Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Florin Budescu

10.10.2019 - 15:04

Tehnologia înaltă va fi colega ta de birou

Florin Budescu

10.10.2019 - 15:04

Documentul SSON (Shared Services and Outsourcing Network) atrage atenţia că crearea mediului în care oamenii să lucreze cu tehnologia, pentru atingerea obiectivelor organizaționale, necesită o strategie axată pe nevoile oamenilor.

Obsesia momentului în lumea angajaţilor companiilor e că vor rămâne fără locuri de muncă, pentru că vor fi daţi afară, ca să muncească în locul lor roboţii. Acesta a devenit un laitmotiv contemporan, dar e o interpretare superficială, bazată de exemplu pe filme notorii, ca „Timpuri Noi”, de Charlie Chaplin.

„Se va crea o capacitate suplimentară de lucru, pe care organizațiile o vor gestiona în conformitate cu strategia de creștere.” Aurelia Costache, EY România

Reţinem scena celebră de debut, în care Chaplin ieşea de pe linia de producţie repetând convulsiv, cu mâinile crispate, aceeaşi mişcare de strângere a şuruburilor cu două mari chei franceze.

Dar obiectivul tehnologiei nu este înlocuirea oamenilor, ci a intervenției manuale repetitive. Astfel, susţine EY România, „se va crea o capacitate suplimentară de lucru, pe care organizațiile o vor gestiona conform strategiei de creștere”.

Conform studiului EY CEO Imperative 2019, 57% din conducerile companiilor globale au indicat gestionarea pierderii locurilor de muncă după automatizare drept prioritate zero. Alt studiu, realizat de Forrester, arată că 51% dintre companiile intervievate nu au trecut de 10 roboți.

 

Deocamdată, dă cu error

Este necesară mai întâi o transformare a proceselor și o “curățare” a datelor. Una dintre companiile cele mai avansate este Amazon. Ea lucrează deja la depozite, pe logistică, cu roboţi autonomi care au făcut deja delociul Internetului.

Secretul? Toate procesele de afaceri se folosesc de date și/sau le generează. Calitatea și integritatea datelor joacă un rol critic în automatizare, astfel încât acestea să reprezinte o bază solidă pentru analiză, învățare și luarea deciziilor, arată Aurelia Costache de la EY România.

O analiză Gartner estimează că 85% din rezultatele proiectelor de inteligență artificială implementate până anul viitor vor fi eronate deoarece inteligența artificială încă e în stadiul incipient.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine