10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieUE cere SUA scutire vamală permanentă în cazul tarifelor pentru import

UE cere SUA scutire vamală permanentă în cazul tarifelor pentru import

De asmenea au anunţat că îşi rezervă dreptul de a răspunde “într-o manieră adecvată” pentru a proteja interesele UE.

În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Taxele trebuie să intre în vigoare în data de 23 martie.

Într-o declaraţie comună a liderilor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se arată că: “Aceste măsuri nu pot fi justificate pe motive de securitate naţională, iar protejarea sectorului în SUA este un remediu inadecvat pentru problemele reale privind supracapacităţile de producţie. S-a luat la cunoştinţă că livrările de oţel şi aluminiu au fost temporar exceptate de la astfel de măsuri, şi cerem ca scutirea vamală să fie permanentă”.

Analiştii consideră că măsurile americane vizează în principal China, ţară ale cărei supracapacităţi de producţie a oţelului sunt criticate de mai mulţi ani de partenerii săi comerciali.

Participanţii la summitul liderilor UE de la Bruxelles şi-au reafirmat “angajamentul pentru relaţii puternice transatlantice, care sunt baza securităţii şi prosperităţii în SUA şi în UE”.

Joi, Casa Albă a informat suspendarea tarifelor până la 1 mai 2018 pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari comerciali ai SUA, iar negocierile continuă. După 1 mai, preşedintele SUA va anunţa ce state vor fi exceptate permanent.

Scutirea de 40 de zile asigurată de Washington este ca şi cum preşedintele Donald Trump “pune o armă la capul nostru”, a afirmat premierul Belgiei, Charles Michel.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat pe Twitter că europenii nu vor să fie penalizaţi de acţiuni determinate în mare parte de acuzaţii privind dumpingul Chinei iar Washingtonul şi Bruxelles-ul ar trebui să coopereze. Cecilia Malmstrom a adăugat: “SUA şi UE trebuie să rezolve împreună astfel de probleme. Aşteptăm cu nerăbdare să avem un dialog cu SUA privind problemele îngrijorătoare din sectorul comerţului, cum ar fi supracapacităţile de producţie din domeniul oţelului. Aceste discuţii între aliaţi şi parteneri nu ar trebui supuse unor “termene limită artificiale”.

De asemenea, Consiliul European a anunţat că “sprijină puternic măsurile luate de Comisia Europeană pentru a se asigura că interesele UE sunt pe deplin protejate şi îşi rezervă dreptul, conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de a răspunde măsurilor SUA într-o manieră adecvată şi proporţională”.

Premierul britanic Theresa May le-a declarat jurnaliştilor la Bruxelles că UE lucrează acum să vadă cum pot fi asigurate scutiri permanente, iar reprezentanţii Germaniei şi Franţei au salutat decizia lui Trump de a cruţa industria europeană.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă