14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Dobrogenii sunt surclasați la capitole precum salariul mediu și economiile bancare. De...

Dobrogenii sunt surclasați la capitole precum salariul mediu și economiile bancare. De ce e mai tare Clujul decât Constanţa

Bugetul capitalei Ardealului este cu circa 60% mai mare decât cel al oraşului de la malul Mării Negre.

Mândria constănțenilor, care s-au considerat mult timp al doilea oraș al României, după București, este zdruncinată de cifre și de realitate. Mai mult, o comparație a bugetelor celor două municipii ne arată o diferență extrem de mare. Pentru 2017, Constanța a anunțat venituri bugetare de 666 milioane lei. La acestea se adaugă un excedent, ca urmare a faptului că anul trecut nu au fost deschise axele de finanțare europeană, a declarat primarul PSD Decebal Făgădău, astfel că veniturile ar ajunge la 845 milioane lei. Cifrele sunt prezentate triumfalist de administrația locală: este cel mai mare buget din istoria orașului. Cheltuielile totale se ridică la 902 milioane lei. Îngrijorător este însă că veniturile de la persoanele fizice și juridice sunt în scădere.

Spre comparație, bugetul municipiului Cluj-Napoca, aprobat pe data de 21 martie de către consilierii locali, este de 1.041 milioane lei, la care se adaugă un excedent din anii trecuți în valoare de 309 milioane lei. Total: 1.350 milioane lei, cu 16% mai mare decât cel din 2016 și cu circa 60% mai mare decât cel al Constanței. Cheltuielile totale se ridică la 1.350 milioane lei, deci deficitul propus este zero.

În ceea ce privește cheltuie–lile de dezvoltare a ora-șelor, diferența dintre -Cluj-Napoca și Constanța este și mai -mare. Primul -alocă, prin -buget, cheltuieli de dezvoltare în valoare totală de 443 milioane de lei, în timp ce suma alocată în Constanța este de două ori mai mică. „Practic, anul acesta vom avea investiții de peste 230 milioane lei”, a declarat primarul Constanței, în dezbaterea publică în care a fost prezentat bugetul.

Pe ce se cheltuie banii

În Constanța, principiile de dezvoltare a orașului urmăresc trei direcții: educație, locuințe și protecție socială. „Intrând în structura bugetului, pot să vă spun că, în ordine, cele trei capitole prioritare sunt: pe locul întâi – educația, aproape 23%; pe locul doi – locuințele și investițiile legate de locuințe, iar pe locul trei – protecția socială”, spune primarul Constanței. Locuințele se referă la extinderea campusului social Henry Coandă, structuri metalice construite într-un cartier central al orașului, unde sunt cazate persoanele fără adăpost sau care au venituri modeste și nu-și permit să plătească o chirie pe piața liberă. Primăria Cluj-Napoca a anunțat cinci mari direcții strategice ale bugetului și a publicat pe site-ul propriu o listă de 13 pagini în care detaliază investițiile care se vor face în 2017. 

Cele cinci direcții sunt: 1. Planificarea multianuală a proiectului conform Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca; 2. Menținerea facilităților privind investițiile și locurile de muncă în municipiul Cluj-Napoca; 3. Susținerea municipiului ca centru național și internațional de inovare, cercetare și IT; 4. Soluții la principala provocare a orașului: -descongestionarea traficului; 5. Cluj-Napoca: orașul cu cel mai înalt standard de calitate a vieții în România.

Punctual, se vorbește de investiții la care constănțenii nici nu visează. În Cluj–Napoca, de exemplu, se va finaliza o parcare subterană și va începe construcția la cel puțin trei noi parkinguri. Constanța are o singură parcare supraterană și niciuna subterană (o a doua a fost construită în Mamaia, pentru turiști).

În Cluj se anunţă o investiţie în amenajarea a 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor, se vor atragere finanțări europene pentru reabilitarea termică a cel puțin 30 de noi blocuri și se va dezvolta un sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure. În timp ce în Constanța procedurile de construire a unei săli polivalente cu 5.000 de locuri, din bani guvernamentali, bate deocamdată pasul pe loc, în Cluj-Napoca se va extinde capacitatea sălii deja construite la peste 9.300 de locuri. Față de Constanța, unde există o frenezie a construirii pe spații verzi și în parcuri (se construiesc aici biserici, mall-uri etc.), fără să apară alte parcuri, în Cluj-Napoca sunt prevăzuți bani pentru amenajarea a trei noi parcuri pentru câinii cu stăpân.

Un clujean câștigă cu 500 de lei mai mult pe lună

Diferențele sunt mari și dacă ne referim la județe, nu numai la municipii. Cluj-Napoca este un pol industrial important, iar acest lucru se vede în salariile obținute în județ. Astfel, potrivit datelor comunicate de direcțiile județene de statistică, în decembrie 2016, salariul mediu brut în Cluj a fost de 3.567 lei şi cel net de 2.605 lei, peste media pe țară. Cifrele sunt cu circa 20% mai mari decât în Constanța, unde vorbim de 3.037 lei brut, respectiv 2.184 lei net, sub media pe țară. Clujul are și mai puțini șomeri: 7.387, la nivelul lunii decembrie 2016, față de 10.421 în Constanța, la aceeași dată.

Pentru a observa distanța economică dintre cele două județe, este relevantă și statistica Băncii Naționale a României referitoare la profilul depozitelor și creditelor bancare. Potrivit BNR, clujenii au credite în lei de 6.982 milioane lei, din care restanțe de 187 milioane lei. Constănțenii au contractat mai puține credite, dar au restanțe mai mari: 5.140 milioane lei credite, 255 milioane lei restanțe. La credite în valută, clujenii au echivalentul a 5.075 milioane lei (327 milioane restanțe), iar constănțenii numai 3.060 milioane lei (183 milioane restanțe). În ceea ce privește depozitele în lei, persoanele fizice din Cluj (ca să ne referim numai la ele) au economii de 3.659 milioane lei și 2.084 milioane lei echivalent în valută, în timp ce constănțenii au depozite în lei de 2.501 milioane lei, respectiv 1.865 milioane lei echivalent în valută. 

Clujul depășește Constanța și la numărul de turiști străini

Județul Constanța depășește Clujul la numărul de turiști. Potrivit DJS Constanța, numărul turiştilor sosiţi în anul 2016 a fost de 1.163.000. Anul trecut, județul Constanța a fost vizitat de 60.908 turiști străini (reprezentând 5,2% din numărul total). În Cluj au fost înregistrați, anul trecut, 494.148 turişti, din care 99.131 turişti străini (20,1% din totalul turiştilor). Interesant este că, în 2016, pentru prima dată, municipiul Cluj-Napoca a strâns pe parcursul unui an un număr mai mare de turiști decât populația orașului.

Astfel, potrivit datelor sintetizate de Institutul Național de Statistică (INS), numărul de turiști care au vizitat anul trecut orașul de sub Feleac a fost de 369.975. Populația municipiului înregistrată la ultimul recensământ a fost de 324.576. Clujul vine însă puternic din urmă. Salina Turda este cel mai vizitat obiectiv din România (620.000 de oameni), iar Festivalul Untold a atras 300.000 de spectatori, dintre care două treimi au fost turiști de altfel, primarul Constanței a declarat că vrea să organizeze un festival de tip Untold și la malul mării). Cifrele sunt mai mari decât cele din statistici, pentru că direcțiile județene calculează numai turiștii înregistrați oficial. Anul trecut, aeroportul din Cluj a avut 1,8 milioane pasageri, cel din Constanța nu a atins 100.000.

De unde provin diferențele

”Diferențele dintre Cluj și Constanța sunt cauzate în principal de diferența din cotele defalcate din impozitul pe venit. Salariile sunt mult mai mici în Constanța, de cele mai multe ori sunt sezoniere, iar categoriile care sunt bine plătite, cum ar fi ofițerii de marină, nu plătesc taxe în România. În mod evident, diferența de buget ține de mult mai slaba activitate economică din Constanța.

În ciuda ponderii mari în PIB a județului, structura activității economice nu generează clasă de mijloc. Slaba activitate economică este în primul rând vina administrației publice locale: aproape nicio colaborare cu mediul universitar, niciun parc tehnologic, niciun birou de atragere a investițiilor și, în general, nicio strategie de dezvoltare economică”, a explicat analistul economic Tănase Stamule.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă