20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Contribuţiile sociale se modifică, de la anul. Ce anunţ a făcut ministrul...

Contribuţiile sociale se modifică, de la anul. Ce anunţ a făcut ministrul Finanţelor

Ministerul Finanţelor ia în calcul comasarea contribuţiilor din salariu pentru sistemul de pensii şi pentru cel de asigurări de sănătate şi trecerea lor doar în sarcina angajatului. Un avantaj este că angajaţii ar avea contribuţii la pensii mai mari, întrucât în prezent doar partea angajatului de 10,5% la CAS se duce la calculul pensiei, deşi contribuţia totală la CAS este acum de 26,3%.

„Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% în sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective”, a declarat ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, într-un interviu pentru Digi24.

Potrivit acestuia, salariul net nu va fi modificat nici în plus, nici în minus, fiindcă salariul brut va fi majorat cu suma corespunzătoare părţii care astăzi este în sarcina angajatorului. Nici angajatorul nu va avea costuri suplimentare.

În acest moment, din salariul brut al fiecăruia dintre noi se reține o contribuție de 39,25 la sută, bani care merg pentru pensii, pentru asigurările de sănătate și pentru șomaj. De anul viitor, această contribuție se va restrânge la 35 de procente, pentru că dispar mai multe taxe plătite de angajator, dar și această contribuție pentru șomaj. Fondul pentru șomaj se va colecta până la data de 31 decembrie, urmând ca apoi să fie trecut într-un alt fond, special, de unde se vor face în continuare plățile către șomeri. În prezent, 1% din salariul brut se reţine pentru şomaj, jumătate de la angajat, jumătate de la angajator.

Veşti rele pentru PFA-uri

Aşa cum „România liberă” a scris ieri, Executivul ia în calcul eliminarea a patru cote din contribuţiile sociale şi trecerea acestora în responsabilitatea angajatului, măsură prevăzută și în programul de guvernare al PSD. Astfel, angajatul va datora doar contribuţiile de pensii şi cele de sănătate, urmând ca cel de şomaj, pentru concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi cel de creanţe salariale să se elimine. Contribuţiile sociale, plătite în prezent și de angajat și de angajator, vor fi comasate şi vor fi exclusiv în sarcina angajatului,  însă plătite de angajator, contribuția totală urmând să scadă cu 4,25 puncte procentuale, la 35%. Cei mai afectaţi vor fi românii cu activităţi independente, PFA-urile şi cei care au venituri din chirii, pentru care contribuțiile se vor dubla.

În plus, Ministerul Finanțelor ia în calcul impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a tichetelor cadou, lista veniturilor care urmează să fie taxate de la 1 ianuarie 2018 fiind acum în lucru. Această măsură este gândită la pachet cu depunerea, din 2019, a declaraţiei globale de venit, care va cuprinde toate veniturile încasate de o gospodărie în 2019. 

O idee de pe vremea lui Cioloş

Ideea unificării contribuţiilor nu este nouă, ea fiind creată anul trecut de Gabriel Biriş, când a lucrat, ca secretar de stat în Finanţe, la modificarea Codului Fiscal. Proiectul de modificare a Codului Fiscal propunea, în esenţă, unificarea contribuţiilor la CAS şi CASS plătite de angajat şi angajator şi trecerea lor în sarcina salariatului. Gabriel Biriş a explicat la acel moment că împărţirea lor s-a făcut pentru a ascunde cât de mare este costul muncii în România. La CAS, din salariul angajatului se reţine acum 10,5%, iar de la angajator 15,8%. Pentru CASS, reţinerile salariatului sunt de 5,5%, iar ale angajatorului sunt de 5,2%. 

Chiar dacă Biriş a fost demis după scandalul de presă iscat de proiectul de modificare a CF scurs în presă, unificarea contribuţiilor la angajat a fost o idee susţinută de oamenii de afaceri. În prezent, contribuţia angajatului la pensii şi sănătate este „cu stopaj la sursă”, adică angajatorul reţine sumele din salariul brut, iar dacă nu le virează statului, riscă dosar penal. În schimb, contribuţiile angajatorilor mai pot fi amânate. Dacă cele două părţi vor trece doar la angajat, statul ar avea garanţia că îşi încasează toţi banii la timp. 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă