13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieFirma Dacia va prezenta primul său model electric

Firma Dacia va prezenta primul său model electric

Primul automobil electric din istoria firmei Dacia va fi prezentat, în premieră mondială, în perioada 3 – 4 martie 2020, la Salonul auto de la Geneva.

Potrivit unui comunicat de presă al grupului auto Renault, care deține și uzina de la Pitești, la Geneva se va demonstra “o nouă revoluție pentru Dacia, care adoptă motorizarea electrică! Marca va prezenta în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață”.

Potrivit unor surse neoficiale, modelul electric Dacia, destinat a fi comercializat, din anul 2021, în Europa, îl va copia pe cel denumit Renault City K-ZE, care se vinde deja în China. În China, acest model se vinde cu echivalentul a 8.000 de euro, dar în Europa, Dacia K-ZE ar urma să coste circa 15.000 de euro.

La Salonul de la Geneva, constructorul francez va prezenta și modele electrice sub sigla Renault, unul dintre acestea fiind noul Twingo Z.E. Renault va mai dezvălui și motorizări de tip Hybrid și Plug-In Hybrid, denumite E-TECH, pe trei din modelele sale: Noul Clio, Noul Captur și Noul Megane Estate. Noul Megane Estate E-TECH Plug-in va fi astfel prezentat pentru prima oară cu ocazia Salonului de la Geneva din 2020. De asemenea, pentru utilizatorii de vehicule comerciale, va fi prezentat modelul Kangoo Z.E Concept.

Grupul Renault are deja o experiență de peste zece ani în domeniul mobilității electrice, iar extinderea acestui tip de propulsie și sub sigla Dacia este determinată de tendința mondială de reducere a poluării, inclusiv de către automobile. Urmează să intre în vigoare obligația unor emisii maxime de CO2 de 95 de grame pe kilometru, obligație greu de îndeplinit pentru mașinile Dacia cu motor termic (pe benzină sau Diesel), în timp ce, prin comparație, mașinile sută la sută electrice au emisii zero.

Totuși, la Salonul auto de la Geneva din acest an, Dacia va prezenta și o nouă versiune cu motor termic, însă ecologic, alimentat atât pe benzină, cât și pe GPL,  denumită TCe 100 ECO-G ECO-G. Tot la Geneva, Dacia va expune și o serie limitată, denumită “Anniversaire”, prin care va sărbători 15 ani de prezență comercială pe piața europeană.

Statul român relansează Programul Rabla

Acum câteva zile, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din fostul Guvern Orban, Costel Alexe, a prezentat primele date oficiale despre programul Rabla 2020, destinat ecologizării parcului auto din România, prin stimularea procesului de casare a mașinilor mai vechi de opt ani și de cumpărare de automobile noi – inclusiv de mașini cu propulsie electrică sau hibrid.

Potrivit ministrului Mediului, cel mai mare ajutor financiar de la stat va fi acordat, în anul 2020, pentru maşinile electrice, cărora le este rezervat programul “Rabla Plus”. Pentru a beneficia de programul “Rabla Plus”, cumpărătorii nu vor fi obligați să caseze o maşină veche. Cumpărătorii de automobile electrice vor primi de la stat un voucher de 45.000 de lei (aproape 10.000 de euro). De asemenea, pentru o maşină hibrid plug-in, statul oferă un voucher de 20.000 de lei, iar un cumpărător de motocicletă electrică va primi un voucher de 3.000 de lei (circa 600 de euro).

Opțional, cumpărătorii de vehicule electrice sau hibrid pot combina aceste facilități, rezervate programului “Rabla Plus”, şi cu o primă de casare a unui automobil vechi, obținută prin programul “Rabla Clasic”. În anul 2020, ca și anul trecut, voucherul acordat pentru a cumpăra o mașină nouă cu propulsie pe benzină, pe motorină sau GPL, va fi în valoare de 6.500 de lei (circa 1350 de euro). Această primă este majorată cu 1.000 de lei dacă maşina nouă se înscrie în pragul de emisie de 96 grame de CO2 pe kilometru.

O premieră a anului 2020 este posibilitatea de a cumpăra, prin programul Rabla Clasic, și motociclete. În cazul acestora, voucherul primit în schimbul casării unei mașini vechi va fi echivalat cu suma de 3500 de lei.

În anul 2020, programele “Rabla Clasic” și “Rabla Plus” vor începe în luna martie. Ambele programe vor avea, în acest an, un buget total de 545 de milioane de lei, dintre care 140 de milioane de lei sunt rezervați pentru achiziţia de maşini electrice sau hibrid plug-in.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă