11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePremierul şi preşedintele Academiei Române vor conduce Comisia pentru trecerea la euro

Premierul şi preşedintele Academiei Române vor conduce Comisia pentru trecerea la euro

Executivul a adoptat miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind constituirea Comisiei naţionale de fundamentare a planului de adoptare a monedei euro, care va prezenta până pe 15 noiembrie spre asumare politică atât calendarul, cât şi planul naţional de adoptare a monedei euro, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

“În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care s-a decis constituirea Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie, practic, va pregăti calendarul de intrare a României în mecanismul de supraveghere şi de adoptare a monedei euro, precum şi toate acţiunile necesare pentru pregătirea economiei şi societăţii româneşti şi asigurarea unei convergenţe reale. Până pe data de 15 noiembrie 2018, Comisia naţională va prezenta spre asumare politică atât calendarul de trecere la moneda euro, cât şi planul naţional de adoptare a monedei euro”, a precizat Barbu, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, pentru a se asigura o largă reprezentativitate, din această comisie vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor publice guvernamentale cu responsabilităţi în pregătirea aderării şi derularea reformelor structurale, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai BNR, ASF, personalităţi ale ştiinţei, culturii şi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi ai structurilor asociative.

Comisia va fi condusă de doi copreşedinţi – premierul şi preşedintele Academiei Române şi doi vicepreşedinţi – guvernatorul BNR şi vicepremierul cu atribuţii în domeniu desemnat de prim-ministru prin decizie.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a arătat că în coordonarea comisiei se vor înfiinţa grupuri tematice de lucru pe mai multe paliere – finanţe publice şi problematică monetară şi financiară, reformă şi modernizarea pieţei muncii, a educaţiei şi a sănătăţii – pentru clarificarea aspectelor legislative şi pentru informarea publică şi protecţia consumatorilor.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă