4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialFaliment dirijat in sudul litoralului romanesc

Faliment dirijat in sudul litoralului romanesc

Statiunile Neptun si Olimp reprezentau acum cativa ani crema litoralului romanesc. Hotelurile erau ocupate in proportie de 100%, restaurantele si terasele gemeau de clienti iar locurile de parcare erau arhipline. Acum lucrurile nu mai stau deloc asa. Cu mici exceptii, statiunea pare parasita. De vina este mafia economica si politica la nivel inalt, care a falimentat cu buna stiinta statiunile.

Hotelurile, declasificate

Inceputul sfarsitului pentru Neptun si Olimp a avut loc in anul 2002, cand cea mai mare parte a activelor a fost scoasa la licitatie. Au participat atunci si controversatii frati Micula, care aveau experienta in imbutelierea apei minerale si a sucurilor, numai in turism nu.
Cu toate acestea, ei au pus mana pe noua unitati hoteliere, respectiv Prahova, Clabucet, Terra, Caraiman, Romanta, Balea, Slatina, Craiova si Banat, care a fost subinchiriat de societatea Neptun-Olimp SA in contul unei datorii de 15 miliarde de lei vechi pe care societatea oamenilor de afaceri o avea catre aceasta. Cu alte cuvinte, oamenii de afaceri controleaza aproximativ 30% din unitatile de cazare din cele doua statiuni. Nu aceasta este problema in sine, ci faptul ca din 2002 pana acum nu s-au facut nici un fel de investitii in aceste hoteluri, care au ajuns sa arate ca niste ruine.
Ministerul Transporturilor le-a controlat, le-a declasificat, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor le-a inchis camerele, fara nici un rezultat insa. Patronii din vestul tarii nu s-au aratat interesanti de soarta investitiilor lor.

Manevre politice pentru „bosii” PSD

Afacerea fratilor Micula a fost completata de o manevra a Ministerului Transporturilor, prin care cireasa de pe tort, respectiv hotelurile Amfiteatru, Belvedere, Panoramic si Neptun, a devenit obiect de schimb intre institutiile statului. Hotelurile apartineau Ministerului Transporturilor, care era actionar majoritar, si erau in directa administrare a societatii Neptun-Olimp. Rezultatele erau spectaculoase, aceste complexuri fiind practic pline numai cu turisti straini. In 2002, societatea-mama s-a divizat in 25 de societati comerciale, printre care si SC Olimp Estival 2002 SA, cu actionar majoritar Ministerul Turismului. Imediat, Guvernul Romaniei a emis HG 839/31.07.2002, prin care pachetul de actiuni a trecut la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), probabil in vederea unei privatizari pe ultima suta de metri. Gurile rele spun ca in spatele acestei afaceri a stat fostul premier Adrian Nastase, care vroia sa obtina astfel aceste hoteluri. Pentru ca Partidul Social Democrat a pierdut alegerile, afacerea a cazut. Si aceste hoteluri au fost lasate in paragina, ele acumuland in prezent datorii de peste 80 de miliarde de lei vechi. Pe data de 7 iulie 2006 s-a publicat in Monitorul Oficial HG nr. 863/2006 privind aprobarea transferului pachetelor de actiuni detinute de stat la SC Olimp Estival 2002 SA de la RAAPPS catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Dezastru la SC Olimp

Rezultatele financiare ale societatii Olimp Estival SA, care are in administrare hotelurile Panoramic, Amfiteatru, Belvedere si Neptun, sunt catastrofale. Desi unitatile hoteliere erau adevarate „fabrici de bani” in urma cu cativa ani, raportul de activitate intocmit la data de 30 iunie releva clar dimensiunea esecului. Pierderea totala inregistrata in primul semestru a fost de 1.106.392 de lei noi, adica peste 11 miliarde lei vechi! Potrivit raportului, „pierderea a fost determinata de lipsa contractelor turistice care nu au acoperit decat un grad foarte mic de contractare a locurilor de cazare”. La acest fapt s-au adaugat datorii catre banci de peste trei milioane de lei, la care se adauga dobanzi lunare de peste 32.000 de lei, la furnizori, de peste 931.000 lei, care au generat la randul lor alte penalitati. Cu alte cuvinte, societatea a intrat in blocaj financiar. De asemenea, cifra de afaceri a scazut cu 14% fata de anul trecut. La data raportului societatea inregistra un grad de ocupare de 28% la intern si de 36% la extern, pentru un numar total de 844 de locuri, iar gradul mediu de ocupare in luna iunie a fost de numai 19%.

Datorii totale de patru milioane RON!

Raportul de activitate avanseaza si alte cifre care pareau de necrezut in vremurile bune ale celor patru hoteluri. Astfel, datoriile totale ale societatii la data analizei erau de 4.377.142 de lei noi. Cea mai mare parte, adica 3.092.449, este reprezentata de creante bancare. In primul trimestru al anului curent, societatea a contractat o noua linie de credit cu BRD Mangalia, in valoare de 1.367.000 lei. Aceasta a fost utilizata cu prioritate pentru achitarea furnizorului de lucrari de reparatii curente si pentru plata datoriilor la buget si a salariilor. Pe langa acest credit, societatea mai are doua credite neachitate catre BCR Neptun, in valoare de 1.925.000 lei, ultima rata scadenta fiind in septembrie 2006. Conducerea societatii incearca sa prelungeasca acest termen scadent.

Nu si-au platit nici cablul

Creditorii SC Olimp Estival 2002 SA bat la usa de mult timp. Datoriile catre furnizori insumeaza 931.261 de lei. Cele mai mari sume sunt datorate catre furnizorul de energie termica, SC Rominservices Therm, acestea ridicandu-se, dupa primul semestru al anului, la suma de 226.770 lei, din care 151.412 lei reprezinta penalitati. Societatea mai are datorii de 67.682 de lei si catre A&G Roterm – constructorul C.T. Amfiteatru din 2005, dar si catre Astral, furnizor de cablu tv, in valoare de 109.550 lei, cea mai mare parte a datoriei avand peste un an vechime. Pe lista cu cei 70 de furnizori care mai au de primit bani de la SC Olimp Estival 2002 SA se numara firme importante de panificatie, de mezeluri, bauturi, papetarie, turism si altele. „Cu toti acesti furnizori, cu datorii mari, avem esalonari la plata in curs, esalonari pe care nu credem ca vom putea sa le ducem la final din cauza situatiei financiare”, se arata in raportul de activitate. SC Olimp Estival 2002 SA are datorii importante, de peste 130.000 lei, si in contul asigurarilor sociale, ajutorului de somaj, TVA-ului de plata, al impozitului pe salarii si al impozitelor si taxelor locale.

Inapoi la matca

Solutia pentru iesirea din acest blocaj financiar exista. Hotelurile ar trebui administrate de persoane cu experienta in domeniu, care au dovedit ca stiu sa faca turism si sa creeze profit. Una dintre aceste societati este SC Neptun-Olimp SA, care a administrat hoteluri cu succes ani buni. Solutia ar fi ca pachetul de actiuni detinut de AVAS in cadrul SC Olimp Estival 2002 SA sa fie transferat catre Ministerul Turismului, Constructiilor si Transportului, prin emiterea unei hotarari de Guvern in acest sens de catre ministrul Radu Berceanu.

Cele mai citite

Creștere spectaculoasă a salariilor românilor, de 22 de ori în ultimii 25 de ani

Salariul mediu net în România a atins în octombrie 2024 un nou record, ajungând la aproape 5.300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă...

Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională „E timpul să NU mai dăm și noi ceva”

Direcția Generală Anticorupție (DGA), în colaborare cu platforma Stop Contrabanda, a demarat vineri, 13 decembrie, o campanie națională de prevenire a corupției, sub sloganul...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă