11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Revine inflația. Prețurile reîncep să crească. Alimentele, cele mai mari scumpiri

Revine inflația. Prețurile reîncep să crească. Alimentele, cele mai mari scumpiri

Luna ianuarie 2017 poate însemna un punct de cotitură pentru evoluția economiei românești.

După aproape doi ani de scăderi, prețurile de consum au reînceput să crească, raportate la situația din anul precedent. Poate fi un semn că economia începe să se supraîncălzească, mai ales că România a trecut prin multe perioade cu inflație puternică, de fiecare dată când economia a crescut peste potențial.

Prețurile de consum au crescut în luna ianuarie 2017 cu 0,1% comparativ cu ianuarie 2016, anunță Institutul Național de Statistică. Deși foarte mică, această creștere consemnează revenirea inflației, după aproape doi ani cu deflație, adică scăderi ale prețurilor. Așa cum este și normal pentru o lună de iarnă, cel mai mult s-au scumpit legumele, fructele și, în general, alimentele. Prețurile mărfurilor alimentare au urcat cu 1,12%, în timp ce prețurile bunurilor nealimentare au scăzut cu 0,24%.

Rata anuală a inflaţiei în ultima lună a anului trecut a fost de minus 0,5% comparativ cu luna decembrie 2015. 

“În luna ianuarie 2017, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu ianuarie 2016, este de 27,6%. iar cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% deţin o pondere de 60,6%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 11,8%“, precizează INS.

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2016-ianuarie 2017) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2015-ianuarie 2016), calculată pe baza IPC, este de -1,4%. 

Legumele și fructele s-au scumpit mai mult

Legumele şi fructele s-au scumpit cel mai mult în prima lună a acestui an comparativ cu luna decembrie a anului trecut, iar cele mai semnificative ieftiniri au fost consemnate în cazul tarifelor de transport pe calea ferată, al combustibililor şi energiei electrice. 

Potrivit datelor publicate  de Institutul Naţional de Statistică  INS, preţurile legumelor şi conservelor de legume au urcat cu 5,82% în ianuarie, în timp ce pentru fructe proaspete preţurile au fost cu 4,36% mai mari. 

Pe de altă parte, reduceri de tarife au fost consemnate în cazul transportului pe căile ferate, care s-a ieftinit cu 5,68%, al energiei (minus 2,79%) şi al combustibililor (minus 2,5%). 

Se menține trendul

Rata anuală a inflației va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, însă nivelul va fi inferior celui estimat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu, a declarat  guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. 

“Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflației în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, simultan cu reluarea creșterii ei, pe fondul epuizării impactului tranzitoriu al reducerii la 20% a cotei standard a TVA, al excedentului de cerere agregată și creșterii costurilor salariale unitare. Palierul pe care rata anuală a inflației este așteptată să se poziționeze este totuși inferior celui evidențiat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu», a explicat guvernatorul BNR.

Totodată, în comunicatul emis după ultima ședință a Consiliului de Administrație se remarcă faptul că rata anuală a inflației a scăzut în luna noiembrie 2016 la -0,7%, ușor sub nivelul prognozat, după ce în luna octombrie ajunsese la -0,43%.

„Readâncirea ratei anuale a inflației în teritoriu negativ s-a datorat, în principal, scăderii dinamicii prețului produselor din tutun și impactului reducerii tarifelor polițelor RCA“, a mai spus Mugur Isărescu.

În plus, decizia BNR a fost luată în contextul în care creșterea economică a încetinit în trimestrul III 2016, temperarea fiind mai pronunțată decât cea previzionată.

„Dinamica anuală a PIB s-a redus la 4,4% (de la 6% în trimestrul II), exclusiv ca urmare a decelerării creșterii cererii interne, pe seama ambelor componente, consum și investiții. Contribuția negativă a exportului net s-a restrâns semnificativ, pe fondul scăderii mult mai ample a dinamicii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri și servicii. Din perspectiva ofertei, serviciile au redevenit cel mai dinamic sector, continuând să dețină cea mai mare contribuție la creșterea economică“, se mai arată în comunicatul BNR.  

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă