26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânii, cumpăniţi. Plătesc întâi utilităţile şi ratele

Românii, cumpăniţi. Plătesc întâi utilităţile şi ratele

Plata utilităţilor şi a ratelor se situează pe primul loc în ceea ce priveşte rambursarea datoriilor, arată un studiu realizat în România de o companie de management al creanţelor.

“31% dintre românii din mediul urban afirmă că îşi planifică întotdeauna bugetul, în timp ce 44% dintre ei spun că o fac de cele mai multe ori. Conform celui mai recent studiu pregătit de KRUK în România, “Reciclarea datoriilor”, implementat de agenţia de cercetare iSense Solutions, 91% dintre persoanele din mediul urban, cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani, au avut o datorie de rambursat, în timp ce în prezent, 7 din 10 persoane au încă datorii.

Cercetarea a urmărit să evalueze atitudinea românilor faţă de rambursarea datoriilor şi modul în care aceştia îşi prioritizează plăţile lunare datorate. În ceea ce priveşte cheltuielile, plăţile utilităţilor se situează pe primul loc, 77% dintre români spunând că aceste facturi sunt primele plătite, urmate de plata ratelor, 75%.

O altă categorie importantă care ocupă un nivel ridicat în ordinea de plăţi a românilor este cea legată de cheltuielile efectuate cu copiii: 59% dintre respondenţi au menţionat această categorie ca fiind pe locul trei în lista lor lunară”, se arată într-un comunicat al Kruk, remis luni Agerpres.

Pe ultimele locuri pe lista de plăţi a românilor se află cheltuielile pentru îmbrăcăminte (9%), în timp ce 17% dintre respondenţi au menţionat, de asemenea, costurile aferente animalelor de companie, care sunt de asemenea pe lista lor de plăţi.

“Doar 6% dintre persoanele din mediul urban nu-şi planifică bugetul înainte. Ceea ce înseamnă că românii sunt atenţi atunci când îşi planifică finanţele şi prioritizează plăţile importante pentru ei. Încearcă să fie cât mai responsabili în luarea deciziilor referitoare la bani şi îşi stabilesc obiective clare”, a declarat Alina Zelezneac, research manager iSense Solutions.

Cât despre plata ratelor, 8 din 10 persoane au menţionat că aceasta este primul lucru pe care îl achită chiar dacă rămân cu mai puţini bani pentru a plăti alte cheltuieli. Numai 8% dintre românii din mediul urban spun că plătesc mai întâi ratele şi dacă rămân fără bani, împrumută din altă parte.

Un procent de 49% dintre cei intervievaţi afirmă că ceea ce îi face să-şi ramburseze datoriile la timp este teama de a plăti prea mult dintr-o dată şi astfel se vor confrunta cu situaţia în care nu vor mai putea plăti.

Un procent similar de persoane a adăugat că, după toate plăţile efectuate, ştiu exact câţi bani rămân până la următorul salariu şi ştiind că plăţile sunt făcute la timp, îi face să fie mai calmi..

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 761. Conferința pentru Securitatea Mării Negre se desfășoară în Bulgaria

Cea de-a doua ediție a Conferinței pentru Securitatea Mării Negre (Black Sea Security Conference) se desfășoară la Sofia și este organizată, în colaborare, de...

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...

Prețul aurului crește spre 2.400 de dolari/uncie, apropiindu-se de un record istoric

Prețul unciei de aur a crescut până la aproape 2.400 de dolari iar specialiștii estimează că va crește în continuare, putând stabili un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă