POPULISM. Istoria se repetă cu decizii economice greșite, luate din motive electorale, care ne pot împinge în prăpastie. Impozitarea pensiilor: de la pomenile lui Călin Popescu Tăriceanu la austeritatea lui Emil Boc și înapoi

de Florin Budescu , 12 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 14:13, 12 ianuarie 2017
POPULISM. Istoria se repetă cu decizii economice greșite, luate din motive electorale, care ne pot împinge în prăpastie. Impozitarea pensiilor: de la pomenile lui Călin Popescu Tăriceanu la austeritatea lui Emil Boc și înapoi

La peste șase ani de la decizia Guvernului Boc de a impozita pensiile, Parlamentul a anulat această măsură luată în plină criză economică. A fost anulată plata CASS pentru pensii, precum şi a impozitului pe venit, fiind adoptat un amendament al PSD prin care doar pensiile sub 2.000 de lei beneficiază de această prevedere.

„România liberă“ vă prezintă seria de decizii economice greșite, precum și luptele politice care s-au dus în jurul pensiilor în ultimii zece ani. 

Măririle de pensii din anii 2007 şi 2008

Primul val de majorare a pensiilor a avut loc în anul 2007. Cu 17%. Iniţial, în decembrie 2006, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a opus acestei majorări.

“Nicăieri în lume nu se pot majora pensiile cu aproape 70% într-un an, respectiv 17%, ceea ce s-a făcut (n.n.: în 2007), şi 50%, cât ar fi dorit Parlamentul. Trebuie să ne gândim şi ce se întâmplă la anul, dacă economia permite să păstrăm aceleaşi pensii“, a declarat iniţial Tăriceanu, conform HotNews. 

Constituţia stipulează la art. 138, alin (5), că „nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare“. Partidul Moş Crăciun PSD nu respectă această prevedere constituţională de mult timp. Preşedintele Traian Băsescu a cerut precizarea sursei de finanţare a acestei creşteri a pensiilor. Băsescu ameninţa că, dacă Executivul nu va preciza de unde ia banii, nu va promulga legea.

 

În 2007 însă, Tăriceanu s-a răzgândit, iar pensiile au fost mărite, în pofida opoziţiei preşedintelui.

 

Punctul de pensie a fost majorat în anul 2008 cu 20%, conform Mediafax. Iniţial, noua creştere trebuia să se producă de la 1 noiembrie 2008, dar Tăriceanu, susţinut parlamentar de o coaliţie ad-hoc PSD–PNL–PC, a mimat o cedare diplomatică la pre-siunile PSD, ce ameninţa cu moţiunea de cenzură. De la 1 octombrie 2008, pensiile au fost mărite a doua oară.

Era perioada în care premierul Tăriceanu şi ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, afirmau că economia duduie (ca şi în anul 2016, şi în anii 2007 şi 2008 s-au înregistrat creşteri economice record) şi criza subprimelor nu va afecta ţara. Criza subprimelor a debutat în SUA încă din 31 august 2007. Atunci, a şasea mare companie de ipoteci, American Home Mortgage, şi-a anunţat intrarea în incapacitate de plăţi. Această criză s-a transmis treptat, de peste ocean, în Europa şi la începutul anului 2009 a ajuns şi în România.

Cum s-a ajuns la impozitarea pensiilor

Anii 2009 şi 2010 au marcat încetinirea economică, aşa cum era previzibil încă din 2008. La începutul anului 2010, Cabinetul Boc 2 ajunsese la concluzia că anvelopele salariilor bugetarilor şi pensiilor nu sunt sustenabile şi România poate intra în faliment. În august 2010, Guvernul Boc prognozase o scădere economică de 1,9% din PIB. Ziarul Financiar titra că România era singura ţară din Europa de Est cu scădere economică.

Principii economice,  fundamente legale

Logica eronată a lui Varu-jan Vosganian, conform căruia anvelopele pensiilor şi salariilor bugetarilor vor fi sustenabile pe baza creşterii economice, s-a dovedit falimentară. Cabinetul Boc a fost obligat să decidă scăderea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Coaliţia PSD-PNL-PC a contestat constituţionalitatea scăderii pensiilor la CCR, iar Curtea Constituţională a dat dreptate contestatarului. Cabinetul Boc nu a avut încotro şi a fost obligat să impoziteze pensiile cu 16%, ca să aducă la buget aceiaşi bani, în alt mod.

Decizia CCR a fost justificată de faptul că nu poţi să retragi un drept social odată câştigat. În România, pensiile nu au fost impozitate până în anul 2010. Desigur că impozitarea pensiilor nu e morală, dar, dacă nu s-ar fi făcut, anvelopa pensiilor ar fi intrat în anul 2010 în incapacitate de plăţi şi atunci nici un pensionar nu ar mai fi luat pensia.

Începând cu Programul Anti-Sărăcie al Cabinetului Năstase, lansat în anul 2003, o pletoră sofisticată de măsuri de asistare a populaţiei sărace a fost instituită, generând în bugetul general consolidat un pasiv enorm. Ulterior, Cabinetul Tăriceanu ar fi trebuit să subţieze, pe cât posibil, aceste pomeni electorale ale Partidului Moş Crăciun PSD. În loc să facă acest lucru, Cabinetul Tăriceanu le-a expandat electoral.

Printre pomenile nesustenabile a fost și această mărire a pensiilor.  Acum, pensiile sub 2.000 de lei, adică majoritatea pensiilor mici, urmează să fie scutite de impozit. Impactul bugetar exact nu este cunoscut.

Probabil că singura soluţie pentru echilibrarea bugetului general consolidat ar fi ca, în viitor, pentru un număr mediu de ani, creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor să fie inferioară creşterii PIB-ului, pentru a se crea spaţiu fiscal destinat investiţiilor, care să aducă prosperitate.

Comentarii

 • Mihai

  12 ianuarie 2017 23:14

  Prima data Emil Constantinescu a decis sa se taca si sa nu se faca public ca Romania era la un pas de faliment, apoi Boc a fost nevoit sa scada masiv cheltuielile statului afectand multi amarati, acum se creaiaza premizele pentru un faliment iremediabil pe model grecesc. Atunci vor deschide ochii toti idiotii care sustin psd.

  raspunde comentariului
 • Mihai

  12 ianuarie 2017 15:57

  Reeditarea pomenilor electorale din 2007-2008 este sustinuta de un guvern Dragnea, plin de sine in urma rezultatului din alegerile parlamentare. Sfarsitul nu este deloc departe si este previzibil. INS-Institutul National de Statistica a anuntat ca in trimestrul 3 din 2016 productia industriala a Romaniei a scazut !!! Acest lucru a atras si diminuarea incasarilor cu aprox 10 miliarde lei fata de venitul prognozat la PIB in anul 2016. Economia tarii gafaie si da semne clare de oboseala nu duduie pe crestere ca in capul lui Dragnea si Tariceanu. Fara sa exagerez cred ca datele pe care INS le va prezenta in luna august 2017 privind trimestrul 2 vor indica o stagnare economica daca nu chiar recesiune. Surplusul bugetar ca urmare a cresterii economice din anii anteriori trebuiau directionati in investitii, in facilitati economice pentru crearea de noi locuri de munca, in sprijinirea investitorilor straini pentru a deschide noi afaceri in Romania, facilitati pentru intrari de capital strain in tara, NU in cresteri ale salariilor si pensiilor. Acest fapt duce la crestere imediata a PIB-ului datorat cresterii spontane a consumului, dar efectul nu este de lunga durata inceteaza in cateva trimestre. Pacat ca nu am invatat nimic din experienta anterioara 2007 - 2010.

  raspunde comentariului
  • Stanescu Ion

   21 ianuarie 2017 18:01

   ...scaderea prețurilor, la alimentele de baza, energie...

   raspunde comentariului
  • MARCA HAZ-ZNAI A3, RASPOPIT, GADEA CIUTAK

   12 ianuarie 2017 18:29

   TE-A INDOBITOCIT HAZ-NAUA A3 si RASPOPIT GADEACIUTAK cu ROMANIA TV, sa-ti fie de bine !

   raspunde comentariului
   • Esti vugar!

    13 ianuarie 2017 19:25

    Ceea ce spune Mihai este rational, dar raspunsul tau vulgar arata ca fie nu pricepi nimic, fie esti, de fapt, trepadus pesedist. Si atunci arunci invective, ca sa aperi guvernul lui Gaurel.

    raspunde comentariului
  • MARCA HAZ-ZNAI A3, RASPOPIT, GADEA CIUTAK

   12 ianuarie 2017 18:27

   TE-A INDOBITOCIT HAZ-NAUA A3 si RASPOPIT GADEACIUTAK cu ROMANIA TV, sa-ti fie de bine !

   raspunde comentariului
   • Esti vulgar!

    13 ianuarie 2017 19:26

    Ceea ce spune Mihai este rational, dar raspunsul tau vulgar arata ca fie nu pricepi nimic, fie esti, de fapt, trepadus pesedist. Si atunci arunci invective, ca sa aperi guvernul lui Gaurel.

    raspunde comentariului
 • pensionarul

  12 ianuarie 2017 15:24

  Prima impozitare a pensiilor a inceput la initiativa ministrului PSD Sarbu, care a inceput impozitarea pensiilor mai amri de........ Guvernele urmatoare au mentinut aceasta impozitare, iar guvernul carea reparat toate greselile lui BOC, nu a renuntat la impozitarea pensiilor deoarece aceasta gresala nu a fost implementat de BOc ci de PSD, deci gresala nu trebuia reparata.

  raspunde comentariului
  • "Greselile" lui Boc?

   13 ianuarie 2017 19:35

   Scuzati, domnule pensionar, este imoral sa numiti greseli masurile necesare de austeritate, luate de premieru Boc.Fara masuri de austeritate, Romania intra in imposibilitate de a mai efectua plati. Erati mai fericit sa vi se comunice asta? Dupa "revolutie", s-a furat pe rupte, industria a fost decimata si in schimb, au curs masurile populiste. Acestea au dus la o asemenea slabire a economiei, incat tara era la faliment! Masurile de austeritate au fost necesare! Amintiti-va de curbele de sacrificiu din anii 1929-1930, cand bugetarii nu si-au luat un an salariile! Greseala a fost a hotilor si politicienilor care au devalizat tara si a politicienilor fesenisti, pedeseristi, penelisti, de felul lui Nastase si Tariceanu, care au marit nesustenabil cheltuielile bugetare! Iar acum se repeta scenariul!

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  12 ianuarie 2017 14:09

  MANIPULARE SECURISTA PRIN OMISIUNI..,,...,,,.. ,.c ,. Strabate, ca un fir rosu, guvernarile securistoide ala PDL, cu Boc si cele sapte guverne ale sale, MR Ungureanu, barem asta n-a facut paianjeniu intre jiltul de Prim Ministru si nadragi sai ca n-a stat mult la guvern, cat si guvernarwa CIOLOS URA si DISPRETUL cu care privesc cetateanul de rand, in special COPIII si BATRANI..,,..,,..,Pensiile a caror valoare NU DEPASESTE UN PUNCT, nu se impoziteaza si nici acum si sunt, acele pensii, dupa stiinta mea, care formeaza GROSUL PENSIONARILOR, peste 40 la suta din totalul pensiilor, .., Deci, pensiile intre UN PUNCT si 2,13 puncte, sunt ceva peste UN MILION. ,...,mare paguba in ciuperci ca un milion de pensii vor fi neimpozitate ,.. b ,.. Nici contributie la sanatate NU PLATESC cei care au pensii sub UN PUNCT..,,.. De ce nu faceti caz de SUMELE IMENSE care le cheltuiedc unele institutii ale statului, IN VAN, .., De ce nu va luati de GIGANTICELE MASE de LEMN de lemn care pleaca din tara, NETAXATE in nici un fel, de ce nu va luati de ACCIZELE NEPERMIS de MICI pentru exploatarea resurselor minerale de catre straini..,,..., Asa securistilor, pastrati linia de ura si dispret fata de obiditul roman. va sta bine !

  raspunde comentariului
  • Esti bolnav!

   13 ianuarie 2017 19:37

   Bolnav mintal! Nu ai logica si coherenta, dar vii cu acuzatii murdare!

   raspunde comentariului
  • PETE ROSII PE FRUNTE SI CREIR

   12 ianuarie 2017 14:24

   Bolsevicule, cum naiba treci asa de repede de la un site la altul ??Intr-o alta postarea anterioara te-am rugat preteneste sa-ti verifici "SENILELE" si "PERISCOPUL" , de la carutza cu colviltir, dar nu mai ascultat ??Repet, daca vrei sa mai poti SPURCA in continuare site-ul, du-te urgent, la psihiatrul celor doaua HAZ-NALEA3 si ROMANIA TV. PSMa refer la "CELEBRUL PSIHIATRU" cu PETE ROSII PE FRUNTE SI CREIER ce BANTUIE CA O STAFIE CELE DOUA HAZ-NALE A3 si ROMANIA TV !!!1

   raspunde comentariului
 • Gica

  12 ianuarie 2017 13:57

  De ce nu spune nimic autorul articolului despre, faptul ca Basescu presedintele a anuntat reducerile cu 25 si respectiv 15, iar premierul a executat indicatia primita. Iarasi autorul articolului, "uita sa mentioneze " ca in anul 2009 in timpul campaniei electorale Basescu a spus ca nu sunt motive de ingrijorare pentru Romania in contextul crizei economice din SUA, iar in 2010 a cerut reducerea pensiilor si salariilor. Tot in 2010, Basescu a cerut imprumut de 20 de miliarde de USD de la FMI. In paralel el si ai lui JEFUIAU cu SPOR institutia ANRP.

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina

  12 ianuarie 2017 13:32

  Lasati vomele PiSD sa arunce Romania in incapacitate de plata. Va fi un motiv in plus pt. a scoate acest partid filo-rus in afara legii.

  raspunde comentariului
 • demagogie jurnalistica

  12 ianuarie 2017 10:30

  De la mila lui Tariceanu la jaful lui Boc. Trebuie sa fi rau intentionat daca nu recunosti devalizarea bugetara practicata de mafia paiatei Boc. Insisi ziaristii RL au prezentat pe larg mafia portocalie ce astazi urmeaza sau e e in puscarie.

  raspunde comentariului
  • Clod

   12 ianuarie 2017 14:16

   Ești praf.Pai jaful l-au făcut tocmai aia pe care ii pupi tu în dos.Precizez, l-au făcut, îl fac și îl vor face, lupii în blana de oaie, recte PSDTariceanu.Ca sa vezi realitatea, îți sugerez sa schimbi canalul TV. asta în cazul în care nu ești postat de partid.Bafta.

   raspunde comentariului
  • TonomatCiutacRaspopitGadea

   12 ianuarie 2017 14:14

   Mai "CIUVICA" , Mai "CIUVICA" , vezi ca te cauta HINGHERII puscariasului securist FELIX MOTANU-VARANU pentru lipsa de LOIALITATE fatza de site-ul HAZ-ANAU 3 !?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design