20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieForin Cîțu anunță apocalipsa economică! Deficitul sare peste 4%!

Forin Cîțu anunță apocalipsa economică! Deficitul sare peste 4%!

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, joi, în prima sa conferinţă de presă ca ministru, că, în ultimii trei ani, economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone, că totul a fost premeditat şi a anunţat că va sesiza instituţiile abilitate. El a estimat că astăzi deficitul este de peste 4%. 

”Economia României, în ultimii trei de ani, a fost condusă după două bugete. Un buget a fost cel prezentat în Parlament, a existat un al doilea buget, cu informaţii reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali. Exact metoda folostă de Al Capone, care avea un registru pentru fisc şi un registru pentru el”, a declarat ministul.

El a precizat că s-a uitat să vadă care este, de fapt, situaţia datelor reale şi că a discutat cu reprezentaţi ai Comisiei Europene şi ai organismelor financiare internaţionale.

”Cam tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări”, a susţinut ministrul de Finanţe.

”Situaţia reală nu era cunoscută şi nu era anticipată nici de partenerii internaţionali”, a subliniat el.

Cîţu a precizat că va sesiza organele abilitate în legătură cu această situaţie.  

”Totul a fost premeditat. În ultimii trei ani de zile au fost afectate fundamentele economiei româneşti”, a conchis Florin Cîţu.

El a afirmat că bugetul naţional a fost transformat într-un instrument în slujba partidului, iar ”recificările bugetare erau intrumentul”.
 
”La începutul anului, bugetul părea că era făcut ok. Rectificările bugetare direcţionau banii către partid”, a explicat ministrul de Finanţe, adăugând că ”Dragnea şi Teodorovici ştiau de la începutul anului că banii nu ajungeau la investiţii”, aceasta fiind încă o dovadă că existau două bugete.
 
”Cei de la Comisia Europeană m-au compătimit şi s-au speriat, dar erau bucuroşi că la Bucureşti există un partener onest”, a relatat ministrul.
 
El a mai afimrat că ”OUG 114 a pus pe butuci cam şase sectoare din economie”.
 
Cîţu a anunţat, cu privire la rambursările de TVA, că 1 miliard de lei a fost returnat şi că proiectul este ca până la sfârşitul anului să fie dată toată suma – 4 miliarde de lei.
 
Ministrul a susţinut că, după zece luni de zile, există o datorie a CNAS către companii pentru plata concediilor medicale, fiind vorba despre ”o gaură de 1,8 miliarde de lei”.
 
”Preşedntele CNAS este bolnav , ironia sorţii”, a remarcat ministrul.
 
”Toate informaţiile pe care vi le dau sunt menţionate în acest protocol de predare-primire cu ministrul Teodorovici, pe care eu nu l-am semnat încă”, a afirmat Cîţu.
 
”Nu putem să nu vorbim despre ce se întâmplă cu forţa de muncă – oamenii au ales să plece în continaure din România. Un PIB care se împarte la mai puţini oameni îţi dă impresia de bunăstare. Aici această diferenţă între optimismul autorităţilor PSD din România şi pesimismul autorităţilor europene. Văzând plecarea românilor din propria ţară, nu poate să nu te îngrijoreze”, a remarcat ministrul.
 
El a spus că totul a fost ţinut într-un buget pralel şi nu a fost prezentat românilor.
 
”La fiecare rectificare bugetară am avut un indiciu. Totul s-a făcut cu complicitatea Comisiei de Prognoză”, a susţinut Cîţu.
 
Estimăm că deficitul astăzi, dacă nu facem nimic, este peste 4%
 
Cîţu a explicat că veniturile estimate la 9 luni erau de 249 de miliarde de lei,acum sunt la nivelul de 228 de miliarde de lei, iar 22 de miliarde de lei este deficit – 11 miliarde de lei  sunt bani din economie necolecţati, ceea ce e de discutat cu ANAF., iar cealaltă jumătate – fonduri europene.
”Niciodată nu a fost intenţia celor de la PSD să ia aceşti bani”, a afirmat ministrul.
 
”Estimăm că deficitul astăzi, dacă nu facem nimic, este peste 4%. Aici a fost şi discuţia cu CE pentru că nimeni nu se aştepta să fie aşa rău situaţia. Avem o lună şi jumătate. Dacă nu facem nimic, deficitul va fi peste 4%.  Sunt 11 miliarde care nu au fost colectaţi, acolo poate putem face ceva. Dacă nu apare ceva, în următoarele zile, pornim la un deficit de 4%”,a afirmat Florin Cîţu.
El a anunţat că lucrează în paralel şi la bugetul 2020 care să vină cu un deficit mai aproape de ţinta asumată cu partenerii europeni.
Ministrul Finanţelor a afirmat că în Fondul de rezervă sunt  4 milioane de lei şi că vor fi plătite facturile la PNDL.
”Nu este vina companiilor private că am avut un Guvern care a furat din banul public. Nu este nicio problemă, dacă facturile sunt OK,  plătim facturile”,a subliniat el.
Ministrul Finanţelor a  menţionat că restructurarea aparatului administrativ nu se va vedea în bugetul de anul acesta, ci în cel de anul viitor.
”Sunt câteva indicii că putem rezolva ceva, nu foarte mult, dar şi fiecare leu contează”, a declarat ministrul Finanţelor.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă