13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieIonuţ Dumitru: România, performanţă economică scăzută, lipsesc investiţiile

Ionuţ Dumitru: România, performanţă economică scăzută, lipsesc investiţiile

“Comparativ cu alte ţări, este clar că România are o performanţă economică scăzută în principal din cauza lipsei investiţiilor. Investiţiile publice în România au fost tăiate în ultimii doi ani pentru a permite cheltuieli sociale mai mari. Lipsa infrastructurii este o piedică principală pentru investiţiile din ţară.

Cheltuim puţin sub 3% din PIB pentru investiţii în sectorul public şi cu siguranţă avem nevoie de investiţii mai mari în infrastructură. Vedem că problema majoră a României din punct de vedere al investiţiilor este nesiguranţa, lipsa de predictibilitate. Este o mare problemă mai ales în anii electorali când ştim că lipsa de predictibilitate este majoră.

Au fost câteva iniţiative legislative în ultimii ani care au venit cu nişte reglaje foarte dure în impozitare în domeniul telecomunicaţiilor, energiei şi alte sectoare”, a susţinut Dumitru.

Acesta a adăugat că problema celor 9% din PIB ca arierate, înregistrate de către companiile din România trebuie rezolvată, deoarece “este foarte mult pentru o ţară europeană”.

“În România, multe companii afişează pierderi, ani de zile. Deci, trebuie să facem o curăţare a sectorului pentru a rezolva problema arieratelor. 9% din PIB arierate în sectorul de de afaceri este foarte mult într-o ţară europeană ca România.

Trebuie să facem multe schimbări în legislaţie pentru a consolida disciplina de plată: legea comercială, legea 30/1990, legea privind insolvenţa. Avem o constrângere bugetară foarte mare şi nu este bine pentru ţară pe termen mediu.

Problema fiscală trebuie rezolvată şi să lăsăm loc investiţiilor, pentru că altfel nu putem să sperăm să avem îmbunătăţiri şi în sectorul public”, a menţionat economistul şef al Raiffeisen Bank, conform Agerpres.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă