13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Călătorie în Grecia: Cât costă și cât durează drumul până la Salonic...

Călătorie în Grecia: Cât costă și cât durează drumul până la Salonic cu trenul, avionul și mașina

Transportul rutier și cel aerian spre Grecia au concurență din partea CFR Călători, care a introdus un tren București-Salonic. România liberă a analizat avantajele și dezavantajele călătoriei cu avionul, trenul și mașina până pe coasta Mării Mediterane.

După cum a anunțat România liberă încă de la finalul lunii mai, turiștii care aleg ca destinație Grecia au, începând de vineri, posibilitatea de a străbate distanța București-Salonic pe calea ferată. CFR Călători a introdus, în perioada sezonului estival, un tren pe săptămână, cu plecare din București vineri și întoarcere de la Salonic duminică.

„În acest sezon estival cei care vor dori să ajungă în Grecia cu trenul vor avea o legătură directă între București Nord – Sofia – Salonic și retur, începând de vineri 17 iunie şi până pe 4 septembrie a.c. Pentru destinaţia Salonic, trenul va avea în compunere 4 vagoane (două clasa a 2-a, unul de dormit şi unul cuşetă) şi va circula o dată pe săptămână, cu plecare din Bucureşti vinerea şi întoarcere din Salonic duminica”, a informat operatorul feroviar de stat.

CFR Călători a anunțat și cât costă un bilet de călătorie pe această rută (dus): 45 de euro la vagon clasa a 2-a, 52,10 euro la vagon cuşetă de șase locuri în cabină şi 58,50 euro la vagon de dormit de trei locuri.

CITEȘTE și Revine trenul de Salonic, sabotat de români şi bulgari

Pentru a vedea care este cel mai avantajos mod de a ajunge la Salonic, România liberă a făcut o analiză a celor trei moduri de transport, din punctul de vedere al duratei călătoriei, al prețului și al confortului. Cum spuneam, cu trenul, dus-întors, biletul costă 90 de euro la vagon clasa a 2-a, 104,2 euro la cușetă și 117 euro la vagon de dormit. Pentru a beneficia de maximum de confort, va trebui să alegeți această din urmă variantă.

Problema cu trenul este că durata călătoriei este destul de mare – aproape 17 ore și jumătate la dus și peste 23 de ore la întors. Oficiali ai CFR Călători au explicat pentru România liberă că timpul lung de la întoarcere este cauzat de mersul trenurilor din Bulgaria, care nu a fost modificat special pentru acest tren, așa că vagoanele românești sunt atașate la garniturile deja operate de compania feroviară bulgară BDJ.

21 de ore cu avionul, dacă vrei un preț decent

Surpinzător, durata călătoriei este extrem de mare și cu avionul, dacă dorim un preț decent. Cel mai ieftin bilet de avion București-Salonic și retur, cumpărat cu o anticipație de o săptămână (plecare vinerea viitoare și întoarcerea duminică) costă 162 de euro. Ei bine, la dus zborul cu Air Serbia, cu tot cu escala la Belgrad, durează nu mai puțin de 21 de ore și 40 de minute, iar la întors 10 ore și 15 minute, potrivit site-ului specializat SkyScanner.com. Dacă mai punem la socoteală și drumul până la aeroport, și faptul că trebuie să te prezinți cu două ore înainte de îmbarcare, timpul se lungește deja nepermis de mult.

Pentru cei cu dare de mână există și varianta zborului fără escală, care durează o oră și trei sferturi, dar costă 531 de euro pentru datele pe care le-am luat în calcul. Oricum, chiar dacă schimbăm un pic datele de plecare și întoarcere, prețul nu scade sub 330 de euro de persoană. Scump, doamnă, scump!

În fine, cel mai ieftin mod de a ajunge la Salonic este cu mașina. Drumul de 692 km durează, potrivit site-ului ViaMichelin.com, puțin peste 11 ore, iar benzina ne va costa 170,46 euro dus-întors. Dacă luăm în calcul că în mașină se află un cuplu, de persoană va reveni un cost de 85,23 euro. Dacă ridicăm miza și împărțim costul total la două cupluri, va rezulta un cost de 42,61 euro de persoană. Imbatabil, pentru cei dispuși să stea nemișcați pe scaunul mașinii peste 11 ore.

 

Preț (euro)

Durata călătoriei

Confort

Tren vagon dormit

117

17h 24 min dus, 23h 10 min întors

++++

Tren cușetă

104,2

17h 24 min dus, 23h 10 min întors

+++

Tren clasa a 2-a

90

17h 24 min dus, 23h 10 min întors

++

Avion cu escală

162

21h 40 min dus, 10h 15 min întors

+++

Avion direct

531

1h 45 min dus, 1h 35 min întors

++++

Mașină 2 persoane

85,23

11h 05 min

++

Mașină 4 persoane

42,61

11h 05 min

+

 

 

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă