Unicul liceu românesc din Tiraspol este la un pas de-a fi închis. Regimul separatist a găsit o nouă modalitate de-a face presiuni împotriva acestei şcoli. Conturile bancare ale instituţiei au fost blocate. Liceul nu mai poate să-şi achite facturile la utilităţi. Apa, căldura şi energia electrică pot fi oricând sistate, pe motiv că n-au fost achitate la timp. Directorul liceului, profesorul, Ion Iovcev, face apel la organizaţiile internaţionale. Vina dascălilor şi a elevilor e una singură, spune Iovcev – suntem români.
Situaţia unicului liceu românesc din Tiraspol devine pe zi ce trece mai gravă. La ora actuală, după cum mi-a relatat Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din capitala aşa-zisei republici Nistrene, conturile şcolii, deschise la o instituţie bancară din Tiraspol, numită “Ipotecnii”, au fost blocate. Liceul nu mai poate astfel să-şi achite facturile la energie electrică, apă şi căldură, ceea ce înseamnă că în orice moment aceste utilităţi ar putea fi sistate. Directorul şcolii româneşti a fost deja la Chişinău, a discutat cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi cu cei ai Biroului de Reîntregire, expunându-le situaţia.
Citaţii cu iz de bătaie de joc
După cum relatam încă de la finalul anului trecut, autorităţile separatiste au declanşat un adevărat război psihologic împotriva profesorului Ion Iovcev. Acesta a fost atunci acuzat oficial de împotrivire în faţa regimului separatist. Primise citaţie pentru a se prezenta la Tribunalul din Tiraspol chiar în ziua de 25 decembrie, prima a Crăciunului, la ora opt dimineaţa. Iovcev a spus clar că nu se va prezenta în locul unde fusese chemat. Mascarada a continuat şi în acest an, luând forme dintre cele mai hilare. Anul acesta, pe data de 8 ianuarie, a primit o altă citaţie, în baza aceleiaşi acuzaţii. Dar aici se vede bătaia de joc de care dau dovadă autorităţile separatiste, pe citaţie scriind că Ion Iovcev ar fi trebuit să se prezinte la tribunal în data de 27 decembrie 2013.
Separatiştii s-au răzgândit brusc
Sarabanda scrisorilor a fost încheiată zilele trecute, când la liceul românesc din Tiraspol ajunge o altă scrsoare de la judecătorie. Se comuncă faptul că „s-a hotărât” ca acest caz să fie închis. „Nu ştiu care vor fi paşii lor următori, dar situaţia este foarte serioasă. Nu voi ceda. Lupta continuă. Este greu, dar trebuie să rezistăm”, mi-a declarat profesorul Ion Iovcev.
Apel la organizaţiile internaţionale
Pe de altă parte, având în vedere noul val de presiuni la care este supus Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol, directorul acestei instituţii face apel la organizaţiile internaţionale, pentru a interveni în apărarea nu numai a acestui liceu, ci şi a celorlalte şapte şcoli româneşti care mai există azi pe teritoriul pseudo-republicii separatiste Nistrene. Luni, 13 ianuarie, directorii acestor ultime opt şcoli româneşti din Transnistria se vor afla în Chişinău, pentru a discuta cu autorităţile Republicii Moldova despre constrângerile tot mai mari la care este supusă limba română în stânga Nistrului. “Cum se poate întâmpla aşa ceva în veacul acesta, în raioanele de Est ale Republicii Moldova, în Europa? Unde sunt organizaţiile internaţionale? Cerem susţinere. Avem mai mult de 22 de ani de când suntem supuşi unor presiuni greu de imaginat, unul Dumnezu ştiind prin ce am trecut şi trecem. Care este vina noastră, care este vina elevilor noştri?”, vorbeşte Ion Iovcev. Tot acest profesor s-a exprimat, cu altă ocazie, referiror la „vina” românilor din Transnistria, pentru care sunt supuşi la atâtea nelegiuiri din partea separatiştilor din Tiraspol. O singură explicaţie – tocmai că sunt români!