8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânii și bulgarii se ceartă cum să cheltuiască 258 de milioane de...

Românii și bulgarii se ceartă cum să cheltuiască 258 de milioane de euro oferiți de Comisia Europeană. Bulgarii se supără. Românii spun că merge și așa

Un program de cooperare transfrontalieră între România și Bulgaria, plătit de Comisia Europeană, este în mare întârziere.

Programul denumit INTERREG România-Bulgaria, cu un buget de peste 258 de milioane de euro, ar trebui să se desfășoare în perioada anilor 2014 – 2020.

Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională.

INTERREG are ca obiectiv dezvoltarea regiunilor de graniță. Din România sunt vizate șapte județe (Constanţa, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi) care au drept parteneri opt districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Târnovo, Ruse, Silistra şi Dobrici).

Conform calendarului de activităţi aprobat, INTERREG ar trebui să fie în plin proces de implementare. Ultimul termen pentru depunerea dosarelor de proiecte a fost septembrie 2015. Totuși, până acum etapa de evaluare a proiectelor "hard", cele mai importante, nu este finalizată, astfel că nu se ştie ce proiecte vor primi bani europeni.

 

Proiectele de tip "hard" sunt cele mai valoroase, pentru că prevăd investiţii în infrastructură şi utilaje.

Ele ar trebui să fie tentante pentru beneficiarii din ambele ţări, atât din punct financiar cât şi ca potenţial de dezvoltare zonală. În unele cazuri, mai mult de jumătate din valoarea eligibilă aprobată este destinată achiziţiei de echipamente noi, pe care, în alte condiţii, micii investitori regionali nu şi le-ar permite.

 

Din partea României, INTERREG este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Surse neoficiale din România ne-au explicat că întârzierea proiectelor, greu de recuperat până la sfârșitul anului 2016, pleacă de la fricţiunile dintre români şi bulgari pe marginea proiectelor propuse pentru finanţare.

 

Comitetul de Monitorizare, adică structura care aprobă şi coordonează activitatea, compus din reprezentanţi ai ambelor țări, nu a ajuns la un consens asupra proiectelor “hard” care vor primi finanţare. Nici după a patra întâlnire a Comitetului de Monitorizare, cea din data de 4 august 2016, nu s-a reuşit selectarea proiectelor de acest tip depuse la primul apel pe Axele prioritare 1, 2 şi 3.

Principalul vinovat se pare că este partea bulgară, ai cărei reprezentanţi în Comitetul de Monitorizare nu au acceptat proiectele selectate şi au votat împotriva acestora, fiind supăraţi că unele proiecte depuse de ei nu se regăsesc pe lista finală.

Atitudinea părții bulgare apare pentru români ca fiind absolut subiectivă, întrucât procedura de evaluare este clară: proiectele sunt evaluate de experți din ambele țări, după o grilă, primind un punctaj în funcţie de care pot primi finanţare sau nu. Unul dintre obiectivele INTERREG este reducerea decalajelor între regiunile vecine, dar partea bulgară dorește doar proiecte din propria țară. În această situație, unele proiecte au fost deja respinse, în mod nejustificat.

În schimb, bulgarii susțin că au fost defavorizați de români, fiind acreditată ideea că românii i-au defavorizat şi le-au respins aplicaţiile în mod nejustificat şi neîntemeiat.

Consecințele „dreptului de veto” exprimat  de bulgari pot ajunge până la anularea tuturor procedurilor implementate până la acest moment şi reluarea lor, situaţie care ar întârzia şi mai mult un calendar şi aşa foarte decalat.

Răspunzând la întrebările formulate de ziarul România Liberă, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale au precizat că INTERREG “are deja 23 de proiecte în implementare” dar au confirmat că „a existat o întârziere în selecția proiectelor hard depuse în cadrul primului apel de proiecte, ce este soluționată în prezent, proiectele selectate urmând a fi publicate pe site-ul programului”. Răspunsul oficial al părții române este că „întârzierea nu prejudiciază la acest moment implementarea programului”.

 

Pe de altă parte însă, chiar dacă s-ar relua evaluarea (lucru sugerat de partea bulgară), românii nu au vreo garanție că bulgarii nu se supără iar că vreun proiect al lor nu apare pe listă şi nu vor bloca iar programul. Evident că această dispută balcanică aduce și prejudicii de imagine, atât României cât și Bulgariei, în faţa autorităților de la Bruxelles.

Este greu de estimat când și cum se va termina programul INTERREG 2014 – 2020, dar ne putem face o idee pornind de la următoarea informație, prezentată  pe site-ul INTERREG. La data de 21 noiembrie 2016 “am prezentat închiderea Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013”. Iar din 2013 până în 2016 sunt trei ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă