13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialGuvernele Tăriceanu şi Ponta, campioane la distribuirea discreţionară a banilor publici. Pușculița...

Guvernele Tăriceanu şi Ponta, campioane la distribuirea discreţionară a banilor publici. Pușculița pentru baronii locali, păstrată la Palatul Victoria

Maximum de clientelism politic în ceea ce priveşte alocarea de fonduri către administraţia locală s-a atins în perioada guvernării Tăriceanu, când un primar de la putere primea de trei ori mai mulți bani decât unul din opoziție. Şi Ponta a „performat” în acest domeniu.

Unul dintre mecanismele bugetare aflate la îndemâna discreționară a partidelor politice în ultimii ani a fost Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), care acum este upgradat cu alocări masive de către Guvernul Grindeanu, sub „îndrumarea” lui Liviu Dragnea.

Programul propriu-zis a fost inițiat prin OUG 28/2013, dar, de fapt, el este continuatorul mai multor programe guvernamentale care au reglementat investițiile locale și înainte, unele chiar din anii ’90, notează autorii unui raport al Expert Forum. „Acestea au reprezentat instrumente facile și accesibile prin care guvernele au asigurat investiții pentru primării și consilii județene, fără a distribui fondurile pe baza unor reguli foarte clare, transparente și cu mai multe  mecanisme de control, precum cele care reglementează fondurile europene”, se arată în raport.
Luna trecută, Guvernul Grindeanu a anunțat că pentru perioada 2017-2020 PNDL va beneficia de credite de angajament de 6,6 miliarde de euro. 
Spre comparaţie, Programul Operațional Regional (POR), finanţat din fonduri comunitare, are alocată pentru perioada 2014-2020 suma de 8,2 miliarde euro, iar Programul Infrastructură Mare 11,8 miliarde. Şi aici vorbim despre  investițiile mult mai mari ca dimensiuni. Dar nu asta ar fi problema principală, ci faptul că Executivul a emis o ordonanță de urgență care suspendă Legea finanțelor publice și favorizează cheltuielile discreţionare. 

Primarii opoziţiei primesc mai puţini bani

Potrivit unei monitorizări a EFOR privind alocarea de fonduri naționale pentru infra-structură începând cu anul 2004, pe baza căreia a fost elaborat un Index al Clientelismului, sunt evidenţiate şansele pe care le are un primar dintr-un partid de la putere să primească bani, comparativ cu un primar din opoziție. Maximum de clientelism s-a atins în anii 2007-2008, când, în timpul guvernării Tăriceanu, un primar de la putere primea de trei ori mai mulți bani decât unul din opoziție. 
Tendinţa a fost menţinută şi de guvernarea Ponta, chiar dacă nu a reuşit să se ridice întru totul la înălţimea „maestrului” Tăriceanu: în perioada 2012-2016, primarii de la putere au primit de două ori mai mulți bani decât cei din opoziție.
Trebuie menţionat aici faptul că fondurile sunt gestionate și distribuite de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Fondurilor Europene, condus în urmă cu câţiva ani de Liviu Dragnea, iar acum de „fina” sa Sevil Shaiddeh. Principalii beneficiari sunt primăriile și consiliile județene, iar banii se obțin pe bază de solicitare, o procedură mult mai simplă față de alocările din fonduri europene. 

Rolul traseismului politic din 2014

Cei de la Expert Forum men-ţionează faptul că această concluzie reiese și dintr-o sinteză a unui raport al Curții de Conturi publicat recent. „Migrația politică din 2014 a avut un cuvânt important de spus, având în vedere că primarii care au migrat la PSD au primit mai mulți bani după ce -și-au schimbat partidul. Așadar, acesta a fost un mijloc de a fideliza aleșii locali migratori. De asemenea, a fost un mecanism pentru a ține în viață primării rurale falimentare”, se arată în raportul EFOR. 
În 2014, atunci când „la butoane” se afla Liviu Dragnea, fondurile destinate PNDL au crescut cu 340,32%, conform Curții de Conturi. Între 2013 și 2016 au fost făcute plăți către beneficiari în valoare de 5,7 miliarde de lei, iar conform rapoartelor anuale ale MDRAP, pentru perioada 2015-2018, creditele de angajament au fost de 15,42 miliarde de lei, iar creditele bugetare de 2,75 miliarde. În 2015 au fost finalizate 371 de obiective de investiții, iar în perioada 2015-2018 au fost incluse la finanțare 3.565 de investiții.
EFOR menţionează și care sunt problemele legate de achiziții publice (care sunt responsabilitatea beneficiarilor, nu a MDRAP). Datele analizate de Expert Forum au demonstrat că achizițiile se fac în mod  netransparent, pentru că nu se publică aproape 50% dintre câștigători în SEAP. De asemenea, patru-cinci firme au câștigat între 50-60% din fondurile din contracte. În plus, aceste firme au legături cu toate partidele politice, dar și cu persoane care dețin puterea la nivel local sau central, iar multe dintre aceste firme sau deținătorii lor au probleme penale. „Chiar dacă partidele se schimbă, legăturile de putere locale tind să rămână active”, se arată în raport.  

Cheltuim acum, plătim mai târziu

Printre noile priorități ale etapei următoare a PNDL se numără unitățile de învățământ preuniversitar și cele de sănătate. Astfel, 2.500 de creșe și 2.000 de unități de învățământ preuniversitar ar urma să fie construite, reabilitate, modernizate sau dotate în vederea obținerii autorizațiilor de funcționare sau pentru buna desfășurare a procesului educațional. Cele 30 de miliarde de lei alocate reprezintă suma maximă care poate fi angajată de către autoritățile locale, chiar dacă nu există banii propriu-ziși în buget, creditele de angajament fiind practic estimările pentru anii următori, la investițiile multianuale; iar cele din PNDL sunt multianuale, de regulă pe o perioadă de patru ani. Previziunile pentru anii următori indică faptul că în 2020 sumele pentru investiții prognozate cresc vizibil, împingând astfel posibile datorii în sarcina următoarei guvernări. Nu trebuie uitat faptul că 2019 şi 2020 vor fi ani electorali, cu alegeri pentruParlamentul European, Parlamentul naţional, administrația locală și președinte. 

Cele mai citite

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă