13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Alternative la sistemul de stat. Românii încep să își asigure sănătatea

Alternative la sistemul de stat. Românii încep să își asigure sănătatea

În 2016 au apărut jucători noi pe piaţa asigurărilor de sănătate, în timp ce companiile de asigurări existente şi-au diversificat portofoliul de produse de acest tip.

Firmele de asigurare au avut un an 2016 excelent în privința asigurărilor de sănătate, probabil cel mai bun din ultimii ani, iar trendul de creștere se va menține și în 2017.

“Segmentul asigurărilor private de sănătate se află, de câţiva ani, pe un trend pozitiv, trend care va continua şi în următorii ani. Deşi încă au o bază mică de volum şi încă nu sunt vizibile ca pondere, asigurările voluntare au un potenţial extraordinar pe termen lung. Conform datelor oficiale, în 2015, comparativ cu anul 2014, asigurările de sănătate (clasa BII) au înregistrat o creştere cu peste 10%”, a declarat Adina Ghenciu, director Departament Operaţiuni şi Colaboratori Externi Viaţă şi Sănătate în cadrul ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări.

Şi Emilia Bunea, CEO, METROPOLITAN Life, arată că, de la începutul anului și până în prezent, piața de asigurări de sănătate și-a continuat trendul care se prefigura în primele luni din 2016. „Aproape toate companiile de asigurări au urmărit diversificarea portofoliului de produse, mai ales în contextul în care, la începutul anului, plafonul de deductibilitate pentru asigurările de sănătate a crescut la 400 euro pentru angajator.

Toate acestea, având în vedere faptul că în 2015 asigurările de sănătate au înregistrat o creștere de aproximativ 10% față de 2014, în contextul accesului limitat al asigurătorilor la servicii medicale din rețeaua publică, sistemului greoi și birocratic de decontare sau lipsei de educație financiară.” „În ceea ce privește dinamica pieței, putem observa o creștere a cererii pentru beneficii extrasalariale, precum asigurări de viață sau serviciile medicale”, a adăugat Emilia Bunea.

„Asigurările private de sănătate sunt produse financiare întrucât companiile de asigurări oferă resurse financiare pentru accesarea serviciului medical, şi nu serviciul medical pro-priu-zis”, a explicat Sorin Mititelu, preşedinte Directorat, BCR Asigurări de Viaţă. “Evoluţia de pe primele nouă luni a pieţei asigurărilor de sănătate confirmă creşterea interesului clienţilor pentru asemenea produse financiare. Creşterea continuă să fie, în termeni statistici, relativ impresionantă, însă o creştere consistentă nu poate să apară mai devreme de 2-3 ani de zile, respectiv după realizarea unei mase critice de asiguraţi care accesează un asemenea produs”, a declarat Sorin Mititelu.

BCR Asigurări de Viaţă chiar a lansat, în noiembrie a.c., în parteneriat cu CAMPION Broker, un nou produs de asigurare de sănătate, care oferă resurse financiare în caz de îmbolnăvire sau accident direct asiguratului sau furnizorului de servicii medicale în contul asiguratului.

Noi jucători pe piaţă

Printre companiile care au intrat în acest an pe piaţa asigurărilor private de sănătate se numără -EUROINS România. „Ca parte a strategiei sale de business, EUROINS caută să exploateze noi nişe în piaţa asigurărilor, cu obiectivul de a atinge, pe termen mediu şi lung, un portofoliu cât mai echilibrat. Produsul EuroProtect este o parte a acestui efort de rebalansare şi permite accesul la servicii medicale de calitate la peste 485 de parteneri”, a precizat Mihnea Tobescu, director general, EUROINS România.

„În prezent, piața asigurărilor de sănătate din România este în creştere, astfel încât observăm că în ultima perioadă tot mai mulți angajatori renunță la abonamentele medicale și achizițio_nează asigurări de sănătate. Ne aşteptăm ca trendul ascendent al pieţei să se mențină și în perioada următoare deoarece, prin intermediul asigurării voluntare de sănătate, asigurații beneficiază de acoperiri extinse, de specialități medicale multiple, de personal medical variat, dar și de accesul la o rețea de furnizori medicali la nivel naţional”, este de părere Mihnea Tobescu.

De asemenea, NN Asigurări de Viaţă a intrat pe piaţa asigurărilor de sănătate în luna aprilie a.c. De altfel, asigurarea de sănătate este unul dintre principalele motoare de creştere ale business-ului companiei în acest an. Fiind lansate în trimestrul doi din 2016, asigurările de sănătate au reprezentat peste 20% din business-ul nou-realizat în primele nouă luni, trendul urmând să se păstreze până la finalul anului, conform estimărilor companiei.

De ce e nevoie  de o asigurare privată de sănătate?

Printre altele, asigurarea privată de sănătate are un rol important în preluarea poverii care există asupra sistemului public de sănătate, oferind clienţilor acces la serviciile medicale de care au nevoie.

Potrivit unor studii IRSOP și IRES, românii consideră că au nevoie de asigurări private de sănătate, iar oferta de preț joacă un rol din ce în ce mai important în alegerea unei polițe, alături de reputația brandului și de recomandările făcute de persoane apropiate (familie și prieteni). „Motivele pentru care românii optează pentru o asigurare privată de sănătate țin de calitatea serviciilor și de confort, iar clienții sunt dispuși să plătească mai mult dacă primesc servicii adiționale sau acoperiri în plus. Solicitările de acoperiri ale riscurilor sunt variate, am constatat, de pildă, că evenimentele cu spitalizare acoperite în cadrul unui spital privat reprezintă o acoperire pentru care optează foarte mulți clienți”, a arătat Călin Matei.

„Subfinanțarea din sistemul public duce la o lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte posibilitatea de a accesa cu uşurinţă serviciile publice de sănătate de care oamenii au nevoie. Calitatea precară a serviciilor medicale în sistemul public i-a obligat pe oameni să constate că, în realitate, sănătatea nu este gratis”, a subliniat Adina Ghenciu. La rândul său, Sorin Mititelu este de părere că motivaţia de a avea o asigurare de sănătate este reprezentată de riscul pe care îl acoperă – riscul de îmbolnăvire, care nu este acoperit de o manieră corespunzătoare de sistemul public de asigurări de sănătate.   

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă