15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodIncredibila povestea a polonezului care a evadat de la Auschwitz îmbrăcat în...

Incredibila povestea a polonezului care a evadat de la Auschwitz îmbrăcat în uniformă SS

Polonezul Jerzy Bielecki are una din cele mai incredibile poveşti de evadare din lagărele de concentrare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bielecki a fugit cu iubita sa evreică din Auschwitz în 1944 îmbrăcat ca un ofiţer SS. Deşi şi-au riscat viaţa pentru dragoste, cei doi au trăit 39 de ani separaţi înainte de a se reuni în libertate, relatează DailyMail.

Bielecki avea doar 19 ani când germanii l-au capturat şi l-au adus la Auschwitz în aprilie 1940, în primul transport de deţinuţi polonezi. El a fost acuzat că a fost un luptător de rezistenţă.

Cyla Cybulska şi familia sa au fost adunaţi în ianuarie 1943 din ghetoul Lomza din nordul Poloniei şi aduşi la Auschwitz-Birkenau. Părinţii ei şi sora au fost ucişi imediat în camerele de gazare, dar ea a fost trimisă să lucreze cu fraţii ei. Până în septembrie, Cybulska în vârstă de 22 de ani, a fost singura care a rămas în viaţă. Naziştii i-au tatuat numărul 29558 pe antebraţul stâng.

În lagăr, Cybulska l-a întâlnit pe Bielecki şi s-au îndrăgostit, ceea ce l-a determinat pe tânărul polonez să găsească o cale de a evada împreună pentru a-şi trăi povestea de dragoste.

În iulie 1944, Bielecki în vârstă de 23 de ani, s-a folosit de poziţia sa relativ privilegiată în lagărul de concentrare pentru a orchestra o evadare îndrăzneaţă pentru el şi iubita sa. El a obţinut în secret de la un alt deţinut polonez care lucra la un depozit de uniforme, o uniformă şi o legitimaţie.

Apoi, îmbrăcat ca un ofiţer SS, el a pretins că are nevoie de un prizonier evreu din tabără pentru interogatoriu. El a condus-o pe Cybulska la ieşirea din lagăr, unde un paznic somnoros i-a lăsat să iasă.

Teama de a fi împuşcat i-a marcat lui Bielecki primii paşi de libertate. „Am simţit durere în coloana vertebrală, unde mă aşteptam să fiu împuşcat”, a spus el anul trecut, într-un interviu.

Pentru mai mult de o săptămână s-au ascuns pe câmp în timpul zilei şi au mărşăluit în timpul nopţii, până când au ajuns la casa unchiului lui Bielecki.

Acolo s-au despărţit deoarece familia i-a impus lui Bielecki să se întoarcă în Cracovia, iar Cybulska a fost trimisă să se ascundă la o fermă. Deşi cei doi au stabilit să se revadă după terminarea războiului, ei nu au reuşit.

Bielecki a rămas în Polonia şi s-a stabilit în Nowy Targ, unde şi-a întemeiat o familie şi a lucrat ca director al unei şcoli de mecanici.

Cybulska s-a căsătorit cu un bărbat evreu, David Zacharowitz, cu care a plecat în Suedia şi apoi la New York.

Destinul a făcut să se întâlnească din nou după zeci de ani, o poveste aproape la fel de uimitoare ca de evadarea lor din 1944.

În 1982, Cybulska i-a povestit menajerei sale din Polonia povestea evadării ei de la Auschwitz. Uimită, menajera i-a spus că l-a auzit pe Bielecki spunând aceeaşi poveste la un post de televiziune din Polonia.

Ea a ajutat-o pe Cybulska să îl găsească pe Bielecki în Polonia. În vara anului 1983, s-au întâlnit pe aeroportul Cracovia. El i-a adus 39 trandafiri roşii, cate unul pentru fiecare an pe care l-au petrecut despărţiţi.

Cybulska a decedat la New York în 2002, în ce Bielecki a murit liniştit în somn, în locuinţa sa din Nowy Targ, Polonia, la vârsta de 90 de ani, în mai 2010.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă