10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieTehnologia înaltă va fi colega ta de birou

Tehnologia înaltă va fi colega ta de birou

Documentul SSON (Shared Services and Outsourcing Network) atrage atenţia că crearea mediului în care oamenii să lucreze cu tehnologia, pentru atingerea obiectivelor organizaționale, necesită o strategie axată pe nevoile oamenilor.

Obsesia momentului în lumea angajaţilor companiilor e că vor rămâne fără locuri de muncă, pentru că vor fi daţi afară, ca să muncească în locul lor roboţii. Acesta a devenit un laitmotiv contemporan, dar e o interpretare superficială, bazată de exemplu pe filme notorii, ca „Timpuri Noi”, de Charlie Chaplin.

„Se va crea o capacitate suplimentară de lucru, pe care organizațiile o vor gestiona în conformitate cu strategia de creștere.” Aurelia Costache, EY România

Reţinem scena celebră de debut, în care Chaplin ieşea de pe linia de producţie repetând convulsiv, cu mâinile crispate, aceeaşi mişcare de strângere a şuruburilor cu două mari chei franceze.

Dar obiectivul tehnologiei nu este înlocuirea oamenilor, ci a intervenției manuale repetitive. Astfel, susţine EY România, „se va crea o capacitate suplimentară de lucru, pe care organizațiile o vor gestiona conform strategiei de creștere”.

Conform studiului EY CEO Imperative 2019, 57% din conducerile companiilor globale au indicat gestionarea pierderii locurilor de muncă după automatizare drept prioritate zero. Alt studiu, realizat de Forrester, arată că 51% dintre companiile intervievate nu au trecut de 10 roboți.

 

Deocamdată, dă cu error

Este necesară mai întâi o transformare a proceselor și o “curățare” a datelor. Una dintre companiile cele mai avansate este Amazon. Ea lucrează deja la depozite, pe logistică, cu roboţi autonomi care au făcut deja delociul Internetului.

Secretul? Toate procesele de afaceri se folosesc de date și/sau le generează. Calitatea și integritatea datelor joacă un rol critic în automatizare, astfel încât acestea să reprezinte o bază solidă pentru analiză, învățare și luarea deciziilor, arată Aurelia Costache de la EY România.

O analiză Gartner estimează că 85% din rezultatele proiectelor de inteligență artificială implementate până anul viitor vor fi eronate deoarece inteligența artificială încă e în stadiul incipient.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă