14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 20162016 a venit cu cele mai mari scumpiri, dar şi cu cele...

2016 a venit cu cele mai mari scumpiri, dar şi cu cele mai bune rezultate pentru multinaționalele din asigurări. Pe șoferi îi așteaptă un an cu prețuri uriașe pentru RCA

Dispariția Astra Asigurări și Carpatica Asig, în urma unor decizii interpretabile, a fost cel mai frumos cadou pentru concurență, în principal pentru Vienna Insurance Group, care a ajuns să controleze o treime din piața asigurărilor.

Anul 2016 a fost unul excelent pentru companiile multinaționale de asigurări care activează în România, în ciuda lamentărilor mai degrabă de fațadă pe care le promovează pe diverse canale.

Vienna Insurance Group (VIG), prin Omniasig și Asirom, este, probabil, cel mai mare câștigător din falimentarea Astra Asigurări și Carpatica Asig. Rămase fără concurență, cele două firme și-au împărțit clienții rămași în urma celor două mari prăbușiri.

Omniasig s-a axat mai degrabă pe zona corporate, preluând aproape în integralitatea lor contractele încheiate de Astra în domeniile auto și aviație cu diverse instituții ale statului (de la TAROM la Poliție și RATB), în timp ce Asirom a marcat o creștere fără precedent nefăcând alt-ceva decât să preia clienții Astra și Carpatica Asig din zona transportatorilor și a șoferilor persoane fizice.

Pe cifre, Asirom a reușit să surprindă pe toată lumea după ce a devenit liderul pieței la jumătatea anului trecut. Informațiile „României libere” arată că societatea va încheia anul acesta cu o creștere a primelor brute subscrise de cel puțin 100%, la peste 1 miliard de lei, nivel pe care nu reușea să îl atingă nici măcar în perioada de până în 2000, când deținea practic un semimonopol al pieței. 

Creștere de 300%

Pe partea cealaltă, Omniasig așteaptă un profit de cel puțin trei ori mai mare decât anul trecut, adică în jur de 10-15 milioane de euro. Allianz Țiriac a luat, la rândul ei, o parte din afacerile Astra și a reușit, după primele nouă luni, să treacă pe prima poziție în clasament cu prime brute subscrise de peste 900 milioane lei. Polițele RCA, de care s-au ferit mereu la nivel declarativ, au avut cea mai importantă creștere. 

Toate aceste mișcări care pentru unii pot părea surprinzătoare se datorează faptului că după ieșirea Astra din piață prețurile RCA au crescut și cu 300%, așa cum a arătat RL în repetate rânduri, permițând concurenței să marcheze profituri uriașe. În acest moment, chiar și firme care nu mai vindeau de multă vreme RCA, ca Generali sau Groupama, par interesate de piață, în ciuda plafonării tarifelor.

Cei care au pierdut, cu excepția acționarilor Astra și Carpatica, desigur, sunt șoferii care au achitat sume uriașe pentru RCA, care au fost „adormiți“ temporar prin plafonarea tarifelor și care vor avea surprize neplăcute după jumătatea lunii mai 2017.

Au mai pierdut brokerii de asigurare, majoritatea cu capital românesc, care au fost loviți crunt de diminuarea cu până la 1.000% a comisioanelor plătite de companiile de asigurare. Zeci de brokeri și agenți, dintre cei care nu au dat încă faliment, încearcă să își conserve afacerile până la expirarea perioadei cu tarife plafonate. 

Ce urmează este mai rău

Primele cinci luni ale anului viitor vor decurge normal din punct de vedere al prețului asigurărilor, dar după 19 mai, cel târziu, șoferii trebuie să se aștepte la o scumpire substanțială a tarifelor RCA, având în vedere că expiră perioada de plafonare stabilită prin lege. Sunt șanse mari ca 2017 să fie și anul ultimului mare faliment din industria asigurărilor. 

Anul viitor ar putea însemna sfârșit de drum și pentru City Insurance, ultimul mare asigurător RCA care a dat semne că nu poate susține majorările de capital cerute de ASF și nici măcar plățile curente pe care trebuie să le facă spre păgubiți. 

Compania ar avea nevoie de un aport de capital de aproximativ 180 milioane lei pentru a îndeplini noile norme de solvabilitate, impuse de standardele Solvency II, iar acționarul majoritar se pare că nu dispune, cel puțin în acest moment, de respectiva sumă. Singura presupusă ofertă a venit de la un fond de investiții obscur înființat abia în urmă cu câteva luni. ASF încă analizează propunerea, dar sunt șanse mici să își dea acordul. 
Trimiterea în faliment a City Insurance ar însemna un factor de presiune în plus asupra prețurilor RCA, care și așa vor crește semnificativ din 19 mai, cel mai târziu.

Prevederile Ordonanței 54/2016 în ceea ce privește plafonarea tarifelor expiră la această dată, când se împlinesc șase luni de la introducerea măsurii. Momentul ar putea apărea chiar mai timpuriu, având în vedere că OUG poate fi respinsă, între timp. 

În acest moment, City Insurance oferă cele mai scăzute prețuri pentru RCA, fiind, de fapt, singura firmă care vinde sub tarifele maxime stabilite prin lege. Dacă această companie va intra în faliment concomitent cu  ridicarea plafoanelor, prețurile RCA vor crește cu cel puțin 50-60%, dacă nu se vor dubla, în unele cazuri. 

Tarife mai mari și pentru transportatori

În ceea ce privește transportatorii (camioane, autocare, microbuze, taxiuri), prețurile ar putea crește de până la 3 ori pentru a reveni la nivelul de dinainte de plafonare. 

Concret, un tânăr din București care conduce o mașină cu motor de 1,6 litri plătește în acest moment maximum 700 de lei, înainte de plafonare plătea până la 1.000 de lei, iar după expirarea plafonului este foarte posibil ca prețul să crească spre 1.200 lei pe an.  

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă