23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCorina Crețu susţine că Regiunea NE a României are cea mai mare...

Corina Crețu susţine că Regiunea NE a României are cea mai mare rată de absorbție a fondurilor UE în 2007 – 2013

Regiunea de Nord-Est a României are cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene în perioada 2007 – 2013, a declarat sâmbătă, la Iași, comisarul european Corina Crețu, la dezbaterea "Dialog cu cetățenii", conform Agerpres.

"Deși este cea mai săracă, Regiunea de Nord-Est a României are cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene în perioada 2007 — 2013. Ați folosit banii europeni mult mai bine ca celelalte șapte regiuni din România", a afirmat comisarul european.
 
Corina Crețu a apreciat și faptul că municipiul Iași a știut să folosească banii europeni pe proiecte de calitate.
 
"Este un oraș care într-adevăr a folosit în modul cel mai eficient fondurile europene pentru modernizarea Capitalei Moldovei", a spus ea.
 
Prezent la dezbatere, europarlamentarul Cătălin Ivan a subliniat modul în care fondurile au dus la schimbări majore ale Iașiului.
 
"Uităm foarte repede cum era înainte. Uităm cum arătau bulevardele, uităm blocajele de la Biblioteca Centrală. Uităm tot și vrem ca totul să arate foarte bine. Uităm cum arăta Iașiul fără pasajul Octav Băncilă, că două mari cartiere erau izolate de centrul Iașiului. Avem impresia că pasajul (construit cu fonduri europene — n.r.) era acolo dintotdeauna. Nu a fost așa. Poate ar trebui să prezentăm mai des cum era orașul înainte și cum este acum", a spus Cătălin Ivan.
 
Pe de altă parte, în cadrul dezbaterii de la Iași, comisarul european Corina Crețu a evidențiat importanța politicilor de coeziune de la nivelul UE și a subliniat necesitatea luptei cu populismul și euroscepticismul.
 
"Pe primari, autoritățile locale, îi consider partenerii și aliații mei în implementarea politicii de coeziune. (…) Este poate politica cea mai vizibilă, care arată cum poate Europa să schimbe în bine viața de zi cu zi a oamenilor. Poate că slăbiciunea noastră cea mai mare este că nu reușim să comunicăm îndeajuns care sunt beneficiile UE, ale fondurilor europene, bugetului european care la ora actuală este un buget al solidarității inclusiv financiare între statele mai puțin dezvoltate și statele dezvoltate. Din acest punct de vedere cred că este de datoria noastră să ne luptăm cu populismul care începe să apară, cu euroscepticismul, dar, sigur, trebuie să învățăm și din criticile cetățenilor", a mai spus comisarul european Corina Crețu.
 
În cadrul dezbaterii s-a vorbit și despre viitorul Uniunii Europene, despre rolul României în Europa, oportunitățile și provocările cu care se confruntă Comisia Europeană.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă