14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Jobul săptămânii: Topograful, profesionist în măsurători terestre

Jobul săptămânii: Topograful, profesionist în măsurători terestre

Specialistul în topografie, ramură a geodeziei, se ocupă cu efectuarea de măsurători topografice, realizează atât planuri şi hărţi, cât şi documentaţia necesară pentru intabularea clădirilor. Topograful îşi desfăşoară întreaga activitate atât pe teren, cât şi la birou, folosindu-se de aparatură de specialitate, precum o staţie totală, tedolit sau o nivelă.

Topografia este un domeniu pentru persoanele mai puţin sedentare şi care sunt deschise unei munci mai puţin redundante. Cristian Lazăr, inginer topograf şi autorul site-ului www.serviciitopo.com, spune că profesia de topograf presupune multă flexibilitate, alternarea muncii de birou cu cea de teren, cât şi folosirea cunoştinţelor de geometrie dobândite la şcoală. „Această ocupaţie nu este recomandată celor care speră să facă toată viaţa acelaşi lucru sau celor care obosesc după doi kilometri de mers pe jos”, specifică Lazăr.

Cu alte cuvinte, un topograf, pe lângă activitatea pe care o desfă­şoară într-un birou, îşi începe un nou proiect pe teren de cele mai multe ori.

„Topograful lucrează atât pe te­renul care face obiectul res­pectivei lucrări, cât şi la birou, acolo unde se desfăşoară operaţiunile tehnice de calcul, de realizare a documentaţiilor şi de redactare a hărţilor”, precizează Cristian Lazăr.

Mai mult pe teren, topograful culege infor­maţii necesare pentru întocmirea a diferite tipuri de documentaţii. „Aceste date sunt prelucrate de programe specializate, după care se generează coordonatele finale ale detaliilor măsurate. Având coordonatele, se poate începe redactarea hărţii sau a planului, iar aici se vede migala sau simţul estetic al topografului”, consideră inginerul topograf.

Studii de specialitate

Pentru a deveni topograf, puteţi urma o facultate de construcţii sau de geodezie, unde pot fi însu­şi­te cunoştinţe din mai multe dis­ci­pline. De exemplu, la Facultatea de Geodezie din ca­drul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucu­reşti puteţi învăţa despre reprezentarea geometrică a suprafeţei topografice, desenul cartografic, instrumentele şi metodele de măsurare specifice, bazele măsurătorilor inginereşti sau despre organizarea teritoriului.

Pe de altă parte, există şi cursuri de calificare la absolvirea cărora puteţi obţine titulatura de tehnician cadastru funciar – topograf. Totuşi, pentru înscrierea la astfel de cursuri trebuie să deţineţi o diplomă de licenţă, indiferent de domeniu. 

Îndatoriri

– Realizarea planurilor de amplasament cu sau fără curbe de nivel.

–  Ridicări topografice pentru proiecte de infrastructură.

–  Întocmirea unui plan de situaţie.

–  Efectuarea ridicărilor topografice la diverşi parametri de precizie.

–  Realizarea calculelor aferente cu ajutorul programelor dedicate.

–  Întocmirea planului analogic şi digital.

–  Întocmirea modelului analogic şi digital 3D.

–  Întocmirea profilelor longitudinale/transversale ale căilor de comunicaţie.

Sursa: www.topocadbm.blogspot.com

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă