15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieMinisterul Finanţelor s-a mai înseninat cu exerciţiul bugetar al lunii lui cuptor

Ministerul Finanţelor s-a mai înseninat cu exerciţiul bugetar al lunii lui cuptor

S-au făcut încasări bune la buget în această perioadă. „Din fericire pentru ei, iulie a fost o lună foarte bună la încasări, nu ştim în ce condiţii”, a spus Rl analistul economic Sorin Dinu.

„După calculele mele”, a detaliat acesta, „pe soldul operaţional, sunt undeva peste 600 de milioane de lei”, dar e vorba despre un cadru general „conjunctural”, pentru că „au venit bani mulţi din impozitul pe profit” şi „ceva din alte venituri”.

Ce e acest „cadru conjunctural”? „Sunt trei luni când intră bani: aprilie, iulie şi octombrie”, a spus Dinu. În aceste perioade, „se plăteşte TVA, impozitul pe venit şi pe profit, trimestrial, ceea ce a adus Finanţelor (MFP) un profit lunar de 1,8 miliarde de lei”, în condiţiile în care, „totuşi, Finanţele au împrumutat patru miliarde de lei, pe iulie”, de pe piaţa internă.

„Că lucrurile stau totuşi mai bine se vede şi din publicarea mai repede a execuţiei bugetare.” Sorin Dinu, analist economic

Sorin Dinu speculează. „Luând în calcul ultimele declaraţii ale domnului Tăriceanu, cu acel estimat de vreo nouă miliarde de lei, cu care nu se închide bugetul (calculul meu era de vreo 16 miliarde de lei ce nu ies la socoteală pe primele şapte luni), cele 16 miliarde de lei erau de la BNR”, a afirmat Dinu.

Dacă ne uităm la bilanţul provizoriu al BNR, pe luna iulie, la depozite overnight, „există o creştere de la 66 de miliarde, la peste 80 de miliarde de lei, din împrumuturile de două miliarde de euro, din 16 iulie, plus, probabil, un surplus din încasări”, susţine analistul economic.

 

Care este TVA rambursat?

Problema cu încasările din TVA, afirmă Sorin Dinu, e că „de câţiva ani, MFP nu spune care sunt cele brute, de TVA, şi care rambursările. Aceste încasări mai mari de TVA s-ar putea face pe seama amânării rambursărilor, lucru care se vede pe ESA (n.n. – metodologia statistică europeană)”.

Astfel, pe primul trimestru, cu un deficit de vreo cinci miliarde de lei, pe ESA acesta era de peste 10 miliarde de lei. „Că lucrurile stau totuşi mai bine se vede şi din publicarea mai repede a execuţiei bugetare, pe 27 august. Altădată, trecea 1, 2, 3 ale lunii până apărea aceasta”.

Cele mai citite

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă