15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieMinistrul Energiei: Orice bănuţ pe care-l am îl voi băga în investiţii

Ministrul Energiei: Orice bănuţ pe care-l am îl voi băga în investiţii

Joi, ministrul Energiei, Anton Anton a declarat rezolvarea problemelor de mediu la termocentralele pe cărbune şi rezolvarea procedurilor de infringement cu Comisia Europeană.

“Am planuri simple: programul de guvernare şi, în cadrul programului de guvernare, vreau ca cetăţenii să simtă că există un Minister al Energiei care se ocupă de ei”, a arătat ministrul.

În continuare, el a precizat că, în programul de guvernare, se pune accent pe producţia de energie pe cărbune întrucât acolo sunt cele mai mari probleme, datorită poluării, pentru care România riscă proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

“De-asta ne-am concentrat, la nivel de primă urgenţă, să vedem ce putem face ca să scădem poluarea. Eu nu am de gând să închid mine, termocentrale pe cărbune. România are un mix energetic şi cel puţin o treime provine din cărbune. Eu ce să fac acum, să renunţ la toate facilităţile pe care le am pentru că vezi, Doamne, nu ştiu ce trebuie să fac. Sigur că vreau să le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau să văd care e planul şi cum o să facem să scadă poluanţii”, a susţinut Anton.

El a amintit că Ministerul Energiei va pregăti o strategie naţională a acestui sector, împreună cu Ministerul Mediului.

“Gazele putem să le extindem pentru încălzire. Vorba aia, sunt localităţi pe lângă care trece o magistrală de gaze şi ele se încălzesc cu lemne. Nu e normal. Eu cred că trebuie să facem ceva acolo, astfel încât populaţia să se poată încălzi cu gaze. Dar viitorul în mod indubitabil este al energiei electrice”, a subliniat ministrul.

El a mai spus că precedesorul său i-a lăsat un teanc de dosare pe care cei doi le-au discutat punctual.

“Există un fel de listă de urgenţe care începe cu infringementurile pe care le avem de la Comisia Europeană. Şi acolo trebuie să mă duc din nou în Parlament, îmi pare rău, de unde am plecat, să le spun “Fraţilor, vedeţi că am o hârtie, la voi, aci, un document, că trebuie să-l aprobăm”. Asta e prima urgenţă pe care o am, dacă vreţi să ştiţi”, le-a mai spus ministrul jurnaliştilor.

Totodată, când aceştia l-au întrebat care va fi poziţia României cu privire la decizia Parlamentului European, potrivit căruia, până în anul 2030, energia regenerabilă trebuie să însemne 35% din consum, Anton a răspuns: “Încă o dată vă spun, România are avantajul unui mix de energie, pe care putem să-l folosim. Acum sigur că Parlamentul European vine şi-ţi dă nişte cifre mobilizatoare, nu? Când a venit şi a zis 20-20, a zis 20% în anul 2020, să scadă cu 20 de nu ştiu ce, să iasă 20 de ori. Nu ştiu. Parlamentul European are nişte ţinte mobilizatoare. Acum România trebuie să analizeze: pot, nu pot? Asta o să facem”.

Anton a ţinut să reamintească şi că, atunci când a fost ministru al Cercetării, “a povestit de i s-a uscat gura” despre faptul că trebuie alocat 3% din PIB sectorului de cercetare, aşa cum a cerut Parlamentul European, dar în final nicio ţară nu a dat mai mult de 2%.

Întrebat, în continuare, dacă va relansa listarea Hidroelectrica, el a răspuns doar atât: “Nu ştiu, astăzi”.

Totodată, jurnaliştii au dorit să afle de la ministru ce are de gând să facă cu cei 400 de milioane de euro pe care statul român i-a primit anul trecut de la Enel, în baza unei decizii a Curţii de la Paris.

“Dar nu i-am găsit în sertar”, a răspuns Anton râzând. “Nu i-am găsit în niciun sertar. Să vedem. Sigur, ce să facem, ce se poate face cu banii ăştia. Eu, pentru mine, toate priorităţile sunt legate de investiţii. Suntem în investiţii la Luduş, ăsta… Iernut (centrala pe gaze pe care o construieşte Romgaz la Iernut – n.r.), vrem să finalizăm centralele hidro, că mai avem doi paşi şi – vorba unui coleg de-al meu, nu vă spun, că o să mă daţi pe post şi să nu se supere – o să mă duc acolo şi să dăm drumul la noile centrale hidro. Există o investiţie extrem de importantă, care este legată de nuclear, grupurile 1 şi 2 trebuie retehnologizate şi grupurile 3 şi 4 trebuie negociate şi finalizate. Hai să ne apucăm de treabă! Deci toţi banii, orice bănuţ pe care-l am îl voi băga în investiţii”, a conchis ministrul.

Ministrul Energiei a participat joi la conferinţa “Finanţarea eficienţei energetice în România, Ungaria şi Bulgaria”, organizată de Comisia Europeană în parteneriat cu Ministerul Energiei.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă