Dan Ioan Popescu a cumparat in 2001 un apartament in buricul targului, pe Calea Victoriei, langa Guvern, la un pret de garsoniera: 800 milioane lei. Vanzatorul: Paul Opris, omul de casa al PSD, un apropiat al lui Adrian Nastase si al matusii Tamara. Contractul de vanzare-cumparare se incheie insa intr-un mod dubios: fara extrasul de carte funciara. Adica, DIP incheie afacerea cu ochii inchisi, doar pe baza intelegerii dintre cei doi. Notarul lui Dan Ioan Popescu autentifica actul, plasandu-se la limita legii. Nici macar nu se precizeaza in contract lipsa documentului care atesta starea juridica a imobilului respectiv.
Pe 30 martie 2001, Dan Ioan Popescu si Elena Popescu de o parte si firma SC „LUXOR T&D IMPEX” SRL, reprezentata de Paul Opris, de alta parte incheie un act de dezmembrare si contract de vanzare-cumparare pentru un apartament de 137 mp. Proprietatea se afla la etajul 1, intr-un imobil la capatul bulevardului Calea Victoriei, in apropriere de Guvern. In acest bloc DIP mai detine doua apartamente, domiciliul sotilor Popescu si apartamentul baiatului, Razvan Popescu. Resedinta sotilor a fost cumparata in 1995 la un pret derizoriu de la primarie. Potrivit unor surse, cam toate apartamentele din acest bloc au functionat initial ca locuinte de serviciu, dupa care au fost vandute apropiatilor PSD pe sume foarte mici. Constructia acestui imobil a fost finalizata dupa 1989. Blocul a fost proiectat initial pentru locuinte de serviciu ale activistilor Biroului de Turism pentru Tineret.
Birouri pentru familia Popescu
Dan Ioan Popescu nu s-a multumit doar cu un singur apartament. A pus ochii pe un spatiu aflat in proprietatea lui Paul Opris. Omul de afaceri detinea mai multe apartamente pe acelasi etaj cu DIP. Asa ca ministrul Industriilor (pe atunci) a venit cu propunerea sa-i vanda un spatiu, care sa aiba ca destinatie ulterioara birouri. Cei doi s-au inteles: suprafata de 137 mp cumparata de la Opris sa vina in continuarea apartamentului lui DIP. Zis si facut. Cei doi s-au apucat sa faca actele. Dan Ioan Popescu nu prea a avut rabdare. S-a pus sa semneze actul de vanzare-cumparare fara sa existe extrasul de carte funciara pentru spatiul care era tranzactionat. Totul s-a facut doar pe baza intelegerii dintre DIP si Opris. Adica fara ca deputatul PSD sa stie daca aceasta proprietate este eliberata de sarcini, daca se afla in litigiu sau daca are datorii de orice fel.
Contract de vanzare-cumparare fara extras de carte funciara
Actul de vanzare-cumparare a fost incheiat pe 30 martie 2001, iar extrasul de carte funciara este eliberat pe 13 aprilie 2001, adica la o luna dupa incheierea tranzactiei. Pentru a se perfecta cat mai repede afacerea, in aceasta cardasie s-a inscris si notarul familiei Popescu, Rodica Coliban, care si-a pus semnatura pe actul de autentificare. „S-au inteles intre ei. Daca au fost de acord sa incheie tranzactia fara extrasul de carte funciara, a fost treaba lor. Ca sa o scoata, era nevoie de cateva ore. Ei nu puteau sa astepte atat. De multe ori viata o ia inaintea legii”, ne-a spus notarul. Coliban a mai declarat ca legal putea sa perfecteze tranzactia „daca aveam intelegerea dintre cei doi”. Notarul a girat si alte neconcordante prezente in contractul de vanzare-cumparare: in document nu este trecut decat anul in care a fost eliberat extrasul de carte funciara, adica 2001. Nu este prezentata insa nici ziua si nici luna.
Fals si uz de fals?
Pentru a da o nota de legalitate, Rodica Coliban isi pune semnatura pe un document care cuprinde date continute intr-un act emis ulterior. Adica in contractul de vanzare-cumparare se spune ca „spatiul destinat vanzarii nu este grevat de sarcini sau servituti, dupa cum rezulta din extrasul de Carte Funciara nr. 1426/2001”. Dar extrasul de carte funciara este eliberat abia pe 12 aprilie 2001, la trei saptamani dupa ce a fost semnat actul de vanzare-cumparare. „Aici este ceva in neregula. Nu avea cum sa fie trecut numar de extras de carte funciara, de vreme ce cartea funciara este scoasa dupa incheierea contractului”, ne-au spus surse din cadrul unui birou notarial. Ceea ce ar denota faptul ca in acest document s-ar fi recurs la fals si uz de fals. Aceleasi surse au afirmat ca in contract trebuia sa se specifice clar ca tranzactia s-a facut fara sa existe intabularea si extrasul de carte funciara.
Opris clarifica situatia juridica a proprietatii dupa ce o vinde
Sursele citate specifica faptul ca „Opris isi intabuleaza proprietatea dupa ce o vinde”. Adica, DIP cumpara acest spatiu, care nici macar nu era juridic in proprietatea omului de afaceri! Potrivit unor surse din apropierea lui Dan Ioan Popescu „este foarte posibil ca notarul sa fi incheiat contractul mult mai tarziu decat la data autentificarii”. Aceste surse spun ca „foarte probabil acest contract nu a fost incheiat in 2001, poate in 2002”.
DIP nu poate uza de drepturile sale de proprietar
Situatia juridica a acestui apartament nu a fost clarificata pana acum. Dan Ioan Popescu si-a trecut acest bun in declaratia de avere, insa nu poate uza de toate drepturile sale de proprietar. Acest lucru deoarece nu l-a intabulat si nu l-a trecut la timp in extrasul de carte funciara. Din 2004, DIP incearca sa-l intabuleze, dar nu mai poate. Motivul: in 2002 spatiul achizitionat de DIP a devenit obiectul unui litigiu. Paul Opris a fost dat in judecata de fostul proprietar. Opris este acuzat ca nu si-a achitat toate datoriile restante. Litigiul apare la Cartea funciara, ceea ce-l impiedica pe DIP sa-si intabuleze proprietatea. „Este o problema acum, deoarece nu pot sa obtin un imprumut la banca sau sa vand acest bun”, ne-a spus Elena Popescu, sotia lui DIP. Neplacut este si faptul ca problema cu intabularea se va rezolva in instanta, prin codul civil, a adaugat doamna Popescu. „Apartamentul este in proprietatea noastra, nimeni nu poate sa ne dea afara, noi am incheiat un contract de vanzare-cumparare, am platit impozit pentru el”, a adaugat sotia liderului PSD. In schimb, notarul lui DIP sustine ca familia Popescu a facut o greseala ca nu si-a intabulat la timp apartamentul, pentru ca acum va avea mari probleme, care nu vor putea fi rezolvate decat in instanta.
Opris, omul guvernului Nastase
Paul Opris este un om de afaceri despre care nu se stiu prea multe amanunte. Este (cel putin pe hartie) proprietarul imobilului din strada Christian Tell, numarul 15, conac cu 26 de camere perchezitionat de procurorii anticoruptie saptamana trecuta. El a cumparat respectivul imobil de la Tamara Cernasov (matusa celebra a lui Nastase). Fost proprietar al postului de televiziune Tele 7abc, Opris a recunoscut ca este prieten cu Adrian Nastase din 1993 si o cunoaste pe Tamara Cernasov inca din 1982. Opris mai este asociat, in diverse firme, cu Silviu Prigoana si cu Dorina Bejinariu, sotia lui Eugen Bejinariu, apropiat al lui Nastase.
Dan Ioan Popescu s-a bazat pe buna-credinta
Dan Ioan Popescu recunoaste ca s-a bazat pe buna-credinta a lui Paul Opris. „El mi-a spus ca nu exista nici o problema cu apartamentul. Mi-a spus ca se ocupa de intabulare, de cartea funciara. Nici nu am stiut ca exista un litigiu, pana mi-ati spus dumneavoastra”, a adaugat Popescu. Tot el a specificat faptul ca a cumparat locuinta de la Paul Opris deoarece acesta era proprietar pe tot etajul 1 din blocul in care locuieste. „I-am cerut un spatiu in continuarea apartamentului meu. Am vrut sa-mi amenajez birourile”, a spus DIP. Sotia deputatului PSD, Elena Popescu, a afirmat ca a intarziat cu intabularea deoarece a facut mai multe modificari in acest spatiu. „A presupus multe aprobari, mult timp. Abia acum am inceput demersurile pentru intabularea acestei proprietati”, a conchis doamna Popescu.
Specificam faptul ca nu am reusit sa stam de vorba cu Paul Opris, acesta fiind internat la spitalul Fundeni.