ca fiind Nicu Ceauşescu. (…) La etajul 1, Nicu a fost dus într-o cameră, imediat venind şi Ion Iliescu, Dan Iosif, Petre Roman cu generalul Stănculescu şi Sergiu Nicolaescu. A fost momentul în care Ion Iliescu a spus «Hai, că ne-a ieşit treaba!». Nu ştiu exact la ce s-a referit, dar imediat pe post s-a comunicat prinderea lui Nicu Ceauşescu. (…) În jurul orelor 1.00, am plecat către Arcul de Triumf, deoarece se zvonea că sunt terorişti în zonă. Ajuns acolo (…) şef de baricadă era Alexandru Arşinel. Am stat acolo timp de o oră, fără să văd sau să aud că se trage, după care m-am întors la TVR, unde Dan Iosif mi-a zis să merg cu el la CC ceea ce am şi făcut.”

Plata pentru servicii, după ce a dus o „geantă grea” acasă la Dan Iosif

„Imediat ce am ajuns la CC, Dan Iosif mi-a luat arma cu lunetă şi mi-a dat un pistol, rugându-mă să mă duc la el acasă şi să-i aduc haine. La CC se trăgea din toate direcţiile, în special focul fiind concentrat spre Palat, dar trasoarele în mare parte erau trase în plan vertical. Am plecat acasă la Dan Iosif împreună cu un soldat cu un autoturism Dacia de culoare neagră, fără numere. Când am ajuns acolo, militarul a luat geanta(…) i-a dat-o personal Marinei (logodnica de atunci a lui Dan Iosif), fără a-mi permite să-l ajut. Nu ştiu ce conţinea geanta, dar părea grea (…) Mi-a dat hainele şi am plecat. Imediat ce m-am întors, Dan Iosif m-a introdus într-un birou separat în care mi-a dat: 600 de dolari americani, 1.200 mărci germane şi 5.000 de lei, spunându-mi că asta este prima de început pentru ceea ce am făcut (…) De asemenea, (…) a precizat că pentru a rămâne trebuie să mă înscriu în Frontul Salvării Naţionale. Am refuzat şi am plecat acasă, având asupra mea pistolul şi legitimaţia (…)”

Ce concluzii se pot trage din dezvăluirile lui Corneliu Stoica

Dan Iosif şi-a pregătit din timp participarea la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, pentru ca grupul, al cărui exponent era, să preia puterea.

În seara de 22 decembrie 1989, au existat trăgători,cunoscuţi de Dan Iosif, care aveau rolul de a declanşa panica în rândul manifestanţilor, imediat după ce în faţa sediului CC al PCR s-a scandat “Fără comunişti!”.

După capturarea lui Nicu Ceauşescu, pe holurile TVR, Ion Iliescu, aflat într-un grup cu Dan Iosif, a exclamat: „Hai, că ne-a ieşit treaba!”, ceea ce argumentează existenţa prealabilă a unui plan „al loviturii de stat”.


Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă