8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieRomsilva cheltuiește 1 miliard de lei doar pentru salariile angajaților

Romsilva cheltuiește 1 miliard de lei doar pentru salariile angajaților

Proiectul de HG al Ministerului Mediului, instituția tutelară care aprobă bugetul Regiei, prevede faptul că 1,25 miliarde de lei (250 milioane euro) vor fi cheltuite cu personalul, peste 50% din veniturile prognozate de 2,17 miliarde lei.

Aceste cheltuieli sunt în creștere cu 30% față de anul trecut, în parte datorită transferului contribuțiilor către angajați, dar și datorită creșterii bonusurilor acordate cu 35% (150 de milioane de lei), din diminuarea „altor cheltuieli cu personalul” – 11,4%, din creșterea cheltuielilor aferente contractului de mandat și a altor organe de conducere și control, comisii și comitete cu un procent de 82,7%, și din diminuarea cheltuielilor cu contribuțiile datorate de angajator cu un procent de 84,2%”.

Salariile propriu-zise reprezintă 1,05 miliarde de lei, pentru 16.500 de angajați, adică aproximativ 6.000 de lei de fiecare angajat.

O atenție specială merită acordată salariilor și bonificațiilor acordate conducerii. Aici găsim sume cu adevărat impresionante, în urcare cu 82% față de anul trecut.

Mai întâi, directorul general, Dragoș Ciprian Pahonțu. Acesta beneficiază de o remunerație fixă și de una variabilă. Cea fixă este în cuantum lunar brut de 20.466 de lei, iar cea variabilă, în fapt tot fixă, plătibilă pentru realizările directorului din 2017 este în cuantum de 24 de salarii brute lunare aferente anului trecut.

În total, Pahonțu încasează, în acest an 20.466 x 12 + 20.466 x 24 lei, adică un total de 737.000 de lei, aproximativ 62.000 de lei lunar.

Mii de lei în plus pentru membrii CA

Și ceilalți directori  beneficiază de un pachet salarial extrem de avantajos, mai ales pentru o companie de stat.

Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului, “remuneraţia directorilor este stabilită de consiliul de administraţie şi nu poate depăşi nivelul remuneraţiei stabilit pentru membrii executivi ai consiliului de administraţie. Ea este unica formă de remuneraţie pentru directorii care îndeplinesc şi calitatea de administratori.”

Art.8, alin(4) prevede: „Remuneraţia membrilor executivi ai consiliului de administraţie este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară care nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de regia autonomă, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii, şi dintr-o componentă variabilă. Componenta variabilă va avea la bază indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari, negociaţi şi aprobaţi de autoritatea publică tutelară, diferiţi de cei aprobaţi pentru administratorii neexecutivi”.

Membrii Consiliului de Administrație, în număr de șapte, primesc, la rândul lor, bani din două surse: una fixă și una variabilă, cea variabilă dublând-o pe cea fixă. Astfel, remuneraţia fixă brută lunară, începând cu data de 01.01.2018, este în cuantum de 6.024 lei. Conform contractelor de mandat, membrii consiliului de administrație beneficiază și de o remunerație brută anuală variabilă în valoare de 12 remuneraţii fixe brute lunare care se achită în anul 2018, în raport cu realizarea indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari negociaţi şi aprobaţi de autoritatea publică tutelară pentru anul 2017. Deci, 12.000 de lei brut, lunar, pentru fiecare dintre ei. Peste 1 milion de lei va fi cheltuit, în acest an, cu remunerația cuvenită membrilor CA.

10.000 de lei lunar, împărțiți celor ce participă la ședințe

Romsilva mai are și „comitete și comiții”, cu membri care sunt remunerați pentru că fac parte din ele și participă la ședințe. Pentru fiecare ședință se primesc bani, fără a fi specificată periodicitatea acestor întruniri.

Prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 25/28.11.2016, au fost înființate 5 comitete: comitetul de audit, comitetul de nominalizare și remunerare, comitetul pentru informatizare, comitetul pentru patrimoniu și infrastructura și comitetul pentru valorificarea superioară a masei lemnoase.

În cadrul aceleiași ședințe a Consiliului de Administrație, au fost aprobate grilele pentru indemnizațiile membrilor comitetelor consultative, astfel: “ -membrii comitetelor care au și statutul de membri în Consiliul de Administrație nu primesc indemnizație; -membrii comitetelor care au și statut de angajați în cadrul RNP-Romsilva vor primi o indemnizație de ședință de 300 lei; -membrii comitetelor care nu au statut de angajați în cadrul RNP-Romsilva vor primi o indemnizație de sedință de 600 lei; -pentru membrul comitetului consultativ care asigură și secretariatul comitetului, a fost prevăzută o indemnizație suplimentară de 100 lei.

Urmare a celor prezentate mai sus, cheltuielile pentru comitetele consultative au fost fundamentate la valoarea de 57 mii lei, iar cheltuielile pentru comisiile de evaluare au fost prognozate la valoarea de 63 mii lei. Total cheltuieli comisii și comitete constituite conform legii 120 mii lei”, este mențiunea din NF. Adică 10.000 de lei lunar, împărțiți între participanții la ședințele acestor comitete.

Al 13-lea salariu

Într-un final, Romsilva acordă și un al 13-lea salariu, tuturor angajaților, care este “împachetat” sub forma unei participații la profit în cuantum de 10% a salariaților, “dar nu mai mult de un salariu mediu lunar”. Așadar, circa 14.000 de lei pentru Pahonțu, spre exemplu.

În 2018, Romsilva preconizează venituri totale de 2,15 miliarde de lei și un profit de 176 de milioane lei. 

Justificările Romsilva

Solicitat să ofere o poziție referitoare la salariile și bonusurile acordate la compania din subordine, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a avut vreuna și a redirecționat mesajul către Romsilva.

De acolo, ni s-au transmis următoarele: “Remunerația directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva prevăzută în proiectul de buget de venituri și cheltuieli pe anul 2018 a fost stabilită în conformitate cu prevederile contractului de mandat încheiat între directorul general și consiliul de administrație. În stabilirea acestei remunerații au fost avute în vedere și prevederile legale în vigoare incidente în materie…  Remunerația membrilor Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva prevăzută în proiectul de buget de venituri și cheltuieli pentru anul 2018 a fost stabilită în conformitate cu prevederile contractului de mandat încheiat între aceștia și autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură. În stabilirea acestei remunerații au fost avute în vedere și prevederile legale în vigoare incidente în materie, respectiv art.8 alin. (2) din O.U.G. nr.109/2011 cu modificările și completările ulterioare.(…)  În cursul anului 2017, comitetele consultative au desfășurat ședințe ordinare și extraordinare, după cum urmează: Comitetul de Audit: 7 ședințe, Comitetul de Nominalizare și Remunerare: 2 ședințe, Comitetul pentru Patrimoniu și Infrastructură: 4 ședințe, Comitetul pentru Valorificarea Superioară a Masei Lemnoase: 3 ședințe, Comitetul pentru Informatizare: 1 ședință”.

Sorin Bolojan

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă