13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Comparatorul preţurilor la energie. Ce companii oferă electricitate şi gaze mai ieftine...

Comparatorul preţurilor la energie. Ce companii oferă electricitate şi gaze mai ieftine pentru populaţie

Începând cu 1 iunie, consumatorii casnici sau non-casnici au la dispoziţie, pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, un instrument de comparare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Instrumentul de comparare este destinat tuturor potențialilor clienți finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică sau de gaze naturale. Comparatorul de preţuri a fost lansat pentru o informare mai bună a consumatorilor şi a încuraja, asfel, concurenţa pe piaţa de energie.

„În domeniul energiei electrice, instrumentul de comparare a prețurilor pus la dispoziție de ANRE este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încarcă datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul clienților finali, atât casnici, cât și noncasnici. Aceştia vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță“, arată ANRE, într-un comunicat de presă.

În domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a prețurilor va oferi informații și va efectua analize comparative ale ofertelor-tip existente pe piață și va returna un clasament al ofertelor care corespund opțiunilor exprimate de utilizator. Acesta are posibilitatea introducerii unor date suplimentare pentru comparare, respectiv prețul de furnizare din contractul actual și consumul anual, situație în care se va efectua o comparație și cu costurile actuale ale clientului final, mai arată ANRE.

Curent mai ieftin cu aproape 7% în Capitală

„România liberă“ a introdus datele pentru un client casnic de electricitate din Bucureşti, cu un consum anual între 1.000 şi 2.500 kWh, cu tarif nediferenţiat, în reţeaua de joasă tensiune, în zona de distribuţie Muntenia Sud. Furnizorul de ultimă instanţă în -această zonă este Enel Energie Muntenia, care oferă un preţ final, cu TVA, de 0,51646 lei/kWh. Comparativ, consumatorii au la dispoziţie alte 43 de oferte, din care doar cinci sunt mai ieftine decât preţul reglementat de vânzare al Enel, stabilit de ANRE. Preţurile mai mici sunt marcate cu verde, iar cele mai mari, cu roşu. De asemenea, denumirile firmelor sunt cu link activ pe paginile acestora, unde consumatorii pot găsi detalii suplimentare. Cel mai mic preţ final este oferit de compania Tinmar Energy, respectiv de 0,482069 lei/kWh cu TVA inclusă, deci cu 6,66% mai ieftin. Următoarea clasată este oferta Industrial Energy SA, care vinde populaţiei 3,2% mai ieftin. ANRE precizează că valoarea certificatelor verzi, incluse în factură, este estimată.

În schimb, cele mai scumpe oferte sunt de la companiile Enex SRL, care vinde electricitate la un preţ cu 56,71% mai mare decât pe piaţa reglementată, sau Energy Network SRL (plus 43,09%). Dacă alegeţi să treceţi pe piaţa liberă şi să rămâneţi la acelaşi furnizor, respectiv Enel, preţul este puţin mai mare decât cel reglementat, respectiv de 0,517769 lei/kWh (cu 0,25% mai mult). Marii furnizori care deţin şi reţelele de distribuţie din zonele concurente au, de asemenea, preţuri mai mari. De pildă, CEZ Vânzare, care operează tradiţional în zona Olteniei, vinde bucureştenilor la un preţ de 0,529907/kWh, deci cu 2,6% mai mare. Nemţii de la E.ON Energie România, care deservesc în principal zona Moldovei, oferă un preţ de 0,52122 lei/kWh, cu 0,92% mai mare.

Oferte mult mai ieftine în Moldova

Dacă în Bucureşti preţul reglementat e cel mai mic din ţară şi puţini furnizori îşi permit să vândă mai ieftin, nu la fel stă situaţia în Moldova, regiune unde consumatorii plătesc cea mai scumpă electricitate din ţară, la preţ reglementat. În afară de E.ON, furnizorul tradiţional al zonei, care operează şi reţeaua de distribuţie din zonă, consumatorii mai au de ales între alte 41 de companii. Interesant este că aici numărul ofertelor cu preţuri mai mici este mult mai mare ca în Capitală. Astfel, faţă de preţul reglementat facturat de E.ON, de 0,603568 lei/kWh, cu TVA inclusă, consumatorii casnici pot alege între 28 de oferte cu preţ mai mic. Cea mai ieftină este cea a companiei Industrial Energy SA, de 0,548114 lei/kWh, preţ cu 9,19% mai mic decât cel reglementat facturat de E.ON. Consumatorii pot consulta ofertele pentru toate judeţele ţării, selectând câmpurile afişate.

Italienii îi concurează pe francezi la gaze

Pe partea de gaze naturale, am consultat ofertele disponibile pentru consumatorii casnici de tip B1, cu un consum anual de până la 23,25 MWh, racordaţi în sistemul de distribuţie, cu servicii reglementate incluse în preţul de furnizare. Am ales din nou pentru analiză Bucureştiul, unde reţeaua de distribuţie este operată de Distrigaz Sud Reţele, care face parte din acelaşi grup francez cu furnizorul reglementat ENGIE. Preţul reglementat de ANRE pentru clienţii ENGIE de tip B1 este, de la 1 aprilie, de 111,72 lei/MWh, fără TVA şi fără accize, dar cu serviciile de transport şi distribuţie incluse. Comparatorul de preţuri nu precizează acest lucru dacă nu selectaţi câmpuri opţionale, dar preţul reglementat poate fi găsit în facturi sau pe site-ul companiei. Aşadar, consultând ofertele afişate de comparator, reiese că doar două companii oferă preţuri uşor mai mici. Este vorba de Enel Energie, care are o ofertă pentru clienţii rezidenţiali de 110,24 lei/MWh, oferta fiind valabilă în perioada 20 aprilie – 30 iunie 2017. De asemenea, compania Tehnologica Radion vinde gaze naturale pentru sectorul rezidenţial la un preţ de 111,67 lei, fără TVA şi accize, oferta fiind valabilă între 1 aprilie şi 30 septembrie 2017.   

Atenţie la clauzele contractuale!

Dacă vă decideţi să schimbaţi furnizorul reglementat şi să încheiaţi un contract la un preţ mai competitiv pe piaţa liberă, fiţi foarte atent la clauzele contractuale. Astfel, trebuie să cereţi preţul final, cu toate tarifele incluse, dar şi să vedeţi cât timp este valabil preţul din contract, pentru a fi feriţi de fluctuaţiile pieţei. De pildă, în oferta tip de furnizare gaze a firmei Gazmir Iaşi, postată pe site-ul companiei şi consultată de RL, se arată că preţul gazelor naturale este valabil doar pentru o perioadă de trei luni de la data semnării contractului, perioadă în care societatea va percepe tarif de furnizare zero. După cele trei luni, preţul de furnizare din contract va fi actualizat cu preţul gazelor din înmagazinare şi import, la care se va adăuga tariful de furnizare practicat de Gazmir Iaşi SRL, de 2,5 lei/MWh. De asemenea, este bine să verificaţi istoricul firmelor de la care cereţi sau primiţi oferte, dar şi bonitatea financiară a acestora, pentru a fi scutiţi de neplăceri ulterioare, cum ar fi o intrare în insolvenţă sau faliment a furnizorului. În acest caz, veţi fi preluat de furnizorii de ultimă instanţă desemnaţi prin lege, care vă vor factura tarife mai mari decât cele obişnuite.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă