12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Haos după transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

Haos după transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

De la mijlocul lunii iulie, Ministerul Finanţelor, sub presiunea scăderii veniturilor la buget, se luptă să găsească soluţii de echilibrare bugetară, prin modificarea rolurilor angajatului şi angajatorului.

După ce a decis că angajatul va plăti toate contribuțiile sociale, Executivul doreşte să oblige angajatorii să menţină nivelul salariului net la cota de dinainte de modi-ficarea -Codului Fiscal.

„Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului. Angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut“, a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, citat de News.ro.

Astfel, spunea demnitarul marţi, 19 septembrie, „va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi pe cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut“. Ce va conţine această „măsură tranzitorie“?

Pentru „toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care îl au cu un angajat în relaţia cu statul va fi exact acelaşi“, e explicaţia lui Mişa. De la 1 ianuarie 2018, aminteşte Mediafax, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii lor la bugetele de asigurări sociale va reveni în conti-nuare angajatorului“.

Sursa informaţiei: un comunicat al Finanţelor de la sfârşitul lunii iulie. Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii s-ar diminua cu 4,25 puncte procentuale, de la 39,25% la 35%. Tot de la 1 ianuarie 2018 se are în vedere şi reducerea impozi-tului pe venit de la 16% la 10%.

Datorat de angajat, dar „obli-gaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii la bugetele de asigurări sociale va reveni în continua-re angajatorului“, precizau Finanţele. CAS şi CASS, în prezent datorate de angajator, vor fi preluate de angajat.

„Măsura va asigura acestuia creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi, implicit, o pensie mai mare“, promite Ministerul Finanţelor. Măsurile „nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator“.

Totodată, „având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici veni-tul net al angajatului nu va fi afectat“.

Sindicatele cer o schimbare

Pentru ca dificultatea înţelegerii a ceea ce se va petrece de la 1 ianuarie să fie şi mai mare, miercuri, 20 septembrie, după negocieri cu sindicatele, a rezultat că totuşi contribuțiile vor fi transferate doar parțial la angajat.

Sindicaliştii s-au întâlnit cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi cu miniştrii Muncii, Sănătăţii, Finanţelor şi Justiţiei. „Fondurile speciale – şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al sala-riilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale – vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului“, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de Digi24.

Potrivit precizărilor minis-trului Justiţiei, „legea va prevedea expres şi imperativ că angajatorii sunt obligaţi să crească cu 20% nivelul salariilor brute, la care se vor aplica noile contribuţii sociale, de 35% pentru angajat, şi la restul 10% impozit pe salariu“.

Toate acestea, în teorie, „fără să se prejudi-cieze problema dreptului de proprietate“. Aşadar, s-ar atenua măsura plăţii tuturor dărilor de către angajat, dar obligarea firmelor să păstreze cam acelaşi net rămâne.

Sugestivă e reacţia liderului BNS, Dumitru Costin, care a spus că nu va mai face nicio declaraţie publică fără să aibă în faţă un document asumat public de Guvern. Sindicalistul i-a întrebat pe reprezentanţii Executivului dacă îşi asumă n eventual eşec al transferului contribuţiilor în sarcina angajaţilor.

Cabinetul Tudose reinventează legile economice

„Cred că, de fapt, în decla-rația domniei sale, dl minis-tru de Finanțe s-a referit la intenția de a modifica puțin teoria economică“, spune consultantul fiscal Mădălina Ion. Aceasta arată că „în niciun manual de economie salariul brut nu include contribuțiile sociale ale angajatorului. Cel puțin până acum“.

10% mai puţini bani ar primi cei cărora li s-au promis salarii mai mari, calculează consultantul fiscal. „Înțeleg că, în România, Ministerul Finanțelor va da o «lege temporară», ce va redefini noțiunea de salariu brut. De-acum, vom învăţa că salariul brut include şi contribuțiile sociale ale angajatorului. Va fi o lege temporară, într-adevăr, deoarece, după ce toate contribuțiile sociale vor fi în sarcina angajatului, angajatorul… nu va mai avea în sarcina sa nicio contribuție socială“, a atras atenţia „României libere“ expertul asupra a ceea ce consideră a fi o ciudăţenie fiscală.

Pas spre transparenţă şi simplificare

Totuşi, Mădălina Ion afirmă că „dacă Guvernul va modifica cotele de contribuții sociale, cum spun unii consultanți fiscali, măsura ar fi într-adevăr menită să crească gradul de transparență şi să asigure că nu se va întâmpla lucrul de care ne temem cel mai mult: că nu va plăti nimeni mai mult. Ceea ce e, într-adevăr, un lucru bun. Singura problemă este că acest lucru nu reiese din declarația domnului ministru“.

Fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, avocat fiscalist, spune că, de fapt, ideea îi aparţine. „Mai ţineţi minte cum mi-am dat demisia acum un an? Pentru un scandal. Mutam contribuţiile sociale de la angajator la angajat. E aceeaşi măsură, este identică“, a explicat Biriş pentru RL, cu rezerva că aşteaptă să vadă draftul proiectului.

Expertul spune însă că el dorea cu totul altceva: să schimbe filozofia fiscală în România. „Tot timpul am vorbit despre condiţii egale, aşezarea sarcinii fiscale în funcţie de cât câştigăm, nu în funcţie de cum câştigăm, iar contribuţiile nu sunt impozite“.

Care e problema cea mai importantă pe care trebuie să o rezolve, în această chestiune, Finanţele? „Să facă un inventar al implicaţiilor pe care le va avea majorarea brutului. De exemplu, valoa-rea punctului de pensie se raportează la salariul brut, iar amenzile de circulaţie sunt raportate la salariul minim“, atrage atenţia Gabriel Biriş.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă