15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieONU: Ajutor pentru palestinieni în contextul unei crize bugetare fără precedent

ONU: Ajutor pentru palestinieni în contextul unei crize bugetare fără precedent

“A finanţa #UNRWA pentru a-i permite să-şi continue mandatul este un responsabilitate politică, legală, morală şi umanitară”, a scris pe Twitter ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi.

Iordania coorganizează conferinţa de la Roma alături de Suedia şi Egipt.

Criza de buget a UNRWA a fost exacerbată de o decizie din ianuarie a principalului său donator, Statele Unite, de a-şi reduce fondurile, cerând reforme din partea agenţiei.

SUA s-au angajat să plătească în acest an numai 60 de milioane de dolari, în scădere semnificativă de la cele circa 360 de milioane de dolari din 2017, potrivit comisarului general al UNRWA, Pierre Krahenbuhl.

Reducerea finanţărilor americane a fost anunţată în contextul tensiunilor dintre preşedintele Donald Trump şi conducerea palestiniană din cauza deciziei din decembrie a liderului de la Casa Albă de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Peste 90 de ţări au fost invitate la discuţiile de la Roma, la care iau parte de asemenea secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

“Suntem aici să ajutăm UNRWA să treacă peste cea mai grea criză financiară din istoria sa”, a spus Guterres în deschiderea conferinţei.

Criza este foarte mare în special în Fâşia Gaza, unde UNRWA sprijină cu alimente circa un milion de persoane şi gestionează de asemenea 267 de şcoli şi 21 de unităţi medicale.

Cele mai citite

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă