15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodANALIZA RL. Oameni care nu vor fi niciodată şomeri. Află ce facultate...

ANALIZA RL. Oameni care nu vor fi niciodată şomeri. Află ce facultate trebuie să faci pentru a fi căutat de angajatori

Într-o societate în care absolvenţi de ştiinţe juridice sau filologie  sunt nevoiţi să se angajeze ca ospătari sau lucrători comerciali, unele specializări universitare au mare căutare pe piaţa forţei de muncă.

„Bună dimineaţa, domnu’ inginer!“. Aşa e întâmpinat Tiberiu, un tânăr de 23 de ani, când intră pe porţile şantierului naval Damen Shipyards Galaţi.  Masterand la Facultatea de Arhitectură Navală, Tiberiu a fost unul dintre norocoşii studenţi „racolaţi“ de pe băncile facultăţii de o companie privată. Ocupă postul de inginer constructor naval şi, după doi ani de rodaj prin toate departamentului şantierului, speră să fie trimis la un şantier Damen din străinătate, pentru aprofundarea meseriei. Între timp, primeşte un salariu mulţumitor şi nu are grija zilei de mâine.
Asta în timp ce sute de studenţi şi proaspăt absolvenţi din specializări precum Drept, Filologie sau Ştiinţe Agricole sunt nevoiţi să accepte locuri de muncă fără nicio legătură cu domeniul lor.

Specializarea lui Tiberiu, arhitectură navală, este însă rară în România şi industria navală şi-a revenit în ultimii ani, aşa că firmele au toate motivele să curteze studenţii.

„Vor să ne ia de tineri şi să ne formeze. Toate contractele au o clauză de genul: primeşti o bursă în timpul facultăţii dar semnezi că stai la Damen cel puţin doi ani. Prin contract noi ne luam obligaţia să urmăm cursurile de master pentru că ei îşi caută specialişti.“

IT-iştii şi inginerii, „prinţesele“ pieţei

Dar care sunt, la început de an 2013, la nivel naţional, specializările universitare cele mai căutate pe piaţa forţei de muncă din România?

În timp ce reprezentanţii marilor universităţi din ţară insistă că absolvenţii bine pregătiţi îşi găsesc de muncă în domeniul lor indiferent de specializare, firmele de recrutare setează câteva linii clare.
Astfel, cele mai multe locuri disponibile pentru candidaţii cu studii superioare în anul 2012 au fost în domeniile IT, marketing, inginerie, telecomunicaţii, publicitate şi finanţe/contabilitate.

„Există domenii pentru care angajatorii doresc să recruteze studenţii direct de pe băncile facultăţilor şi să îi formeze în cadrul companiilor. Vorbim aici de companii din industria IT (tot ce presupune această zonă, inclusiv Electronică/Telecomunicaţii), Inginerie, Legal, Financiar Bancar“, explică Laura Chilom, director PR la Ejobs.

Dacă tendinţa din ultimii trei ani se va menţine, şi în 2013 cele mai mari şanse de angajare vor avea cei care îşi caută un loc de muncă în vânzări, IT/Telecomunicaţii, inginerie şi finanţe, spun şi reprezentanţii BestJobs.

Telecomunicaţiile – un loz câştigător

Un proaspăt absolvent al uneia dintre cele mai căutate specializării din ultimii ani – Telecomunicaţiile, este Vlad Sorici, un tânăr care a ieşit pe poarta Politehnicii în iulie 2012. Student de top – media 9.95, al doilea pe facultate – şi-a găsit de lucru în timp ce-şi pregătea lucrarea de licenţă, după ce a fost acceptat într-un program al companiei Orange. Acum este stagiar în cadrul echipei Dezvoltare şi Inovaţie din cadrul companiei de comunicaţii. „În momentul de faţă sunt project manager pe un proiect ce vizează convergenţa dintre reţelele Wi-Fi şi reţeaua celular. Pe lângă asta, echipa în care lucrez are ca scop promovarea tehnologiilor noi şi suport pentru echipele comerciale din dezvoltarea de noi servicii inovatoare“, explică tânărul.

Nu puţini dintre absolvenţii aceleiaşi specializări – Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, specializarea Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii – s-au integrat uşor pe piaţa muncii: „Cred că mai toţi dintre colegii mei care au vrut să se angajeze după terminarea facultăţii s-au angajat.“

Asta pentru că meseria de inginer de telecomunicaţii răspunde nevoilor pieţii, explică prof. dr. ing. Silviu Ciochină, directorul departamentului Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii: „Lucrurile au devenit mai clare în ultimii zece ani în acest domeniu. Înainte de ’90, se mergea pe ideea ca facultatea să producă ingineri pentru proiectare sau producţie de echipamente, de dispozitive etc. După ‘90, a căpătat o importanţă mai mare în România zona serviciilor“. Companii precum Orange, Vodafone, Romtelecom, Ericsson, Huawei, Alcatel-Lucent, Freescale, Infineon sunt „bureţi“ de absolvenţi de Politehnică.

Studiile financiare, mereu în vogă

Un alt domeniu căutat pe piaţă este cel al ştiinţelor economice. Astfel, şi Academia de Studii Economie din Bucureşti are cu ce se lăuda, având în vedere că oferă o mare parte din domeniile pe care firmele de recrutare le plasează în topul angajatorilor: cibernetica, informatica economică, studii financiar-contabile. 

„Colegii noştri de la Cibernetică sunt angajaţi în domeniu chiar din timpul facultăţii. Probabil Cibernetica este facultatea în care reuşesc să-şi găsească cel mai uşor un loc de muncă în timpul studiilor. De asemenea, cred că absolvenţii de studii financiare, de studii contabile reuşesc destul de uşor să-şi găsească un loc de muncă pentru că astfel de studii sunt căutate de mai multe categorii de angajatori: bănci, firme private, instituţii financiare“, spune reprezentantul studenţilor ASE în Consiliul de Administraţie  al ASE, Andreea Orindaru.

Traseul profesional al Mihaelei Dogaru, 22 de ani, acum masterand la ASE, Facultatea de Economie şi Comunicare Economică, dovedeşte importanţa asimilării unor cunoştinţe consolidate din mai multe domenii.

„La facultate am învăţat din foarte multe domenii – economie, contabilitate, PR, jurnalism, comunicare“, spune masteranda.

Chiar din primul an, Mihaela a trecut de un interviu la Banca Raiffeisen şi a devenit ofiţer de cont. Denumirea postului spune totul: Mihaela trebuia să sune rău-platnicii şi să-i convingă să-şi achite datoriile la bancă. Un an şi jumătate a lucrat aici, apoi s-a dedicat doar studiilor, ca ulterior să se angajeze la firma Smart Broker. Acum îşi împarte timpul între cursurile de master şi noul său job din cadrul AV Broker, o altă companie care facilitează obţinerea de credite bancare.

Informatica şi Afacerile, curtate şi în ţară

Cei mai mulţi dintre reprezentanţii marilor centre universitare din ţară au ţinut să precizeze că studenţii buni, indiferent de domeniu, îşi găsesc de lucru.

„În ceea ce priveşte posibilitatea absolvenţilor Universităţii din Bucureşti de a se angaja „cel mai uşor”, aceasta nu ţine de domeniu, în mod strict, ci de capacitatea individuală de a-şi prezenta competenţele în faţa angajatorilor. Deci, s-au angajat „cel mai uşor”, absolvenţii care în timpul studiilor s-au implicat în activităţi extra – curriculare, de voluntariat, de practică profesională, care au fost flexibili în identificarea salariului şi au ştiut să–şi exprime disponibilitatea de a învăţa direct la locul de muncă“, au transmis reprezentanţii Universităţii Bucureşti.

Câteva universităţi au reuşit – nu fără dificultate, pentru că multora le lipsesc studiile privind integrarea pe piaţa muncii a studenţilor care le ies pe poartă – să traseze şi câteva domenii cu un succes mai mare în rândurile angajatorilor.

„Foarte mulţi pleacă în străinătate“

Astfel, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cele mai solicitate pe piaţa muncii sunt specializările informatică şi economie şi administrare a afacerilor, spune prof.univ.dr. Carmen Creţu, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public.

„La informatică, procentul celor care se angajează la scurt timp după admitere tinde spre 100 la sută. Toate întreprinderile care au posturi de informaticieni, şi vorbim aici de trusturi internaţionale precum Delphi, Continental, care angajează masiv. De asemenea, în Iaşi există şi o zonă dezvoltată a antreprenoriatului. Ei îşi fac şi firme personale sau lucrează în firmele colegilor lor. Foarte mulţi pleacă în străinătate dintre cei care sunt foarte, foarte buni“, explică prorectorul.

Unele universităţi au introdus obligativitatea completării unui formular de către absolvenţii care vin să-şi ridice diploma. Printre ele se numără şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, care a aflat astfel că peste 60 % dintre foştii studenţi au reuşit să se angajeze în primul an după absolvirea facultăţii. Aici, domeniile cu cea mai mare absorbţie pe piaţa muncii în ultimii ani au fost matematica-informatica şi gestiunea afacerilor.

La Constanţa, în schimb, foarte bine plasate sunt ingineria, chimia şi fizica.

„Ingineria este un domeniu solicitat pe piaţa forţei de muncă, absolvenţii noştri fiind antrenaţi în numeroase proiecte de dezvoltare ale firmelor din Dobrogea. (…) Mai mult de 60 % dintre absolvenţii din domeniile Chimiei şi Ingineriei Chimie, Fizicii şi Ştiinţelor Inginereşti se intregrează rapid pe piaţa muncii“, spune prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure, rectorul celui mai mare formator din Dobrogea – Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.

Cu un procent mare de integrare a studenţilor săi pe piaţa muncii se laudă şi Universitatea de Vest din Timişoara, ai cărei reprezentanţi pun pe primele locuri specializările Economie şi Administrare şi Dreptul şi Ştiinţele Administrative.

PREFERINŢE
Ce specializări au ales studenţii?

Ştiinţe economice – 21.894
Filologie – 7566
Medicina umană – 7481
Energie electrică şi electrotehnică – 6872
Ştiinţe juridice – 6557
Inginerie – 5921
Pedagogie – 5039
Ştiinţe politice şi administrative – 4275

Sursa: Institutul Naţional de Statistică, raportul „Numărul studenţilor înscrişi în anul I în anul universitar  2011-2012“

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă