14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSurse: Tranzacţiile valutare ale mai multor bănci străine, suspendate de Banca Populară...

Surse: Tranzacţiile valutare ale mai multor bănci străine, suspendate de Banca Populară a Chinei

Banca Populară Chineză suspendă, pentru trei luni, tranzacțiile valutare efectuate de cel puțin trei bănci străine, până la sfârșitul lunii martie, informează Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit unor surse, motivul ar fi amploarea operațiunilor valutare transfrontaliere efectuate de acestea. Astfel, între serviciile suspendate se află lichidarea pozițiilor spot pentru clienți și alte servicii legate de operațiunile transfrontaliere, onshore și offshore. 

Mai mult, sursele au declarat că reprezentanţii băncii centrale nu a motivat decizia, în notificările trimise băncilor străine. Potrivit unui director de bancă străină, acesta este unul dintre “miijloacele expeditive folosite de banca centrală pentru stabilizarea cursului yuanului”.

China a luat o serie de măsuri pentru a menține stabilitatea yuanului, de când a devalorizat moneda, în luna august. Reprezentanții băncii centrale nu au fost disponibili pentru comentarii.

În urmă cu trei luni, banca centrală a ordonat băncilor să urmărească cu atenție tranzacțiile valutare ale clienților, pentru a preveni operațiunile valutare transfrontaliere ilegale, care profită de cursul valutar diferit al yuanului, pe piețele onshore și offshore.

Diferența de curs a crescut de la devalorizarea din august, ceea ce face tot mai dificil ca banca centrală să țină sub control cursul și să prevină ieșirile de capital alimentate de încetinirea economiei.

Presiunile asupra yuanului au crescut de la sfârșitul lunii noiembrie, pe fondul speculațiilor că Beijingul va permite deprecierea în continuare a monedei, după ce FMI a anunțat includerea monedei în coșul de rezerve valutare al instituției.

Pe piața onshore, yuanul a scăzut la Shanghai cu 1,44% de la sfârșitul lunii noiembrie și a atins în mod repetat minime ale ultimilor patru ani și jumătate. Pe piața offshore, yuanul tranzacționat la Honk Kong atins miercuri cel mai redus nivel după septembrie 2011.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă