15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Dobânzile la Programul Prima Casă vor creşte

Dobânzile la Programul Prima Casă vor creşte

Mai multe surse experte din piaţă au declarat “României libere” că relativa stare de bine actuală a celor care fac parte din Programul de creditare “Prima Casă”, subvenţionat de stat, se va evapora treptat, pe măsură ce va apăea inflaţia.
 
În general, este previzibilă o creştere a dobânzilor la credite. Există câţiva factori de input care ar duce la creşterea acestor dobânzi. Aceştia sunt situaţia inflaţiei, politica Băncii Centrale şi situaţia de pe pieţele financiare externe europene, a explicat “României libere” analistul financiar Aurelian Dochia.
 
“Nu este nici o îndoială că indicele preţurilor pentru populaţie creşte. Probabil că datele pe care le avem de la Statistică prezintă acum punctul cel mai scăzut din an al acestui indicator. De aici încolo, până la sfârşitul anului, întrucât intervine şi efectul de bază faţă de anul trecut, vom asista la o creştere”, susţine Dochia.
 
Dar analistul afirmă că “nu suntem încă în momentul în care să ne sperie acest nivel”, care “va fi scăzut până la sfârşitul anului. Inclusiv BNR prognozează sub 1% inflaţia anualizată decembrie la decembrie, aşa că nu este un lucru de speriat. Evident că, dacă acest indicator de inflaţie începe să crească, trebuie să crească şi ROBOR, şi tot eşafodajul dobânzilor care se construieşte pe ROBOR”.
 
Ce înseamnă acest lucru? Foarte multă vreme, băncile din România se raportau, în formarea dobânzilor, la o dobândă internă a băncii – un indicator total neobiectiv şi aproape imposibil de verificat, explică analistul economic Ion Radu Zilişteanu, care este profesor de Finanţe-Bănci. “Scandalurile au obligat România şi celelalte ţării ce procedau aşa să determine băncile să se raporteze la un indicator de referinţă obiectiv. La noi este ROBOR. La euro este EURIBOR, la dolarul american LIBOR, indicatori de pe piaţa monetară. Ei nu pot fi influenţaţi de cineva cu un anume interes, se formează pe o piaţă liberă”, a explicat “României libere” Zilişteanu.
 
Toate dobânzile la creditele în lei se raportează la ROBOR la trei luni. Există o interdependenţă clară între nivelul inflaţiei şi dobânzile de pe piaţă, precum şi dobânda de politică monetară, spune analistul economic. “Obiectivul fundamental al Băncii Centrale este stabilitatea preţurilor. Când inflaţia e în creştere, BNR măreşte dobânda de politică monetară, ca să tempereze inflaţia. Odată cu creşterea inflaţiei, cresc şi indicatorii de pe piaţa monetară. ROBOR la trei luni este acum 0,75%, un nivel nemaiîntâlnit. Se calculează trei puncte procentuale peste ROBOR. În consecinţă, dobânzile la credite în momentul de faţă sunt relativ mici faţă de cele cu care eram noi obişnuiţi”, a detaliat pentru “România liberă” Ion Radu Zilişteanu.
 
Revenirea inflației ar putea urca ROBOR (dobânda la trei luni din piaţa interbancară), în funcţie de care se calculează dobândă la credite, de la 0,75% în prezent, în jurul a 3%, a declarat pentru Wall-Street.ro economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.
 
Creditele garantate prin Programul “Prima Casă” nu fac excepţie. “Dobânda este impusă prin lege. Dacă nu mă înşel, patru puncte procentuale peste ROBOR. Dacă creşte ROBOR, creşte şi această dobândă. În loc de, să zicem, 4,75% pe an, se poate duce la 6% pe an, dacă creşte cu 30% – 40%, cum spune Ionuţ Dumitru. Aceasta ar însemna un efort mai mare pentru cei care au de rambursat creditul”, a explicat “României libere” Zilişteanu.
 
De ce este acum nivelul inflaţiei atât de scăzut şi de ce este prognozat ca până la finalul anului să crească? Există o influenţă a măsurilor fiscale luate anul trecut. Întâi s-a redus TVA la alimente, pe urmă scăderea aceasta de TVA s-a generalizat, a declarat “României libere” Aurelian Dochia. “Sistemul de preţuri este influenţat. Indicele inflaţiei a scăzut. Lucrurile au început pe la jumătatea anului trecut. Baza de atunci începe să dispară şi, odată cu ea, şi efectele. De aici încolo nu vom mai avea acest efect. Preţurile cresc, deci creşte şi inflaţia. Ultimele date arată o creştere destul de mare la produsele alimentare. Anul trecut am avut şi nişte măriri de venituri, prin creşterea salariului minim, a salariilor anumitor categorii de bugetari. Banii aceştia suplimentari se duc şi în preţuri, făcându-le să crească”, a spus Dochia.
 
Pe de altă parte, Ion Radu Zilişteanu atrage atenţia că “în momentul de faţă, lucrurile se leagă cu creşterea economică pe care o raportează România, bazată în proporţie de două treimi pe consum. Consumul este carburantul inflaţiei. Pe măsură ce creşte cererea şi oferta nu poate ţine pasul, se produce inflaţie. Din acest motiv, creşterea economică bazată pe consum nu este sănătoasă”.
 
“Imaginaţi-vă un debitor «Prima Casă» care a luat credit în ultimul an, la o dobândă de 2,7%. El are ROBOR la trei luni 0,7%. Acesta este un minim istoric”, a explicat Ionuţ Dumitru, atrăgând atenţia că creditele “Prima Casă” ar putea avea rate mai mari cu 30% – 40% până la finele anului următor, prin creşterea ROBOR.
 
Aurelian Dochia, analist financiar: “Nu este nici o îndoială că indicele preţurilor pentru populaţie creşte. Probabil că datele pe care le avem de la Statistică prezintă acum punctul cel mai scăzut din an al acestui indicator. De aici încolo, până la sfârşitul anului, întrucât intervine şi efectul de bază faţă de anul trecut, vom asista la o creştere.”
 
Ion Radu Zilişteanu, profesor de Finanţe-Bănci: “Dacă creşte ROBOR, creşte şi dobânda la «Prima Casă». În loc de, să zicem, 4,75% pe an, se poate duce la 6% pe an. Aceasta ar însemna un efort mai mare pentru cei care au de rambursat creditul.”
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă