Cifrele care demontează un mit: Viaţa din „Epoca de Aur“ era mai scumpă decât astăzi. Ce preţuri erau prin magazine acum 30 de ani | Cea mai citită analiză a săptămânii

de Adrian Bărbulescu , 19 martie 2017 - stire actualizata la ora 13:12, 19 martie 2017

Cum ar fi să daţi aproape trei lei pe o franzelă sau mai mult de opt lei pentru un litru de ulei? Deja aţi făcut-o sau au făcut-o părinţii voştri acum 30 de ani, la apogeul regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu.

Nostalgicii comunişti suspină şi acum după Epoca de Aur, când, spun ei, se trăia mult mai bine ca acum. Statul „îţi dădea“ serviciu şi casă, viaţa era mai frumoasă şi mai ieftină, aveai bani să te duci la munte şi la mare de două ori pe an şi repertoriul poate continua la nesfârşit.

Punând cap la cap datele statistice, amintirile personale şi ale colegilor de redac-ţie, coroborate cu presa vremii, „România liberă“ este în măsură să demonstreze exact contrariul: în 1987 costul vieţii era mult mai mare decât în 2017. Doar câteva categorii de cheltuieli erau mai mici decât acum, dar acest lucru era şi el estompat de majoritatea celorlalte, unele preţuri fiind şi de câteva sute de ori mai mari decât acum. Să nu uităm şi că bătea vântul prin galantare, iar multe produse eram nevoiţi să le cumpărăm de la speculă, cu preţuri pe măsură. 

Potrivit Institutului Naţio-nal de Statistică, la nivelul anului 1987 salariul mediu net pe economie era de 2.872 de lei. Conform aceleiaşi surse, în luna decembrie 2016 (acestea sunt ultimele date disponibile) câştigul salarial mediu net era de 2.354 lei. Cum salariul de acum 30 de ani era mai mare cu 22% decât cel de acum, pentru a obţine preţuri comparabile trebuie să le reducem pe cele din 1987 tot cu 22%. Aşa a rezultat ultima coloană a tabelului alăturat, “Preţ 1987 ponderat, echivalent 2017“, pentru a nu compara mere cu pere. 

Mâncarea, mult mai scumpă în 1987 decât în 2017

Primul şoc îl avem la produsele alimentare, care, după ce că de cele mai multe ori lipseau din magazine, erau scumpe şi atunci când se găseau “la oficial“. Bunăoară, kilogramul de pulpă de porc fără os costa 37 de lei, adică 29 de lei, preţ ponderat, în condiţiile în care acum poţi cumpăra acelaşi produs din hipermarket cu 17 lei. Brânza telemea era vândută acum 30 de ani cu 40 de lei kilogramul (31,2 lei în valori comparabile), faţă de 20 de lei în prezent. 

“Problema era însă că în magazine nu se găsea mai nimic, cu atât mai puţin carne, pe care o procurau doar cei care aveau rude sau relaţii ce lucrau în abatoare. Cât despre mezeluri, se găseau doar câteva tipuri de salam, cărora li se adăugau slăninuţa afumată şi slăninuţa cu boia“, îşi aminteşte Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Tot el spune că, în ultimii ani ai dictaturii comuniste, preţul kilogramului de mezeluri era cuprins între 25 şi 50 de lei, la acest din urmă barem încadrându-se produsele de calitate superioară, de genul muşchiului file, care oricum nu se găseau pe piaţă. După ce că se distribuiau cu  “raţia“ şi zahărul şi uleiul (un kilogram, respectiv un litru de persoană pe lună), erau mult mai scumpe (aproape dublu) ca acum. 

Şi viciile erau mai scumpe ca acum. Un pachet de ţigări Cişmigiu (considerate a fi premium) costa 25 de lei în 1987 (19,5 lei în preţuri comparabile, faţă de 15 lei, preţul mediu acum). Ce-i drept, aveai la îndemână şi variante mai ieftine, cum ar fi Snagov (10,5 lei) sau “popularele“ Carpaţi (4 lei pachetul). Însă în ultimii ani ai dictaturii la tutungerii nu se mai găseau decât Pescăruş şi Snagov fără filtru, care aveau un gust oribil. La speculă găseai Carpaţi, dar la preţul de 10 lei pachetul. Şi tot de la speculanţi puteai să cumperi ţigări străine, care se împărţeau în două categorii: est-europene (BT, Vikend) la 50 de lei şi americane (majoritar Kent, câteodată şi Marlboro) la 100 de lei. 

Locuinţe mai ieftine, aparatura electrocasnică – un lux

Lucrurile deveneau şi mai complicate atunci când venea vorba de achiziţionarea aparaturii electronice şi electrocasnice pentru locuinţă. Ce-i drept, locuinţa în sine era mult mai ieftină decât acum: 140.000 lei pentru un apartament cu două camere, după cum reiese dintr-un studiu realizat de dezvoltatorul imobiliar Impact, adică 109.000 lei în preţuri comparabile. Acum, conform portalului imobiliare.ro, un apartament de două camere în Bucureşti costă în medie aproximativ 50.000 de euro, adică 225.000 lei. Mai mult decât dublu faţă de acum 30 de ani. 

Dar locuinţa, odată cumpărată, trebuia şi utilată cu tot felul de lucruri, cum ar fi televizor sau maşină de spălat. Un televizor Elcrom costa nu mai puţin de 12.500 lei, adică 9.750 lei în preţuri ponderate. Cu banii ăştia acum îţi cumperi un televizor inteligent, ultimul răcnet, nu Elcrom, care şi la vremea respectivă era depăşit moral faţă de produsele de după Cortina de Fier. În anul de graţie 2017 un televizor LCD fără prea mari pretenţii poate fi cumpărat din magazinele de specialitate cu aproximativ 700 de lei. 

La capitolul maşină de spălat şocul era şi mai mare. Majoritatea celor prezente în magazine erau maşini de spălat neautomate, care costau câteva sute de lei. Dacă însă îţi doreai un salt tehnologic şi optai pentru o maşină de spălat automată produsă în Cehoslovacia, trebuia să scoţi din buzunar 4.500 lei, adică echivalentul a 3.500 de lei în bani actuali. În prezent, una dintre cele mai ieftine maşini de spălat automate costă aproximativ 700 de lei, de cinci ori mai puţin. 

Plăteai mai puţin la întreţinere

„Te scoteai“ însă cât de cât la întreţinere şi la factura de energie electrică. În 1987, întreţinerea lunară pe timp de iarnă a unui apartament de trei camere cu trei persoane costa aproximativ 300 lei, potrivit lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, adică 234 lei în preţuri echivalente. Acum, factura la întreţinere sare de 300 de lei dacă e o iarnă geroasă. Trebuie însă ţinut cont de faptul că mai tot timpul caloriferele erau reci, iar apa caldă era o raritate. 

La electricitate, factura lunară pentru acelaşi apartament cu acelaşi număr de persoane era de aproximativ 40 de lei – 31 de lei în preţuri comparabile – faţă de 100-110 lei în prezent. Ce-i drept, în perioada comunistă nu avea prin casă mari consumatori, cum ar fi aparate de aer condiţionat, programul televiziunii naţionale era de doar două ore şi unde mai pui că se mai şi oprea curentul timp de două ore în fiecare seară.  

Cu trenul şi cu maşina, la munte şi la mare

„Omul nou“ în devenire, aşa cum îl voia conducerea de partid şi de stat, nu stătea numai acasă, ci mai şi călătorea. Atunci când venea vorba de concedii sau vizite la rude din provincie, mobilitatea personală era mult mai accesibilă. Un bilet de tren pe ruta Bucureşti-Constanţa, de exemplu, costa 51 de lei, adică echivalentul a 40 de lei, faţă de 60 de lei în prezent. Dacă făceai abstracţie de condiţiile din vagoane (nici vorbă de aer condiţionat, ca acum, sau prize pentru laptop – oricum nu aveai la ce le folosi), călătoria cu trenul era, pe majoritatea rutelor, mult mai rapidă decât acum. 

Însă un statut social mai ridicat implica să-ţi cumperi o maşină, chiar dacă până la mare, de exemplu, făceai vreo şase ore în loc de două şi jumătate cu trenul. 

Un autoturism Dacia 1300 cu îmbunătăţiri (să nu vă gândiţi la aer condiţionat!) costa 89.000 de lei – aproape 70.000 de lei echivalent – faţă de doar puţin peste 30.000 de lei cât dai acum pe o Dacia Logan.   

Comentarii

 • Coriolan

  27 aprilie 2017 13:07

  Un apartament cu 3 camere costa 100 mii lei, salariul mediu net era 3000 lei. Iti trebuiau 33 de salarii să cumperi un apartament. Același apartament acum este 60 mii euro. În cât timp poți să îl cumperi la salariile de acum??? Că să îl cumperi in 33 de luni ar trebui să ai un salariu net de 1800 euro Net pe lună, brut 2700 eurolună.

  raspunde comentariului
 • STEFAN

  29 martie 2017 13:41

  Ce ma mira este ca toti dau crezare INS-ului ! Pai nici salariile medii de atunci nici cele de acum nu sunt reale! Ele sunt umflate cu pompa ca sa iasa raportul la punctul de pensie cat mai mic si sa se plateasca pensii de mizerie! exemplu din 1986 = 3600 lei salariul mediu ! mai sa fie ! sau aum 2300 sal mediu ! poate cu evaziune cu tot!

  raspunde comentariului
 • teodor

  27 martie 2017 9:22

  As raspunde si unei doamne cu tupeu de la putere, in privinta unei afirmatii a dumneaei cu privire la pensii. Pensia era calculata -in perioada comunista- luind in calcul veniturile dintr-o perioada aleasa de viitorul pensionar sau din ultimii ani de serviciu. Insa in perioada aceea de multe ori se lucra si sambata si duminicanu existau zile libere nationale decat de 1 mai , 23 august ,anul nou

  raspunde comentariului
 • teodor

  27 martie 2017 9:12

  Am uitat sa va spun ca desi la cartela, benzina in general nu se gasea.Erau cozi interminabile la statiile de benzina.Pare-mi-se ca si zaharul era cartelat.

  raspunde comentariului
 • teodor

  27 martie 2017 9:04

  Hai sa zic si eu ceva...Da, asa e tigarile Snagov cu filtru un pic mai emancipate decat Nationale sau Carpati de care tuseai rau erau 8 lei, pline de cioate, cand le fumai ramanea un ciot nears si aveau gust rau. Dar incepand cu 1980 a inceput austeritatea. Sa ma refer la alimente au crescut preturile incet incet iar produsele au inceput sa fie din ce in ce mai rar pe rafturi. Astfel, in apropierea anului 1989, carnea, legumele de baza, uleiul erau la cartela. Salamul obisnuit era cu soia, avea in el ingrediente care-i dadeau un gust neplacut, dar si asa se gasea greu. Painea se gasea in cantitati limitate. Laptele se cumpara la cozi de pe la 4 dimineata in cantitati limitate.Imbracaminte, pantofi, in 1989 nu prea gaseai, sau gaseai de proasta calitate.Benzina era la cartela. Mai doriti?

  raspunde comentariului
 • iordachepuiu

  20 martie 2017 20:37

  la tigari aberezi CISMIGIUL era 11 lei,am fumat.......ani,carpati,2,5 lei,etc.,la serviciu luai in medie 100 leizi.azi cati iau?imparte 1450 la 21 zile lucratoare?????

  raspunde comentariului
 • D. Gheorghe

  19 martie 2017 16:05

  Comunismul a fost o porcarie de la inceput si pana la sfarsit. Singurul lucru bun de atunci pe care mi-l amintesc este faptul ca eram tanar. Nostalgicii comunismului, toti membrii ai clasei muncitoare, azi o clasa din fericire disparuta, primeau cu mult mai mult decat meritau, ceea ce in scurt timp a dus la falimentul economic al tarii si la ruina totala. Azi miorlaie ca a fost mai bine, ei, nerusinatii care au distrus o tara.

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   29 martie 2017 9:50

   D. Gheorghe, ai perfecta dreptate. Eram tineri iar domnisoarele veneau cu noi pt. o savarina si un Cico, lucru de neconceput azi pt. 99 dintre muierile din ziua de fata. Cat despre privatiuni, secu, mitinguri, cozi la haleala, buleftrica ce se stingea cand iti era lumea mai draga, acordul global, sedintele cu biletele, turnatori, ciripoi, gusati, activisti, samd., nu mai zic nimic ca-s hiper cunoscute, toate! Hai noroc!

   raspunde comentariului
 • Maerus

  19 martie 2017 11:32

  Ca sa faci paritatea leului din anii 80 cu cea de azi trebuiesc facute calcule mai complexe.Comparatia este sub orice critica.Amintesc numai faptul ca preturile la gaz ,electrica ,apa erau mici,nu se pot compara cu cele de azi.Era un lux sa iti cumperi o masina,tv color.

  raspunde comentariului
 • Cujba Ion

  18 martie 2017 6:10

  Erau preturile mai mari in lei dar si salariile erau de trei ori mai mari. Aveam salariu de 5550 lei iar acum am pensia de 1846 lei dupa legea de atunci a-si fi avut pensia dubla . Totusi este mai bine acum ,din foarte multe motive libertatea de a calatori ,de a spune ce gandesti ,de a cumpara ceea ce-ti doresti ,de a-ti educa copii unde doresti etc etc etc.NU MAI BATEM IN PERETI CAUTAND MICROFOANE

  raspunde comentariului
 • Popa munteanu

  17 martie 2017 19:36

  Bt in 89 era 8 lei daca mai vreti vă dau alte 100 de exemple

  raspunde comentariului
 • PADUREAN LIVIU

  17 martie 2017 18:45

  da Q!! asa era dar acuma este mai rau ! nu utati eu am trait in plin comunimul acuma este o hotie pe fata mor omeni de fome umbla la gene sa recupereze maicarea aruncata de cei mai avuti pai asta ziceti dv ca este mai bine sau cheltuim mai mult macar avei un job era rau dar este mai rau fara de rau !!

  raspunde comentariului
 • aaa

  17 martie 2017 7:59

  Si voi astia care scrieti asemenea rahaturi sunteti tot niste nostalgici. Nostalgici pentru ca nu ati trait vremurile. Iar alte sute de fraieri stau sa piarda timpul sa comenteze. Gata, deja am pierdut si eu 30 de secunde cu voi

  raspunde comentariului
 • nisof

  16 martie 2017 23:56

  POPOARE INFERIOARE DE TIMPITI BALCANICI, NU SE POT SUSTINE SINGURI SI DEVIN CA PORCI, ORCE RÃHAT ARUNCAT DE DICTATURA COMUNISTA EI SUNT MULTUMITI!! ROMÂNIA COMUNISTA A FOST UN RÃHAT BALCANIC FATA DE GERMANIA "CAPITALISTA!"! IN REGIMUL LUI HITLER, NEMTI TRÃIAU MAI BINE DE CÃT TOTI EUROPENI! IN COMUNISM, GERMANIA COMUNISTA AVEA VIATA MAI BUNA DECÃT CELELALTE RÃHATURI COMUNISTE SI DE PROPRIA UNIUNE SOVIETICA! ACUMA IN CAPITALISM, GERMANIA ARE CEA MAI BUNÃ VIATA DIN EUROPA, PENTRU ASTA NÃVÃLESC TOTI ANALFABETI, PARAZITI SI MAIMUTE AFRICANE IN GERMANIA! ASTA ESTE ADEVÃRUL, NU BLA, BLA, BLA, AL VOSTRU DE ****** INFERIORI DE RÃHAT BALCANIC, NEMTI SUNT SUPERIORI FATÃ DE VOI, MÃGARI TIMPTI BUNI PENTRU JUGUL COMUNIST!

  raspunde comentariului
  • kiki

   21 martie 2017 0:56

   prostovane NU mai scrie cu majuscule ca faci spume la gura... pe de alta parte cu babaciunea aia proasta care a deschis poarta Europei toata desteptaciunea nemtilor sa dus la WC !

   raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  16 martie 2017 23:07

  Eu m-am nascut in Bucuresti in anul 1956, pe strada Aviator Petre Cretu Nr. 57 aproape de Manastirea Casin, si in anii 1950, 1960 si 1970 viata in Romania era intr-adevar foarte buna si foarte ieftina in comparatie cu situatia catastrofala a anilor 1980 ! Tot ceea ce vroiai in anii 1950 pina in anii 1977, 1978, 1979 se putea cumpara, dupa aceea situatia generala s-a schimbat mult in rau, ceea ce m-a determinat pe mine si pe foarte multi altii sa parasim definutiv Romania ! Noi am facut parte din acel grup mare de romani care am plecat in Suedia cu directia finala de stabilire in SUA. Nu am mai putut ajunge in SUA pt. ca n-am avut banii necesari pt. avion. Daca Romania Libera face comparatii economice dintre Romania "de atunci" si Romania de acum, atunci sa se ia la comparatie, asa cum am scris mai sus, anii de dinaintede a incepe catastrofa economica a lui Ceausescu !

  raspunde comentariului
 • daniel

  16 martie 2017 8:27

  am impresia ca orice semidoct devine in Romania gazetar.Nu asa se face o analiza a nivelului de trai.Insa ce sa ma astept la o tara unde incompetenta mai are Putin si e trecuta in constitutie.

  raspunde comentariului
 • Ene

  15 martie 2017 21:34

  cei care pling vremurile apuse sunt niste borfasi . Daca nu va convine scoate-zi Romania din Cominitatea Europeana . . Ori nu le-ati trait acele vremuri ori faceati parte din nomenclatura comunista . Magazinele erau goale , . Program TV nimic.,Libertate de exprimare zero. La inceput de an si la sosirea toameni mergei si Diuminica la cules cartofi ,mere ,sau la plantat puieti. Saracia era uriasa. Stateai la cozi mari ca sa cumperi ceva de mincare -,carne cu multa grasime, adidasi, labe de gaina . etc.

  raspunde comentariului
  • daniel

   16 martie 2017 9:12

   si tu esti un *****. Sa insulti oameni pe care nu-i cunosti este un obicei pur romanesc.Ca sa vezi cat de dobitoc esti, eu am trait din plin vremurile acelea, INCLUSIV anii `70, daca intelegi ce vreau sa spun. Tot in vremurile apuse sunt si acestia inclusi.Este normal ca aceia care nu se pot adapta nebuniei de acum sa fie nostalgici, nu trebuie neaparat sa-i insultam.

   raspunde comentariului
   • 16 martie 2017 15:00

    partea cea mai trista e ca astia de acum care-i injura pe aia de atunci sint...copiii unora de atunci. Care, foarte posibil, erau circiumari, vinzatori la magazin, instalatori, strungari prin fabrici si uzine..etc. Adica numai mici zei care faceau sau puteau face spagi si fusheraiuri. Pe unii, in urma unor asemenea smecherii, la nivel mare, ii saltau unii. iar nevestele spuneau ca i-au ridicat "numa' pt un banc cu niculae".Aia era cea mai tare barba.

    raspunde comentariului
 • Ioan

  15 martie 2017 11:16

  PRETURILE LA TOATE MARFURILE SE FAC IN DOLARI NU IN LEI.2872 lei = 705 la valoarea din 1987.Ajustam 705 cu inflatia pe 30 de ani si rezulta ca astazi ar trebui sa avem un salariu mediu net de 1540 ca sa ne comparam cu 1987. Adica 65 de milioane pe luna.PE CINE CREDETI CA MINTITI VOI BA??

  raspunde comentariului
  • XXX

   15 martie 2017 19:52

   Ioan, daca nu iti place exemplul cu porcul, sa luam o Dacie, care din cit am inteles costa in Romania 70,000 lei. Daca e sa luam cursul oficial de schimb pe care lai dat tu ca exemplu, o Dacie costa 17,000 de dolari americani. Pentru comparatie o Toyota Camry in 1985 cumparai cu sub 11,000 dolari in America, BMW 3, cu 21,000 de dolari. Dacia era vinduta pe atunci in strainatate cu 2,000-3,000 de dolari, si trebuie sa recunoastem ca dupa calitate cam atit valora. Deci daca luam valoarea reala la o Dacie noua, tot la concluzia aia raminem ca in realitate in Romania salariile erau cam 50-100 dolari pe luna.

   raspunde comentariului
  • XXX

   15 martie 2017 19:15

   Ioan to gresesti cind iei in calcul schimbul oficial. In realitate lua salar de doua trei luni sa cumperi un pork viu la tirg. Vrei sa spui ca up pork viu costa atunci peste 2,000? Daca e sa luam costul real sa cumperi un pork viu comparat cu salarul lunar, iesim la concluzia ca oamenii primeau intre 50-70 pe luna in realitate. De aia au fost interzise importurile, fiindca rata de schimb oficiala nu a fost reala.

   raspunde comentariului
   • 16 martie 2017 8:37

    Problema ca pe vremea aia erau doua cursuri leu-dolarunul pe care-l stiam toti la care sa spunem, iti schimbai leii in dolari cins plecai "in delegatie'..sau 'excursie'..si un alt curs de vreo 6 lei parca vazusem asta intr-o enciclopedie din vremea aia folosit la schimburi interstatale.

    raspunde comentariului
    • XXX

     16 martie 2017 23:27

     Indiferent de cursul la care se schimba intre state, sau la negru, valoarea adevarata reiese din exemplul meu cu Dacia. In Romania plateau 17,000 de dolari pe o Dacie daca ne luam dupa cursul oficial. In Strainatate costa sub 3,000 de dolari. Deci valoarea reala era cam 25leidollar. De aia nu era voie sa importe Romania produse, si produsele domestice trebuiau rationate.

     raspunde comentariului
     • kiki

      21 martie 2017 1:11

      asa e o dacie costa 3500 dolari ir in lei costa 70 000 si trebuia sa astepti ani de zile. Dolari nu aveau decat arabitoii si cei care munceau pe-afara trimisi de comunisti ! pachetul de kent era 100 de lei, o pereche de blugi 1000 lei minim. In shop era 17 dolari, iar Kentul 6 dolari cartusul . Pe piata neagra se schimba cu 70 lei si apoi cu 100 de lei. O camera la hotel Bucuresti era 70 de lei, La restaurant Bucuresti mancai 2 persoane si o sticla de vin 70 lei in 90 etc.Din 80 au tot urcat preturile si au disparut alimentele. Acum totusi preturile la alimente sunt mari fata de vest.

      raspunde comentariului
 • amicu

  15 martie 2017 10:39

  Un mit de mare circulatie printre idioti, un mit intretinut de profitorii vremii lui Ceasca si de "social-democratii" de azi - multi dintre ei parte si din categoria anterior pomenita - caci pentru ei viitorul e inapoi, inainte e numai vreme rea pentru ei. E adevarat ca sint multi neadaptati la vremurile curente, multi care resimt un stres imens ca trebuie sa ia decizii in viata, era mult mai bine cind hotara feudalul pentru ei.

  raspunde comentariului
 • eugen

  14 martie 2017 20:08

  salarial mediu net era de 2.354 lei in 2016 ....unde era asta ??? in Romania ?? .Si acum bietii oameni stau cu minimul pe economie ,si isi distrug sanatatea ,hotilor

  raspunde comentariului
  • 15 martie 2017 11:21

   Pai ca sa fie acel salariu mediu 2354 lei, asta presupune ca MUUUUUUUUUULTI vor avea salarii de *****, gen minim pe economie si CITIVA salarii imense.Asta e binefacerea capitalismului.Macar dele-ar avea pe merit.Problema rezida nu in faptul ca n-au fost cozi, lipsuri, etc..nu le contesta nimeni.Reala problema ramine COMPARATIA intre acum si atunci in afara de libertatea de a striga degeaba orice si dreptul de a circula prin europa pt care, din cauza unora, sintem catalogati hoti, banditi, ******, etc..nu vad avantaje.Azi nu angajati suficienti, nu salarii, nu conditii..O fi capitalismul REAL mai bun, dar ce e la noi..nu prea. Si nu ma convinge nimeni ca "din cauza alora de la putere care sint comunisti"..O laie, tinerii frumosi si liberi au avut n posibilitati sa-si puna sisau aleaga capitalisti reali. Si?...nu se vede nimic.

   raspunde comentariului
 • DRAGOS HAHAIANU

  14 martie 2017 19:18

  Articolul nu e rau, ar mai putea fi adaugate si altele de exemplu, ca in ultima perioada nu se mai gasea nici macar vin sau bere, de bauturile spirtoase nici macar nu are sens sa vorbesc - aparusera tot felul de porcarii, cica naturale, de genul Primula asteptai cu anii sa ti se monteze telefon etc etc etc, dar sunt câteva observatii de facut. Lumea a evoluat in ansamblul ei si multe lucruri sunt mai ieftine acum decât atunci datorita acestei evolutii generale. Nu stim, de exemplu, ce s-ar fi intâmplat cu internetul in plina dezvoltare ceausecoida, dar cu siguranta nu am fi fost pe locul al doilea in Europa ca viteza. Si nici nu cred ca am fi putut accesa orice si oricând, ca acum.Sigur, pe atunci eram ceva mai tineri si se parea ca, spre deosebire de acum, ai viitorul asigurat. Una peste alta, in opinia mea, ca sa regreti la modul propriu acele timpuri, trebuie sa fii cu necesitate *****.

  raspunde comentariului
 • adi

  14 martie 2017 19:16

  Batea vantul prin galantare. Primul lucru care mi-a trecut prin cap, dupa ce am citit titlul, a fost ca or fi fost preturi mai mici, dar doar la ce se gasea. Imi aduc aminte o coada la peste unde era sa fiu sufocata intre niste mamaie care se impingeau sa ajunga in fata, evident nerespectand coada, dar si netinand cont ca se aflau si copii pe langa burtile lor. Exact ca intr-o turma de oi. Pe urma, cu niste ani inainte de 90, nu gaseam deodorant, sapun, ciorapi, haine, mancarea era la suprapret pe sub tejghea pentru cine nu avea rude la tara. Evident, cei care au avut rude la tara pretind contrariul. Alta amintire e dintr-un magazin pe langa care am trecut intamplator, in centru, cu mama, unde am observat lume masata la usa. Se baga marfa! Am asteptat, iar cand au deschis usile, lumea a dat buzna inainte exact ca la reducerile din SUA de azi. Haine cazute, oamenii calcau pe ele, se luptau unii cu altii. Ne-a cazut in mana doar o jacheta mai mare decat imi trebuia si alba, culoare care nu imi placea deloc. A trebuit sa o cumparam, ca alta nu mai era si unica mea jacheta veche era prea veche. Toata marfa se epuizase imediat. Ar trebui punctate cum trebuie aceste lucruri pentru cei multi care ii cred pe fostii nomenclaturisti, care aveau tot ce le era necesar si acum evident pretind ca a fost mai bine. Desigur, omit sa spuna ca doar pentru ei.

  raspunde comentariului
 • Liviu

  14 martie 2017 13:37

  "Un pachet de igări Cimigiu considerate a fi premium costa 25 de lei în 1987 19,5 lei în preuri comparabile, faă de 15 lei, preul mediu acum."nenea, premium acum is alea de 35 de lei, gen Djarum sau alte Sobranie-Russian coctail, in rest, cele "medii" cum spui, nu au nici o legatura cu tigarile medii. Poate cu oribilul Pescarus.Ca gustul astora de acum, fie el marlboro sau Kent este acelasi pt toate, cam cum era Carpati de Tg.Jiu pe vremea aia. "Ce-i drept, aveai la îndemână i variante mai ieftine, cum ar fi Snagov 10,5 lei sau popularele Carpai 4 lei pachetul." Carpati CU filtru era 3,75 lei, Carpati FARA filtru 3,25. Asta dupa scumpirea din anii 80, prin anii 70 era 2,50 lei pachetul.Carpati TM sau Sf.Ghe. gaseai greu si eventual la 5 lei pachetul, nu la 10. Si mai aveai alternativa Ok acele Ppular, Ligueros, H'Upmann.. mai scumpe nitel la specula dar tari. Iti cam ajungea o tigara din aia cit pt 3 din cele normale. " i tot de la speculani puteai să cumperi igări străine, care se împăreau în două categorii est-europene BT, Vikend la 50 de lei i americane majoritar Kent, câteodată i Marlboro la 100 de lei. Da, Kent 100, poate si 80.dar BT=15 lei pachetul la barurile din care luam eu 12 lei oficial sau 20 la bisnitari. MAX 25 ala cartonat.Vikend-25-35VEK Astea erau mai tari 30-35.Asta ca sa nu luam de buna o singura parere.Apoi, in TOATA lumea preturile de atunci erau mai mari ca cele de acum.la fel cum 1 dolar din 1900 ar fi azi mult mai multi...

  raspunde comentariului
 • Dan

  14 martie 2017 11:20

  Astea-s comparatii absurde pentru ca se refera la salariul mediu de atunci si de acum. Comparati totul la salariul minim sau la ajutorul de somaj, sau la lipsa ajutorului de somaj, si atunci veti intelege mai bine ce inseamna o casa, care se repartiza atunci si pe criterii sociale, o paine, un bilet de tramvai.

  raspunde comentariului
 • Nemesis

  14 martie 2017 3:46

  Behehehe...pai atunci luai un apartament cu 30 de salarii, si puteai face asta chiar asa, in 30 de rate,in doia ani jumate erai proprietar, acum o "gaina corporatista pusa la ouat" in Pipera cu 1600-2000 lei in mana mai cumpara apartament in 25 de ani, sau niciodata!Nu comparati bunurile de larg consum de atunci cu cele de azi, nu are rost...un frigider Arctic m-a tinut 28 de ani, si era bun cand l-am dat, acum tine un frigider 4-5 ani, si altul...

  raspunde comentariului
  • Errare humanum ...

   16 martie 2017 10:36

   In ceausismul terminal era groaznic. Preturile reale erau imense, calitate ioc, dar ... era o perioada minunata pentru proshti si trogloditi, care promovau usor gratie se-kuritatii si politicii de cadre a pcr, o buruiana sociala plantata si dezvoltata de rusi, utilizand niste etnii conlocuitoare cu oarecari tendinte ranchiunos - revansarde.

   raspunde comentariului
 • Gheorghiu

  13 martie 2017 22:11

  3.063 Lei salariul mediu net in 1989, 2.196 Lei salariul mediu net in 2017 . Pe logica voastra dar cu preturi reale nu "statistic imaginare" 3.063 - 150 chiria3camere1989 - 270 intretinerea lunara iarna 3camere1989 - 60 abonament ITB pt un adult si 2 copii1989 - 50 energia electrica 1989 - 200 taxe, impozite, samd1989 = 2.333 lei 25 pretulkg telemea naturala ! 1989 = 93 kg ... In 2017 2.196 - 1000 chiria minima 3camere2017 - 450 intretinerea lunara iarna3camere2017 - 140 abonament ITB pt un adult si 2 copii2017 - 180 energia electrica 2017 - 200 taxe, impozite, samd2017 = 226 lei 20 pretulkg telemea sintetica ! 2017 = 11 kg, restul cheltuielilor in 2017 ... avans salarial, un istovitor al doilea job, etc. "Statistica 2017" e muuuult peste "statistica propagandistica 1989" , minte de 10 ori mai mult !

  raspunde comentariului
 • Aiureli!

  13 martie 2017 21:10

  Pe atunci chiriile la apartamente, gazele, curentul, apa, intretinerea, benzina, asigurarea auto, aveau preturi ridicole fatza de jecmaneala ca-n codru de acum. Si preturile la produsele de consum erau mai mici si nu erau falsificate ca acum.Un articol mincinos......Leo

  raspunde comentariului
 • gabichiti

  13 martie 2017 18:53

  E cam mincinos articolul ,carpati pana in 86 au fost 2,5 lei apoi 3,25 cismigiu 21 lei ,snagov cu filtru 6lei ,marasesti 1,15 bucegi 4,5,amiral 6 lei carne de porc cat a2a 15 lei ,cat 1a 31lei paine alba 3,6 batoane 1leu ,cornuri 1,25,Bt ,DS apollonia arberia ,gent vikend si multe alte tigari cu exceptia KENT care era 100-125 nu au fost mai mult de 35

  raspunde comentariului
 • Neagu Giuwara

  13 martie 2017 17:33

  Am trait in minciunile comu iste si de 25 de ani traim in cele cakapitaliste. Singurele adevaruri popu latia Ro s-a injumatatit fata de 1990, iar datoria externa de azi e de 100.000.000.000 euro fata de zero in 1990.

  raspunde comentariului
  • Dinu G. Giurascu

   13 martie 2017 18:31

   Nici pe vremea marilor invazii tatare sau rusesti nu s-a injumatatit popu latia Ro ca pe timpul ciumii rosii pese de 1990-2017 !

   raspunde comentariului
   • cetateanul

    14 martie 2017 14:16

    Asa este! Și ca să completez, constat cu stupoare că nici măcar războaiele mondiale, năvălirile barbare și comuniștii nu au distrus orașul în care trăiesc așa de rău cum l-au distrus democrații ăștia post revoluționari cu tot felul de proiecte de reabilitare prin care au distrus pur si simplu monumente istorice de sute de ani, reabilitări care de fapt s-au dovedit a fi tunuri financiare!

    raspunde comentariului
 • XXX

  13 martie 2017 17:25

  Cel mai usor de calculat pretul vieti de atunci este sa te uiti cit costa sa cumperi un pork viu de la tirg. Atunci costa cam doua-trei salarii lunare. Acum ar costa cam doua saptamini. Unele preturi erau false, ca de exemplu o franzela, si de aia era rationat. Preturi reale se vedau cind omul dorea sa cumpere o pereche de blugi, sau un packet de Kent. Daca luam pretul la un pork, blugi si alte lucruri, constatam ca un salar lunar era de fapt cam 70 dollari. Faptul ca in epoca de aur pretul valutei era controlat nu permitea sistemul sa dea drumul la vinzare fara limita, fiindca in realitate oamenii erau platiti ca sclavii, pe cind oficial arata ca primeau citeva sute de dollari pe luna.

  raspunde comentariului
 • cotcodila

  13 martie 2017 17:06

  dar de pensiile de acum de 400 lei nu vorbiti ,javrelor,taica-meu lucra pe santier lua peste 5000 lei in mana pe vremea raposatului,in multinationalele din preajma Brasovului se ia maxim 1200 lei net plus bonuri de masa ,ba mincinosilor lu soros

  raspunde comentariului
 • Raul

  13 martie 2017 17:06

  Eu am fost otelar la 18 ani!Dupa 1 an am castigat si peste 3550 lei -in acord.Inainte de a strannge surubul pentru platirea mai rapida a datoriei externe, viata romanilor a fost buna,nu se plangea nimeni de nimic.Sotia a fost incadrata ca profesor dupa absolvire cu 1990 lei.Am avut casa parintilor da am facut mofturi cu apartamentul,ca era de unde...La Soare!2 camere..l-am schimbat dupa 2 ani- 3 camere....si dupa 1 an-4 camere.sarbii si ungurii umpleau portbagajele cu mezelurile noastre!TOTI romanii cu gradina aveau legume si majoritatea si fructe.Cresteau porci si pasari,carne sanatoasa tot timpul anului.Am fost purtat de parinti prin Romania,am avut vreme si viata relaxata.Facultatile le-am facut mai tarziu,se intra pe invatate nu pe euroi.Nu erau facultati de 2 lei.Atmosfera in care toti se cunosteau si se bucurau in tabere, excursii,sarbatori, era de nedescris.Era in general disciplina peste tot iar siguranta locului de munca garantata.Dupa 78 au aparut ratiile, a fost mai greu pentru cei care nu aveau o sursa de alimentare apropiata.Nu as fi schimbat viata relaxata si buna cu alta situatie din alta tara nici dupa.Acum lucrez pentru un patron pe pamant strain , supravietuirea este din ce in ce mai grea.Societatea e nenorocita, totul e fals,o iluzie mizerabila.Toate guvernele nenorocite care ne-au condus au afundat mai adanc Romania in imprumuturi inrobitoare sa plateasca salarii si pensii nesimtite,sa incurajeze consumul.Au vandut resursele,mai ramane sa ne vanda propriile suflete...Tinerii nu stiu o meserie,se salbaticesc spargand seminte in fata bloculrilor..Unii se bucura cand pot munci in alta tara- o iluzie.

  raspunde comentariului
  • Omul de otel...

   13 martie 2017 21:06

   Pentru Raul otelar al patriei Ai fost si ai ramas. Membru al clasei muncitoare. O clasa de eroi ai muncii creata de de o ideologie. Fara apartenenta reala la ceva. Cetatean. On nou. Cumparai de-ale gurii de la cantina fabricii. sau de la cantina orasului industrial. Nu ai memorie dincolo de epoca lui ceasca. Nu ai fi schimbat societatea calduta cu alta tara. Ai fi ramas sa consolidezi societatea penitenciara in care te-ai nascut. Fara straini.. fara multinationale.. Nici astazi nu ai devenit constient de faptul ca lumea nu funtioneaza fara "multinationale" .. Erai oteler din tata in fiu? Niste multinationale au bagat bani si tehnologie in industria ta. Erai otelar plimbat prin tara... Nu ai avut nicuiun capatai. nici tu nici parintii ana sa va "dea" socilaismul casa.. Niste paraziti ai Romanie. rostii au muncir si au murit si otelarii au facut productrii record cu care a devenit ceasca nebun de putere. Decat sa muncesti intr-o tara cu oameni ca tine, e o mare usurare sa muncesti in alta tara, daca nu crezi, stai si tu de vorba cu cei care au ales sa munceasca in Italia.. Germania, Spania, Polonia, Fara oameni "noi" ca tine...

   raspunde comentariului
 • Ceau.. Caeu.. Ceau...

  13 martie 2017 15:11

  Nici nu este un mit ! Este un mesaj nascut din mintea parsiva a prvilegiatilor care au beneficiat de casa, masa, haine, magazine si localuri speciale cu circuit inchis, activisti, secutisti, turnatori, militieni mai de seama, armata, ale dictaturii din vremea de dinainte de '89, pentru care lozinca era sa bati din palme, sa asculti ce se vorbeste si sa raportezi cu voiosie, sa dictezi sau sa batjocoresti demnitatea fara sa clipesti. Pana sa ajunga niste lingai sa laude ce bine era inainte, ca nu aveau cum sa stie ce nu traiau ei, sa se stie cei fara aptitudini de ticalosie au avut parte in toate etapele socilaismului de lipsa de alimente de baza oua , paine, lapte, carne, branza si pe langa ele in ultima faza a nebuniei comandantului suprem si de zahar, unt, ulei, caldura, current electric, turnatorie la tot pasul etc.. etc.. Soarta Romaniei fusese hotarata nu la Moscova, ci la Bucuresti, de sleahta de lingai care ii dadeau dreptate nebunului in tot ce spunea si isi luau si ei tainul. Cand nu au mai avut de unde lua, s-au rasculat impreuna cu cei care nu mai aveau deja nimicd pierdut in 1989.

  raspunde comentariului
 • constantin

  13 martie 2017 13:42

  incercati sa ne manipulati.salarul mediu din 1987 era curat si nu brut cum e acuma.franzela nu era 4 lei dar poporul cumpara o piine foarte buna si consistenta fara aditivi la 2,5 lei.nu erau pe piata asemenea mizerii care se vand acuma.nu sunt nostalgic dar imi place obiectivitate.ati uitat sa consemnati ca majoritatea muncitorilor serveau masa calda la fabrica unde un meniu complet la abonament era 7 lei.acum cea mai pacatoasa ciorba e 5 lei.de aceea va rog nu mai incercati sa ne manipulati fiindca mai rau va faceti.si ce este mai de pret ca romanul era roman si nu vandut la multinationale.FITI CORECTI!!!!!

  raspunde comentariului
  • Paul Visoianu

   13 martie 2017 15:54

   Draga Constantin, dar ghearele de pui cat costau?

   raspunde comentariului
   • daniel

    16 martie 2017 9:20

    de ce toti "capitalistii" care posteaza aici se refera doar la anii `80 ? In anii `70 era cumva la putere regele ?Sie este normal sa va bateti joc de multe lucruri de atunci, voua va convine democratia incompetentei, a scolii facute pe bani si a frecatului mentei sa iasa un ban amarat.Trist.....

    raspunde comentariului
 • Gabriel

  13 martie 2017 13:26

  Aveti dreptate.Factura la energie electrica era mai mica.Dar! Timp de multe ore nu se livra curent electric.Copilul meu facea lectiile la lumina unei lanterne sau la lumanare.Caldura nu era.Locuiam in Balta Alba si toatas iarna aveam condens inghetat pe un perete orientat spre nord.Tatal meu a murit din cauza frigului din casa.Am stat o zi intreaga de la 9 la 15 la coada la hartie igienica.Sotia mea a stat la coada la bananede astea care acum se strica prin magazinesi când a ajuns in fata s-au terminat.Era insarcinata in opt luni in anul 1978.Si voi Romania Libera postati imagini cu marele carmaci la Sinaia.Mai tineti minte.Aveti curajul sa publicati in reluare articolele prin care il criticati pe Ceausescu.

  raspunde comentariului
 • cetățeanul

  13 martie 2017 12:53

  Când cumpărai un electrocasnic, apăi te tinea tată, și 15 ani! Mai am și acum cumpărate de atunci care, culmea, merg perfect! Păi ia acum o masină de spălat sau un firigider ține exact cât garanția, sunt de unică folosință. De aia erau așa scumpe, iar astea din ziua de azi sunt ieftine ca braga, pentru că sunt foarte proaste! Nu știu dacă o Dacie 1300 era de calitate si dacă își merita pretul de 70.000 lei, dar sigur o Dacie Logan nu merită nici măcar ăia 30.000 lei! Nu aș lua un Logan acum nici dacă mi l-ar da degeaba! Locuințele erau mai ieftine, normal, nu specula nerușinată de acum! Cam tot alea se vând și acum, că nu prea s-a mai construit! Nu imi mai amintesc dacă produsele alimentare erau sau nu de calitate, a trecut mult timp, dar știu sigur că ieftinăturile de acum nici câinii nu le mănâncă! Vă spun că am probat și am constatat cu stupoare că până și câiinii refuză mezelurile și carnea de la supermarket. În schimb au preferat carnea de la animalele crecute lîn regim de gospodărie proprie. Deci cam asta e calitatea mîncării ieftine din supermaketuri, gunoi pe bani. Concluzia de ce l-au împușcat, totuși, pe Ceaușescu? Nu s-a schimbat nimic, tot ăia conduc sau copii lor, iar noi tot slugile lor suntem considerați de acești neocomunisti vopsiți în democrați!

  raspunde comentariului
  • spartacus

   13 martie 2017 17:32

   Din pacate nu este adevarat ca aparatele electrocasnice tineau mai mult. Am avut un Cromatic care in primul an s-a stricat de 2 ori. Am avut si un storcator de fructe facut in Arges - vai mama lui, uzat moral la greu . Masina de cusut Ileana, care a costat 4.500 lei nu a mers niciodata pana nu a reglat-o un tehnician de la Cugir.Acum am 5 televizoare care au o vecime de 5 - 15 ani si nu s-a stricat niciunul.Nu are rost sa facem comparatii.

   raspunde comentariului
  • viceversa

   13 martie 2017 14:53

   Nu stiu la altele, dar la LOGAN gresesti profund, il am de 10 ani si nu s-a stricat mai nimic, am peste 100.000 la bord, degeaba ti se pare ca tot ce se face in tara e un jeg. Poate doar pe ce pui tu mana si stii bine ce iti iese ...

   raspunde comentariului
 • radu elena

  13 martie 2017 12:43

  Eu am trait acele vremuri si nu am deloc amintiri placute. Nu aveam lapte praf pentru copil de sub un an ,frig lipsa lumina multa furie ca nu aveam ce sa pun pe masa copiilor ,intr-un cuvant nu am nici un regret ca s-au dus acele vremuri . Si se muncea si sambata daca nu te duceau la munca voluntara.

  raspunde comentariului
 • radu elena

  13 martie 2017 12:43

  Eu am trait acele vremuri si nu am deloc amintiri placute. Nu aveam lapte praf pentru copil de sub un an ,frig lipsa lumina multa furie ca nu aveam ce sa pun pe masa copiilor ,intr-un cuvant nu am nici un regret ca s-au dus acele vremuri . Si se muncea si sambata daca nu te duceau la munca voluntara.

  raspunde comentariului
 • radu elena

  13 martie 2017 12:43

  Eu am trait acele vremuri si nu am deloc amintiri placute. Nu aveam lapte praf pentru copil de sub un an ,frig lipsa lumina multa furie ca nu aveam ce sa pun pe masa copiilor ,intr-un cuvant nu am nici un regret ca s-au dus acele vremuri . Si se muncea si sambata daca nu te duceau la munca voluntara.

  raspunde comentariului
 • radu elena

  13 martie 2017 12:43

  Eu am trait acele vremuri si nu am deloc amintiri placute. Nu aveam lapte praf pentru copil de sub un an ,frig lipsa lumina multa furie ca nu aveam ce sa pun pe masa copiilor ,intr-un cuvant nu am nici un regret ca s-au dus acele vremuri . Si se muncea si sambata daca nu te duceau la munca voluntara.

  raspunde comentariului
 • radu elena

  13 martie 2017 12:40

  Eu am trait acele vremuri si nu am deloc amintiri placute. Nu aveam lapte praf pentru copil de sub un an ,frig lipsa lumina multa furie ca nu aveam ce sa pun pe masa copiilor ,intr-un cuvant nu am nici un regret ca s-au dus acele vremuri .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design