13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Care este salariul minim necesar pentru cumpărarea unei locuințe cu credit bancar

Care este salariul minim necesar pentru cumpărarea unei locuințe cu credit bancar

Salariul minim necesar pentru achiziționarea unui apartament, cu un credit bancar, este de 1.000 lei, informează Digi24. 

Totuși, suma minimă impusă pentru achiziția unei locuințe diferă de la un oraş la altul şi de la o regiune la alta. Cele mai mari discrepanţe sunt în sudul ţării, unde există şi cea mai scumpă piaţă imobiliară, cea din Capitală.

În Bucureşti, preţul mediu al unui apartament de 50 de metri pătraţi, cu două camere a ajuns la aproximativ 52.000 de euro. O familie are nevoie de venituri de 3.000 de lei pe lună ca să poată cumpăra apartamentul printr-un credit ipotecar pe 30 de ani, la o dobândă de 5% şi un grad de îndatorare de 50%.

La polul opus sunt oraşe precum Zimnicea, în care piaţa imobiliară şi nivelul de trai sunt atât de mici, încât un apartament costă aproximativ 10.000 de euro. Cam cât o maşină. Calculatoarele brokerilor de credite arată că un împrumut ipotecar atât de mic poate fi obţinut şi cu un venit de 1.000 de lei pe lună. Problema e că băncile se vor gândi de două ori înainte să crediteze pe 30 de ani o persoană cu venituri atât de mici.

O situaţie specială este cea a Ploieştiului, care este atât de apropiat de Capitală încât se poate face naveta între cele două oraşe.

Un apartament cu două camere costă în medie 37.000 de euro şi poate fi cumpărat pe un credit imobiliar de cineva care câştigă 2.300 de lei, cu 700 de lei mai puţin decât cel care vrea să îşi cumpere un apartament în Capitală.

Constanţa este ceva mai scumpă decât Ploieştiul. Un apartament cu două camere, pe malul mării, costă în medie 43.000, care poate fi cumpărat cu un venit mimim de 2400 de lei pe lună.

Diferenţe de la un oraş la altul sunt şi în restul ţării. Chiar şi între oraşele mari. De exemplu, în Timişoara trebuie să ai un salariu mult mai mare decât în Arad pentru o locuinţă.

Aradul este un oraş cu o piaţă imobiliară ieftină. Un apartament cu două camere costă în medie 24.000 de euro. Un salariu de 1600 de lei pe lună este de ajuns pentru un credit ipotecar.

Timişoara, în schimb, este un oraş scump. 40.000 de euro costă un apartament cu două camere acolo. Ca să îl cumpere cu un împrumut ipotecar, un timişorean trebuie să câştige cel puţin 2.400 de lei pe lună. Şi sunt şanse mari să câştige. Judeţul Timiş are una dintre cele mai mici rate ale şomajului ale lumii, iar Timişoara a reuşit să atragă investiţii străine mari de-a lungul anilor. Deşi este, de asemenea, un oraş apropiat de graniţă, Aradul este mult mai slab dezvoltat economic.

O diferenţă asemănătoare de preţuri este şi între Cluj-Napoca şi Sibiu, chiar dacă diferenţele economice dintre cele două oraşe sunt mult mai mici decât cele dintre Timişoara şi Arad. În Sibiu, preţul mediu al unui apartament cu două camere este de 35.000 de euro. La acest preţ, un credit imobiliar poate fi obţinut la venituri lunare de 2.200 de lei. Clujul în schimb are a doua cea mai scumpă piaţă imobiliară din România, după cea din Capitală. Apartamentele cu două camere costă acolo 49.000 de euro, pot fi cumpărate doar de cei care câştigă peste 2.900 de lei pe lună. Însă diferenţa foarte mare faţă de Sibiu arată în acelaşi timp şi o creştere a pieţei imobiliare speculative clujene.

Braşovul este undeva la mijloc. Are o piaţă imobliară mai puţin dinamică, dar nu neapărat ieftină. În oraşul de sub Tâmpa, un apartament cu două camere costă aproximativ 41.000 de euro. Ca să se încadreze la un credit ipotecar, un localnic trebuie să aibă venituri de cel puţin 2.200 de lei pe lună.

În Moldova, Iaşiul este cel mai scump oraş. La fel ca în Timişoara, 2.400 de lei trebuie să câştige un ieşean ca să primească un credit ipotecar pentru un apartament cu două camere.

În Botoşani, reşedinţa judeţului vecin, apartamentele sunt, în medie, cu 11.000 de euro mai ieftine, iar salariul necesar este cu 500 de lei mai mic.  

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...
Ultima oră
Pe aceeași temă