22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieGALERIE FOTO Iosif Armaș și Liviu Luca au pus pe butuci fosta...

GALERIE FOTO Iosif Armaș și Liviu Luca au pus pe butuci fosta stațiune imperială Băile Herculane

Peisajul dezolant, de sfârșit de lume, te întâmpină încă de când cobori din tren în Gara Băile Herculane. Clădirea gării nu se prezintă într-o stare prea bună, iar pe peron sunt găuri din loc în loc, pentru că lipsesc bucăți de mozaic, pe care nu s-a mai obosit nimeni să le înlocuiască.

Colac peste pupăză, lângă clădirea gării, monument istoric, au fost amplasate mai multe chioșcuri de termopan, care nu au nimic de-a face cu spiritul locului, unde se vând șaorma, pleșcaviță, mici, bere și “băuturi alcoolice cu aroma de vodcă”. Una mică, până trage trenul la peron sau până vine microbuzul să te ducă în stațiune, dacă nu ai apelat la taximetriștii care așteaptă aici și care știu cu exactitate Mersul Trenurilor. Cu microbuzul costă doi lei, cu taxiul zece.

Dezastrul de la hotelurile sindicatelor

Dar imaginea dezastrului este și mai puternică atunci când intri în stațiune. Hotelurile Dacia și Domogled, administrate de CNSLR-Frăția, sub conducerea lui Liviu Luca, cândva atotputernicul sindicalist de la Petrom, acum în spatele gratiilor după ce a fost condamnat definitive, sunt palide copii a ceea ce au fost odinioară. În urmă cu zece ani, toate camerele erau de trei stele, însă acum cele mai multe dintre ele au fost retrogradate la două stele.

Numărul de locuri de cazare, care se ridica la 1.400, a fost redus anul trecut cu 750, pentru că celelalte camera au fost închise în urma unui control al Autorității Naționale pentru Turism, pentru neregulile constatate. Aici mai erau și un restaurant de 300 de locuri, o pensiune, o discotecă și un bar de zi.

Discoteca, în care se organizau diverse activități, inclusive concursuri de Miss, cu ocazia taberelor naționale studențești, este acum închisă. Terasa Orizont, de la etajul Hotelului Dacia, este și ea părăginită. Terasa de 200 de locuri din fața Hotelului Domogled nu este nici ea într-o stare prea bună, pe ea fiind depozitate mormane de lemne. În cadrul complexului funcționa inclusive o fabric de pâine, care aproviziona restaurantele, și ea închisă acum, iar la cel mai bun laborator de cofetărie din Băile Herculane, care era tot aici, acum mai lucrează doar doi oameni.

Tot dezastrul a început odată cu semnarea de către mai-marii Sind Tour Trading, partea din Sind România care i-a revenit confederației CNSLR-Frăția, a unui contract de închiriere cu un om de afaceri din Timișoara, Neculai Miron. Societatea acestuia, Tour Mirinvest, a căpătat astfel dreptul de a administra baza sindicatelor timp de nouă ani de zile. De altfel, Liviu Luca a și fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul deschis de DNA în această speță. Interesant este că societatea sindicatelor, desi păgubită, nu s-a constituit parte civilă în dosar, semn că la conducerea ei au rămas tot oamenii lui Luca.

Profit demn de un butic

Imediat după semnarea contractului, profitul complexului de la Băile Herculane, care se situa între unu și trei milioane de euro pe an, a început să scadă vertiginos în acte, iar anul trecut a fost de numai 15.000 de euro. Până și un butic scoate un beneficiu mai mare, dacă este bine administrat.

A urmat o serie de procese, iar în primăvara acestui an, prin hotărâre judecătorească definitivă, complexul a revenit în administrarea sindicaliștilor. Între timp, afaceristul din Timișoara fugise din țară, dar soția acestuia a intentat acțiune în instanță, nemulțumită că nu a fpst lăsată să administreze hotelurile timp de nouă ani, așa cum scria în contract.

În tot acest răstimp, unitatea de la Băile Herculane a pierdut mai toate aranjamentele pe care le avea cu agențiile de turism, iar camerele sunt închiriate în proporție de 95% către pensionari veniți la tratament cu bilete de la Ministerul Muncii. Înainte, ponderea acestora era de numai 50%, cealaltă jumătate fiind asigurată de agențiile de turism.

Hoteluri ca din filmele cu fantome

Hotelurile sindicatelor încă mai funcționează, târâș-grăpiș. Nu același lucru se poate spune și despre imesul Hotel Hercules, amplasat chiar pe malul Cernei, care mai poate fi folosit eventual pentru filmări la o producție cinematografică despre clădiri bântuite.

Hotelul, care i-a aparținut afaceristului Iosif Armaș, fost senator PSD, este închis, iar de la unele camere lipsesc până și cercevelele de la ferestre. Grandoare și decadență, la fel ca și în cea mai mare parte a restului stațiunii.

Între timp, hotelurile care i-au aparținut lui Iosif Armaș au fost preluate de un alt om de afaceri, Valeriu Bițchi, care se plânge însă cu nu poate investi din cauza sechestrului pus de DIICOT. Cât despre hotelul Decebal, el este tot închis, dar sunt șanse de a-și reveni. El a fost câștigat la o licitație organizată de ANAF, s-a emis certificatul de urbanism, dar trebuie avizul de la Ministerul Culturii pentru a începe lucrările de renovare, deoarece clădirea este monument istoric.

Primarul s-a pus pe accesat bani europeni

Și monumente istorice în paragină sunt la tot pasul prin Băile Herculane, dar și străzi și trotuare rupte. Aflat la primul mandate, tânărul primar PNL Cristian Miclău promite că va accesa fonduri europene pentru a-i reda stațiunii strălucirea de odinioară. Pe de altă parte, el a declarat pentru România liberă că a reușit să treacă prin Consiliul Local o hotărâre prin care proprietarii imobilelor lăsate de izbeliște vor plăti impozite și cu până la 500% mai mari.

Deja contractul de finanțare pentru trei poduri, Parcul Vicol, Piața 1 Mai și Piața Hercules – emblema stațiunii – a fost semnat, iar în primăvară vor începe lucrările, promite edilul. În ceea ce privește Podul de Piatră, Podul de Fontă și Vila Elisabeta, se lucrează la studiul de fezabilitate, iar anul viitor procedurile ar putea fi finalizate.

Există și un proiect de reabilitare a cădițelor din zona 7 Izvoare, care administrative aparțin de comuna Mehadia, dar turiștii le percep ca un simbol al stațiunii Băile Herculane. Din 2011, Primăria Băile Herculane a obținut dreptul de administrare și recent a fost semnat și un accord pentru reabilitarea lor.

Acolo, primarul vrea să facă investiții minime, dar necesare, cum ar fi construcția unor garderobe, unde să se schimbe turiștii, sau introducerea de iluminat public.

Câinii vagabonzi, problemă fără rezolvare

Unde nu prea are răspunsuri primarul este în privința câinilor vagabonzi, care mișună în haite prin tot orașul, iar în extrasezon, când sunt pur și simplu hămesiți, nu se dau în lături de la ataca turiștii.

“Avem un contract cu Asociația Pro Pet, dar nu prea-și fac treaba. Am căutat pe SEAP să găsesc o firmă care să-i adune, dar sunt tarife foarte mari, de 100 de euro pe câine. Problema este că nu sunt numai câinii din oraș, vin cu mașinile de la Drobeta Turnu Severin, de la Orșova și le dau drumul pe străzile din Băile Herculane”, se plânge edilul Cristian Miclău.

Cele mai citite

Șoc în România. Un primar a fost găsit spânzurat!

O tragedie a lovit comunitatea din comuna Vințu de Jos! Primarul Petru Ioan Barbu a fost găsit spânzurat într-o anexă a propriei sale locuințe....

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă