4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieProducţia industrială a scăzut în România cu 1,5%, la nouă luni

Producţia industrială a scăzut în România cu 1,5%, la nouă luni

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,3%, industria extractivă cu 2,2%, iar industria prelucrătoare cu 1,4%.

Potrivit sursei citate, în intervalul de referinţă raportat la primele nouă luni din 2018, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a consemnat o scădere de 2,1%, ca urmare a rezultatelor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%), industria extractivă (-2,3%) şi industria prelucrătoare (-1,6%).

La nivelul lunii septembrie 2019, producţia industrială, ca serie brută, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 14,4%, susţinută fiind de creşterile din industria prelucrătoare (+17,4%) şi industria extractivă (+8%).

Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2%.

Totodată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat în prima lună de toamnă cu 1,9%, în comparaţie cu august, pe fondul creşterilor din industria extractivă (+6,8%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,2%). În schimb, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 0,3%, raportat la perioada de referinţă.

Datele INS relevă, în acelaşi timp, că, în septembrie, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) s-a redus cu 1,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%), industria prelucrătoare (-0,9%) şi industria extractivă (-0,5%), informează Agerpres.

De asemenea, producţia industrială (ca serie ajustată) a scăzut cu 4,8%, din cauza rezultatelor negative înregistrate de industria prelucrătoare (-5,1%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%) şi industria extractivă (-1,0%).

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă