Omul de afaceri Paul Opris recunoaste intr-un autodenunt ca a incercat sa dea mita peste 150.000 de dolari „partidului” si unor magistrati prin diferiti intermediari. Scopul: promovarea unui recurs in anulare pentru recuperarea unui imobil din zona Guvernului. Opris povesteste ca a incercat sa-si rezolve problemele din justitie prin relatiile pe care le avea in PSD. Acesta a purtat mai multe discutii cu ministrul Rodica Stanoiu, care i-a facilitat inaintarea dosarului la Parchetul General.
Omul de afaceri a racolat tot felul de personaje care sustineau ca au influente la nivelul Parchetului de pe langa Curtea Suprema. Acesta s-a interesat direct care sunt magistratii care pot fi mituiti. Ca sa scape, Opris, l-a dat in gat pe un apropiat al sau. Denuntatorul pune la cale un flagrant, iar paratul Butan Gheorghe este arestat si condamnat pentru trafic de influenta. Opris scapa basma curata pentru ca s-a pus la dispozitia autoritatilor. Toata aceasta tarasenie s-a petrecut la sfarsitul anului 2001. Atunci era un foarte apropiat al lui Adrian Nastase si al matusii Tamara.
Povestea incepe in 1998
Atunci, societatea LUXOR IMPEX SRL, firma a omului de afaceri Paul Opris, pierde un contract de cateva zeci de milioane de dolari care privea finalizarea constructiei unui imobil din Calea Victoriei, chiar langa Guvern. Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) reziliaza asocierea cu firma LUXOR si incheie un contract cu alta societate, VOX UNIVERS SRL. Drept urmare, se deschide un litigiu intre LUXOR si VOX pentru un spatiu de 3.000 mp din imobilul din Calea Victoriei. Opris considera ca o serie de tranzactii de vanzare-cumparare cu aceasta proprietate s-au facut in mod ilegal. Mai mult, Paul Opris sustinea ca spatiul apartine de drept firmei sale, si nu firmei VOX UNIVERS. Drept consecinta, omul de afaceri l-a dat in judecata pe Nicusor Nastase, unic actionar la VOX UNIVERS SRL. In prima instanta, Opris castiga, dar apoi, la Curtea de Apel si Curtea Suprema de Justitie, pierde.
Pretul pentru castigarea recursului: 270.000 dolari
Opris decide sa depuna o cerere pentru recurs in anulare. Avocatul acestuia, o doamna Lucescu, ii recomanda omului de afaceri sa dea mita pentru a se putea rezolva cazul: „Doamna avocat mi-a explicat ca o sa coste. M-a lasat sa inteleg ca este vorba de bani multi. Banii pe care urma sa-i dau aveau mai multe destinatii cu o finalitate precisa, respectiv aprobarea si ulterior rezolvarea recursului in anulare”, se arata in autodenuntul lui Opris. Acesta dezvaluie faptul ca dupa cateva zile a aparut o anumita doamna Puia care s-a prezentat a fi in numele Cabinetului de avocatura Lucescu. „Puia mi-a spus ca va trebui sa dau suma de 270.000 de dolari si mi-a explicat cam ce o sa se intample cu aceasta suma. Mi-a spus ca o parte mica din bani sunt pentru avocata Lucescu si pentru celelalte colaboratoare, o parte erau pentru promovarea recursului in anulare la Curtea Suprema de Justitie si o alta parte, de asemenea, erau destinati partidului”, mai spune Opris. Unele surse, apropiate acestui caz, ne-au declarat ca omul de afaceri face referire la PSD, dar nu da numele acestui partid deoarece era un apropiat al lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Opris sustine ca din discutiile purtate cu „doamna Puia” a inteles ca banii dati erau destinati magistratilor, „singurii care puteau promova si solutiona un recurs in anulare”. Imediat dupa acest moment, Opris i-a inmanat avocatei suma de 30.000 de dolari, iar putin mai incolo 80.000 de dolari, bani care trebuiau sa fie folositi drept mita pentru promovarea recursului in anulare.
Interventie la Rodica Stanoiu
Sursele citate ne-au spus ca Paul Opris a intervenit personal pe langa ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, pentru rezolvarea cazului. Acest fapt este recunoscut de Opris in autodenunt, insa intr-un mod nuantat: „Iritat de insistentele avocatei Lucescu pentru noi bani, pe fondul suspiciunilor pe care le acumulasem pana atunci, am cerut o audienta la ministrul Stanoiu, care m-a primit, dosarul fiind de notoritate (n.r. – !?). Pot confirma faptul ca pe baza celor declarate de mine dansa le-a mobilizat pe dna Rucareanu si pe dna Alexandrescu (n.r. – angajate ale ministerului) pentru clarificarea canalelor sau pretinselor canale prin care av. Lucescu imi daduse sa inteleg ca va actiona. Tin sa precizez ca dna ministru m-a asigurat ca va urmari evolutia acestui caz personal”. Cert este faptul ca, intr-adevar, Rodica Stanoiu s-ar fi asigurat personal ca recursul in anulare al lui Opris sa fie luat in discutie intr-un timp-record, ne-au declarat sursele citate mai sus. Raspunsul venit din partea Parchetului la solicitarea ministrului a fost prompt: cererea de promovare a recursului a fost introdusa la 28 august 2001, a doua zi doi procurori sunt rugati sa formuleze propuneri pe marginea solicitarii „pana la 19 septembrie 2001”. Graba lui Opris, la care a percutat ministerul de resort, era legata de faptul ca recursul in anulare nu putea fi promovat decat pana la 19 septembrie, termenul la care expira data-limita de introducere a acestei cereri. Opris arata in autodenuntul sau ca Ministerul Justitiei „a considerat inoportun sa promoveze un recurs in anulare” si a inaintat memoriile sale Parchetului General, „intrucat competenta revenea procurorului general”.
George, agentul de legatura
Observand ca nu-si poate rezolva problema cu cabinetul de avocatura Lucescu&Co, Paul Opris s-a interesat de alte persoane dispuse sa-l ajute. Adica sa anuleze prin recurs in anulare decizia judecatoreasca prin care pierdea 3.000 mp in buricul targului. Acesta era dispus in continuare sa dea mita.
Asa a ajuns ca Opris sa-l racoleze pe „domnul George”, o cunostinta a „dnei Roxana”, colaboratoare a avocatei Lucescu. „Din acel moment, i-am dat lui Butan George (n.r. – „domnul George”) de patru ori bani acestuia, spunand ca sunt necesari pentru promovarea recursului la Parchetul General”, scrie omul de afaceri in autodenunt. Este vorba despre peste 35.000 de dolari, bani care trebuiau sa fie dati la Parchet „cui trebuie”. Toate intalnirile care puneau la cale actiunea de mituire au avut loc la restaurantul Odobesti, intr-un separeu, la gradina de vara. „I-am dat acestuia bani in mai multe randuri, o data 10.000 de dolari, alta data 5.000, apoi 10.000. Ultima data i-am dat 6.000 de dolari, cand domnul George m-a intrebat: Doar atat?!”, s-a autodenuntat Opris. Acesta spune ca sumele au fost inmanate in plic prin intermediul soferului.
Incercare
de cumparare
a judecatorilor
De partea cealalta a baricadei, Butan George, paratul, sustine in declaratia data procurorilor ca Paul Opris i-a cerut ajutorul pentru a-i cumpara pe judecatorii de la Curtea Suprema. Butan precizeaza ca Opris i s-a plans ca a dat deja 80.000 de dolari si ca nu a rezolvat nimic. Acesta sustine in declaratia data faptul ca pe data de 3 decembrie 2001 Paul Opris i-a cerut acestuia sa afle numele judecatorilor care vor judeca dosarul lui. „I-am aflat numele a zece judecatori. Arat ca Paul Opris, vazand lista, mi-a spus ca personal cunoaste cativa judecatori, respectiv pe Lucia Popescu, un presedinte de la Sectia comerciala, a spus ceva despre Barcanescu, dar nu mai retin ce anume si imi amintesc ca dadea cu degetul pe acea lista, indicand judecatorii pe care i-ar cunoaste”, a sustinut Butan in fata procurorilor. Potrivit unor surse care cunosc acest caz, Opris ar fi vrut ca prin intermediul acestui Butan George sa-i cumpere pe o serie de judecatori pentru o sentinta favorabila. „Precizez ca Paul Opris m-a intrebat daca pot interveni prin cineva la acesti judecatori si ca dupa ce se va termina procesul va fi atent cu toata lumea. Mi-a spus ca sunt in joc 10 milioane de dolari”, se mai arata in declaratia paratului.
Butan se autodenunta si el
Sursele citate ne-au precizat ca intreaga afacere se afla sub lupa autoritatilor. Politistii prinsesera deja un fir si erau pe urmele lui Opris. Ca sa scape, omul de afaceri s-a decis sa colaboreze cu procurorii si sa-l dea in gat pe Butan. Astfel ca, la sfarsitul anului 2001, politistii de la Crima Organizata au pus la cale un flagrant, in urma caruia paratul a fost saltat. Butan George a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Acesta a iesit din puscarie anul trecut. Potrivit surselor citate, Butan ar fi depus plangere la DNA impotriva lui Paul Opris prin care acesta se autodenunta ca a primit sume de bani pentru a mitui judecatorii de la Curtea Suprema.
Prieten cu Nastase
Paul Opris nu a ascuns niciodata ca este un apropiat al lui Adrian Nastase, pe care spune ca il cunoaste din 1993. Totodata, Opris a recunoscut faptul ca este un prieten al matusii Tamara, pe care o stie din 1982. De altfel, acesta a cumparat de la matusa Tamara, in 2001, un conac de 25 de camere din strada Christian Tell nr. 15. Opris a fost si un apropiat al lui Dan Ioan Popescu, caruia i-a vandut, in 2001, un apartament langa Guvern. Insa DIP a luat teapa, deoarece aceasta proprietate se afla in litigiu. Paul Opris a fost patronul postului de televiziune Tele 7abc. El este asociat in diverse firme cu Silviu Prigoana si cu sotia lui Eugen Bejenariu, fost ministru al Guvernului Nastase. Nu am reusit sa stam de vorba cu Opris, acesta fiind internat la Spitalul Fundeni in stare destul de grava.