6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieGermania dă semnale îngrijorătoare. România se pregăteşte

Germania dă semnale îngrijorătoare. România se pregăteşte

Un barometru al industriei româneşti, citat de News.ro, arată o creştere a producţiei industriale aproape de zero. Volumul producţiei industriale a scăzut, în iunie, faţă de mai. Comenzile s-au comprimat masiv. Prăbuşirea ar semnala situaţia dificilă din Zona Euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti. Şi scăderea producţiei din Germania s-a accentuat în iulie, riscând să genereze o recesiune tehnică în cea mai mare economie din Europa.

Indicele achiziţiilor pe iulie, realizat de firma IHS Markit prin analizarea datelor din producţie şi servicii, a scăzut de la 52,6 la 51,4 puncte – arată Mediafax. Scăderea e generată în principal de datele din sectorul producţiei, care au scăzut de la 45,0 la 43,1 puncte.

Unele voci spun că, în două-trei luni, în România va ateriza criza germană. Avem motive să ne pregătim? Consultantul financiar Cristian Tudorescu a declarat, pentru „România liberă“, că sunt semnale de încetinire economică la nivel internaţional.

„Pe de o parte, câteva ţări europene importante – Germania, Franţa, Italia – sunt în zona creşterii zero, cu spectrul unei uşoare recesiuni în următoarele trimestre, iar, pe de altă parte, Statele Unite ale Americii au o decelerare a creşterii în trimestrul al II-lea, faţă de primul trimestru al acestui an“, a detaliat Tudorescu.

 

Factorul Deutsche Bank

Un element ce încă nu poate fi cuantificat de mediul de business e ce se întâmplă cu Deutsche Bank – spune specialistul. O restructurare dură a băncii ar transmite o undă de şoc pe pieţele financiare. „Acum există suficiente mecanisme de tip antidot, pentru un efect controlat“, a spus Cristian Tudorescu pentru RL.

Pe de altă parte, a detaliat Tudorescu, „scenariul unei recesiuni care să ajungă şi în România a fost vehiculat frecvent în ultima perioadă, câteodată exagerat. Dacă ar fi să ne gândim la o scădere economică în România, nu cred că ar veni mai devreme de 12 luni. Important pentru noi este ca deficitele publice să fie mai bine controlate, astfel ca, indiferent când ar veni, recesiunea să fie blândă“.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă